„GLUGILE NEGRE” VS EST-EUROPENI

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii pe data 20 mai 2012

„Alungarea” est-europenilor din Regatul Unit este poate dezideratul cel mai important al oamenilor politici din aceasta tara; fiindca pentru politicienii britanici, imigrantii est-europeni reprezinta doar o masa de manevra electorala.

Promisiunea diminuarii prezentei romanilor, bulgarilor si polonezilor in Regatul Unit are potentialul de a aduce un plus de voturi, cred deopotriva laburistii si conservatorii. De aceea, fiecare guvern britanic incearca sa isi convinga electoratul ca va introduce un sistem eficient de „opresiune” asupra concetatenilor europeni de la marginea de rasarit a continentului, ce au indraznit sa se stabileasca pe taram britanic.

Degeaba incearca analistii sa atraga atentia asupra beneficiilor aduse de est-europeni economiei regatului. In zadar sustin fermierii ca forta de munca asigurata in agricultura de romani si bulgari a devenit esentiala.

Iar specialistii pietei muncii, angajatorii si managerii de companii vorbesc frecvent despre calitatile, experienta si pregatirea muncitorului din est in van. Pentru ca un ministru din guvernul condus de premierul David Cameron s-a gandit sa ii convinga sa renunte la forta de munca venita din rasaritul Europei; si le-a propus si o solutie: tinerii britanici fara pregatire si certati cu disciplina, care isi duc viata pe strazi ascunsi sub hanorace inchise la culoare.

 

 

Impotriva imigrantului est-european

 

Prezenta est-europenilor pe piata muncii britanice este considerata de politicieni principala cauza a somajului ridicat cu care se confrunta in prezent economia Regatului Unit. De mai multi ani, cei ce conduc aceasta tara sustin cu convingere ca imigrantii sositi din state ca Romania, Bulgaria, Slovacia sau Polonia nu fac altceva decat sa ocupe locuri de munca in detrimentul localnicilor.

Ca atare, „alungarea” lucratorilor proveniti din statele UE situate in rasaritul batranului continent a devenit cea mai importanta tema de propaganda a guvernantilor si parlamentarilor de la Londra. Si, in consecinta, unii britanici au ajuns sa creada ca, intr-adevar, daca est-europenii n-ar exista, economia britanica ar progresa brusc…

 

Elogiu tinerilor cu gluga

Tinerii strazii care obisnuiesc sa isi ascunda fetele sub glugile hanoracelor de culoare inchisa si refuza sa respecte orice reguli sociale pot fi lucratori responsabili, disciplinati si harnici, mai valorosi decat lucratorii est-europeni cu ani de experienta si cu o riguroasa etica a muncii. Asa a sustinut recent ministrul britanic al ocuparii fortei de munca, intr-o cuvantare adresata ca indemn angajatorilor din aceasta tara.

Companiile britanice ar trebui sa angajeze mai degraba tineri localnici lipsiti de experienta decat lucratori imigranti cu vechime in munca, a sustinut un reprezentant al guvernului de la Londra, intr-un discurs public. Conservatorul Chris Grayling, ministru de stat in Ministerul Muncii si Pensiilor, a facut mai multe consideratii de acest fel in 18 aprilie, in aceeasi zi in care Oficiul National de Statistica a anuntat, pentru prima data in ultimele 12 luni, o usoara scadere a ratei somajului in Regatul Unit. El a vorbit in fata unei audiente numeroase, a jurnalistilor si a reprezentantilor mass-media, la sediul grupului de initiativa pentru promovarea de politici sociale Policy Exchange, din Londra.

„Cer angajatorilor britanici sa acorde intaietate fortei de munca locale. Este poate mai usor sa accepti un est-european cu cinci ani de experienta intr-un anumit domeniu, atunci cand ai de oferit un loc de munca. Si probabil ca cei mai multi dintre angajatori prefera aceasta varianta.

Dar aceia care vor avea curajul sa ia in considerare forta de munca disponibila autohtona vor avea surprize extrem de placute; in primul rand, pentru ca vor schimba in bine viata celor din jur, carora destinul nu le-a oferit prea multe oportunitati. Iar in final, angajatorii care vor proceda in acest fel vor descoperi uimiti ca au castigat un angajat-model. Cred, in consecinta, ca ar trebui sa le acordam o sansa si acestor tineri, aparent lipsiti de perspectiva”, a spus Chris Grayling.

Ministrul si-a argumentat afirmatiile aratand ca statul are datoria sa ii ajute pe someri oferindu-le angajamente pe piata muncii, nu beneficii sociale. „Chiar si persoanele care nu au mai lucrat de ani de zile si sunt aparent complet nepregatite pentru munca pot sa se schimbe”, a insistat reprezentantul guvernului, citat de BBC News.

Ministrul intentiona sa le ceara angajatorilor sa-i accepte inclusiv pe „tinerii razvratiti ce-si acopera capul cu gluga”, pretind jurnalistii BBC News ca ar fi vazut intr-o prima varianta a textului cuvantarii. El nu a folosit, totusi, aceasta formulare in speech-ul pe care l-a tinut in public.

Chris Grayling i-a mai criticat pe angajatorii care considera ca munca tinerilor fara experienta nu ar trebui platita pentru o perioada. El s-a adresat in acelasi timp si celor care se afla in cautarea unui loc de munca, avertizandu-i ca nimeni nu le va oferi „un post pe tava”.

 

Politicieni contra imigranti

Discursul lui Chris Grayling nu este primul in care un oficial britanic ii condamna pe lucratorii est-europeni ce muncesc legal pe posturi solicitante, acceptand salarii mici si platindu-si toate obligatiile fata de stat si societate. In 2007, Gordon Brown, pe atunci prim-ministru si lider al Partidului Laburist aflat la putere, lansa sloganul „Locuri de munca britanice pentru britanici” (British Jobs for British Workers). Aceasta campanie a fost indelung criticata inca de la inceput si continua sa nasca si astazi controverse.

Mai mult de sapte din zece locuri de munca create in Marea Britanie in perioada guvernarii laburiste (1997-2010) au fost ocupate de lucratori nascuti in afara granitelor tarii, se arata intr-un raport realizat in iulie 2010 de expertii din cadrul Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD – www.oecd.org). Analiza publicata de OECD pretindea ca acest procent de ocupare a locurilor de munca de catre imigranti este mai mare decat in orice alta economie dezvoltata europeana.

In primii zece ani de guvernare laburista au fost create aproximativ doua milioane de noi locuri de munca, detaliau cei de la OECD. Insa, aproape 1,5 milioane dintre acestea, adica 71%, au revenit lucratorilor sositi din alte tari.

In aceeasi perioada, in SUA 58% dintre locurile de munca nou-infiintate ajungeau sa fie detinute de imigranti, in timp ce in Franta acest procent era de doar 20%. Si in Irlanda sau Austria, circa 30% din locurile de munca nou-create de guvern sfarseau prin a fi ocupate de cetateni proveniti din alte state. Luxemburgul era atunci singurul spatiu european in care procentul imigrantilor care au obtinut locuri de munca noi era mai ridicat decat in Marea Britanie, se arata in acelasi raport OECD.

Iar criticile la adresa guvernului laburist de la acea vreme nu au intarziat sa apara. „Iata inca un slogan populist lansat de Gordon Brown si care se dovedeste a fi fals. Guvernul laburist a creat, de fapt, locuri de munca britanice pentru a le oferi imigrantilor, iar promisiunile premierului vizavi de crearea a noi locuri de munca pentru poporul sau sunt desarte”, comenta Damian Green, actualul ministru al imigratiei, pe atunci reprezentant al opozitiei conservatoare.

Raportul OECD dat publicitatii in urma cu doi ani analiza perioada scursa intre martie 1997 si martie 2007. Si dupa acea perioada, au fost formulate acuze conform carora reprezentantii guvernelor de la Londra au continuat sa permita accesul pe piata muncii unui numar record de lucratori straini.

Laburistii au fost cei care au lansat sloganul „Locuri de munca britanice pentru britanici” in timp ce se aflau la putere si tot ei au introdus restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari la 1 ianuarie 2007.

 Mult mai vehementi decat acestia, conservatorii care conduc acum guvernul de la Londra au promis alegatorilor ca vor reduce drastic numarul imigrantilor in Marea Britanie. Si au obtinut voturi si sustinatori uzand de acest tip de discurs…

———————————

„Fiul meu are 17 ani; obisnuieste sa umble cu pantalonii cazuti si sa isi ascunda capul in glugi inchise la culoare. Si este extrem de timid… In acelasi timp, el este, insa, un tanar foarte inteligent care apreciaza munca… Nu judecati, deci, oamenii, dupa felul in care se imbraca.”
Din mesajul postat de o cititoare din New York (Sursa: Daily Mail)

———————————-

 

 

„Diamante” sub glugi

 

„Ati angaja un tanar cu gluga? Ati refuza un est-european supra-calificat si ambitios pentru a alege in schimb un adolescent posac care are educatia strazii si poarta blugii coborati mult sub talie?”, ii intreaba pe cititorii britanici jurnalista Liz Jones, in editia online a cotidianului Daily Mail din 21 aprilie.

„Aceasta este propunerea ministrului ocuparii fortei de munca Chris Grayling pentru cei care, in mod firesc, opteaza mai degraba pentru lucratorii care si-au probat perseverenta, renuntand la casele lor si familiile din tara natala plecand in alte tari in care nimeni nu vorbeste limba lor materna, doar din dorinta de a munci”, continua pledoaria scrisa a britanicei. Iar articolul ei se vrea o poveste despre cum, uneori, sub hanoracele inchise la culoare se ascund „diamante neslefuite”.

 

Imigrantii ca dezamagire!

 „Am o prietena care conduce o mica afacere si care s-a decis sa mute depozitul propriei companii in zona Southall din vestul Londrei, unde exista o comunitate importanta de asiatici. A procedat astfel fiindca auzise ca oamenii din regiune sunt foarte muncitori si ca intreaga comunitate este caracterizata de o solida etica a muncii”, incepe dezvaluirea lui Liz Jones din Daily Mail.

Povestea femeii de afaceri care cauta un imigrant cu dorinta de munca pentru a lucra in depozitul ei din vestul capitalei britanice incepe cu o dezamagire. „Am publicat un anunt de angajare prin intermediul centrului Job Centre local. Si din cele aproximativ 70 de persoane care au raspuns trimitand un CV, doar cativa s-au deranjat sa se prezinte la interviu. Iar cei mai multi dintre ei erau europeni care nu vorbeau limba engleza.

Doar unul sau doi dintre aplicanti au fost de origine asiatica…”, a povestit prietena jurnalistei care scrie in tabloidul Daily Mail. Aceasta avea sa revina dezamagita la biroul sau situat in nordul «saracacios» al Londrei. In acea zona, proprietara companiei a intalnit, insa, un tanar de 17 ani, caruia i-a propus locul de munca.

 

Un manager cu gluga

„Purta gluga. S-a prezentat la biroul meu cu punctualitate, dar se fastacea si isi ascundea ochii in permanenta”, a mai povestit femeia. Baiatul nu avea niciun fel de calificare si nici macar o diploma care sa ii ateste pregatirea. „Vine dintr-o familie dezorganizata. Tatal sau nu l-a vizitat nici atunci cand, la 12 ani, adolescentul fusese spitalizat fiindca si-a taiat venele. A fost, probabil, chiar un gest disperat in incercarea de a atrage atentia parintelui sau”, continua ea, vorbind despre tanarul cu gluga. „Acesta s-a transformat, insa, intr-un angajat remarcabil. Este primul care se prezinta la depozit si ultimul care paraseste locul de munca. Si este foarte recunoscator pentru ca cineva ii apreciaza valoarea”, a concluzionat femeia de afaceri.

Tanarul cu gluga s-a stabilit acum in metropola londoneza, intr-un cartier in care nici el, nici mama lui, nu mai calcasera anterior. Iar proprietara companiei pentru care baiatul lucreaza intentioneaza sa il avanseze pe postul de manager al depozitului.

 

Din nou, cu ciuda, despre est-europeni

Povestea tanarului cu gluga ce devine un angajat model a provocat doua mesaje de sustinere postate in subsolul articolului aparut in Daily Mail.

„Se pot intampla astfel de situatii in care sa descoperi «diamante» ca si in cazul tanarului din aceasta poveste”, scrie Nigel, un englez din Doncaster, unul dintre sustinatori. Iar opinia sa devine o critica la adresa est-europenilor. „Ma simt adeseori jenat cand intalnesc oameni care provin din zone mai sarace ale tarii, cum ar fi comitatele Yorkshare sau Doncaster and Castleford. Acestia se plang ca singurele locuri de munca disponibile in zona in care locuiesc sunt cele din call centre-uri sau din depozite. Iar acestea sunt ocupate cel mai adesea de est-europeni, in timp ce britanicii sunt abandonati intr-un somaj regretabil si umilitor. Angajatorii isi umplu astfel buzunarele, insa est-europenii nu isi cheltuie banii in aceasta tara. Ei fac economii traind mai multe persoane intr-o locuinta inchiriata si trimit mare parte din sumele stranse in tarile lor de origine, investind acolo in proprietati imobiliare”, incheie Nigel.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!