„SOMERI” CU DIPLOME

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Muncă, Reportajul săptămânii pe data 11 martie 2012

Nici macar studiile universitare sau post-universitare absolvite cu succes la institutii de invatamant superior recunoscute din Marea Britanie nu mai ofera garantia unei cariere profesionale sigure pentru viitor. Aceasta este concluzia la care au ajuns mai multi tineri romani din Regatul Unit care, desi au invatat si au acumulat cunostinte, s-au confruntat de timpuriu cu experienta „somajului”.

Sunt tineri si abia s-au avantat in vartejul vietii, gata sa paseasca pe caile destinului debordand de energie si sperante. Si totusi, intr-un moment al existentei in care par indreptatiti sa se considere invulnerabili, ei sunt debusolati si pesimisti. Alternativele care li se ofera sunt limitate, in timp ce orizontul de asteptari le este umbrit amenintator de spectrul intunecat al lipsei locurilor de munca. Crizele economice le-au anulat orice sansa de a visa. Iar mai marii lumii au inceput sa se refere la ei numindu-i „Generatia Pierduta”.

Din „Generatia Pierduta” fac parte tineri de pe intreg mapamondul. Ei au devenit victimele unui prezent caracterizat de grave convulsii sociale si economice, chiar daca s-au nascut in tari dezvoltate ca SUA sau traiesc in statele insorite din sudul Europei Occidentale, in Italia, Spania, Grecia sau Portugalia. Iar Marea Britanie si tinerii romani din aceasta tara nu fac exceptie…

 

 

„Generatia pierduta” de maine

 

Despre „Generatia pierduta” a inceput sa se vorbeasca pentru prima oara in 2010. Rata somajului in randul tinerilor se apropia de 13% in acel an. In consecinta, peste 80 milioane de tineri cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani nu aveau atunci un loc de munca.

„Somajul din randul tinerilor, care a atins anul trecut (n.r. – 2009) cifra record de 81 milioane de persoane, risca sa dea nastere unei generatii pierdute”, au avertizat in urma cu doi ani expertii Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), institutie care functioneaza sub egida ONU.

 

Milioane de tineri pe drumuri…

Rata somerilor tineri inregistrata la nivel mondial a fost in 2011 de 12,7%, cu un procent mai mare fata de anul 2007, cand aceasta era de 11,7%. Iar ultimele estimari OIM publicate recent arata cu ingrijorare ca, in acest moment, 6,4 milioane de persoane foarte tinere din intreaga lume au renuntat definitiv la intentia de a mai cauta o slujba; pentru ca nu cred ca vor reusi vreodata sa se angajeze…

„Generatia pierduta” a fost unul dintre subiectele cele mai importante luate in discutie in timpul Forumului Economic Mondial de la Davos, eveniment desfasurat in luna ianuarie, la care au participat in acest an peste 2.600 dintre cei mai influenti oameni ai planetei. Si peste doar cateva zile, in 30 ianuarie, liderii europeni se intalneau la randul lor la Bruxelles, pentru a decide asupra unor masuri care sa combata somajul tinerilor.

Aceste dezbateri s-au impus ca stringente, intr-un moment in care Europa este grav afectata de criza datoriilor suverane, ce a condus la implementarea unor masuri de austeritate dure. In plus, in zona euro, rata somajului s-a ridicat la 10,3%, in noiembrie 2011, ceea ce inseamna ca 16,3 milioane de oameni nu au un loc de munca. Spania are cea mai mare rata a somajului dintre tarile batranului continent, aceasta fiind de 22,9%.

Ultimele statistici consemnau la finalul anului trecut o clasificare a statelor europene in care s-au inregistrat cele mai ridicate rate de neangajare in randul populatiei tinere. Primele opt dintre acestea erau: Spania (49,6%), Grecia (46,0%), Portugalia (35,1%), Lituania (31,1%), Slovacia (30,7%), Italia (30,1%), Letonia (29,9%), Irlanda (29,3%). Romania se situa pe locul 13 in acest clasament, cu o cota a somajului in randul tinerilor de 23,4%. In aceeasi ierarhie, Marea Britanie aparea pe pozitie a 16-a, in conditiile in care putin peste 20% dintre tinerii din Regatul Unit cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani sunt in acest moment fara un loc de munca. Aceasta inseamna ca numarul tinerilor din Regatul Unit, care se afla in cautarea unui angajament pe piata muncii, a ajuns, la finele lui 2011, la un nivel record de peste un milion de persoane.

 

Munca pe gratis

Tinerilor care in prezent sunt afectati de absenta locurilor de munca li s-ar putea cere sa munceasca fara a fi platiti pentru o perioada de pana la doi ani, pentru a castiga experienta. Aceasta a fost una dintre ideile propuse in timpul discutiilor purtate in cadrul Forumului Economic de la Davos, pentru rezolvarea problemei somajului in randul tinerilor.

„Oamenii vor accepta austeritatea, daca vorbim si despre crestere economica”, a subliniat, in acest context, Helle Thorning-Schmidt, premierul danez. „Este foarte important sa ne amintim ca oamenii, desi sunt dispusi sa faca anumite sacrificii, nu vor accepta sa fie sacrificati”, a adaugat acesta in discutiile de la Davos.

Cei mai importanti lideri politici din Europa si-au declarat dispozitia de a face totul pentru a-i ajuta pe tineri sa se incadreze in munca. Ei au anuntat cateva masuri menite sa incurajeze antreprenorii firmelor mici si mijlocii sa creeze noi locuri de munca.

„Expertii CE sunt dispusi sa mearga pe teren si sa lucreze cu situatiile specifice si nevoile fiecarei tari si sa aloce fonduri europene si expertize pentru a instrumenta cat mai bine somajul din randurile tinerilor si problemele legate de fondurile destinate afacerilor private mici si mijlocii”, se precizeaza pe website-ul romanesc cronicaeuropeana.ro.

In urmatorii zece ani, la nivel mondial, ar mai trebui create inca 600 de milioane de locuri de munca, pentru a face fata cresterii populatiei si a depasi totodata efectele actualei crize financiare, potrivit Organizatiei Internationale a Muncii.

 

 

Promisiunile guvernului

de la Londra

 

Peste un milion de tineri sunt someri in prezent in Marea Britanie si cateva sute de mii dintre acestia nu au lucrat niciodata de la terminarea scolii sau a studiilor universitare. In aceasta situatie se afla practic peste 20% dintre tinerii britanici cu varste cuprinse intre 16 si 24 de ani, dupa cum au dezvaluit ultimele statistici publicate la inceputul acestui an de catre Oficiul National de Statistica, citate de cele mai importante cotidiene care apar la Londra.

O noua propunere legislativa britanica, lansata recent de actuala coalitie guvernamentala a conservatorilor si liberal-democratilor, promite integrarea profesionala urgenta a peste 55.000 de tineri someri din Regatul Unit. Initiativa a fost intitulata The Youth Contract (Contractul pentru Tineri) si va fi pusa in aplicare dupa o investitie in valoare de 126 milioane de lire sterline.

—————————————————————

„Ajutarea tinerilor sa isi gaseasca un loc de munca si sa castige bani a devenit principala mea preocupare. Contractul pentru Tineri este un stimulent pe termen lung, prin care incercam sa convingem firmele sa angajeze oameni tineri pentru a evita unele efecte devastatoare generate ulterior, prin marginalizarea acestora. Iar banii pe care ii punem la dispozitie sunt meniti sa ajute deopotriva companiile si persoanele tinere. Am transmis aceasta initiativa catorva mii de firme, de la cele mai mici pana la cele cu activitate globala.”
Nick Clegg, vicepremierul liberal-democrat

——————————————————————–

 

Contractul pentru Tineri

Prin Contractul pentru Tineri, vicepremierul britanic, liberal-democratul Nick Clegg a cerut oamenilor de afaceri si angajatorilor din Regatul Unit sa acorde preferential locuri de munca tinerilor in schimbul unei sume de un miliard de lire sterline, ce urmeaza a le fi acordata de guvernul de la Londra, incepand din luna aprilie.

Solicitarea le-a fost adresata in scris catorva mii de companii din Marea Britanie si poarta semnatura vicepremierului, dar si a ministrului pentru ocuparea fortei de munca Chris Grayling.

Nick Clegg a comunicat in continuare detalii despre modalitatea in care firmele pot accesa banii pusi la dispozitie de Guvern sub forma de subventii. Mai exact, sumele sunt destinate acoperirii costurilor salariale si a taxelor aferente de catre angajatorii care sunt de acord sa ofere de munca tinerilor aflati in somaj, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii si Pensiilor (Department for Work and Pensions – DWP), din 13 februarie.

Astfel, fiecare companie ce pune la dispozitie un post pentru un tanar cu varsta cuprinsa intre 18 si 24 de ani va primi de la statul britanic 2.275 de lire sterline lunar. Banii vor fi acordati oricarei firme private, organizatie caritabila sau fundatie, dupa ce acestea fac dovada ca au angajat o persoana in aceste conditii timp de 26 de saptamani. Masura va fi valabila si pentru companiile care angajeaza tineri cu o jumatate de norma. In acelasi timp, statul este decis sa sprijine in acest fel si companiile mai mici, care vor primi banii de la Guvern in doua transe: dupa primele opt saptamani si la sfarsitul perioadei de 26 de saptamani.

 

Angajati de firmele private, platiti de stat

„Ajutarea tinerilor sa isi gaseasca un loc de munca si sa castige bani a devenit principala mea preocupare. Contractul pentru Tineri este un stimulent pe termen lung, prin care incercam sa convingem firmele sa angajeze oameni tineri pentru a evita unele efecte devastatoare generate ulterior, prin marginalizarea acestora. Iar banii pe care ii punem la dispozitie sunt meniti sa ajute deopotriva companiile si persoanele tinere. Am transmis aceasta initiativa catorva mii de firme, de la cele mai mici pana la cele cu activitate globala”, a spus Nick Clegg, vicepremierul liberal-democrat. „Stimulentele financiare puse la dispozitie de Guvern isi propun sa convinga angajatorii sa acorde o sansa tinerilor care in mod normal sunt ocoliti, pentru ca nu poseda experienta sau calificarile necesare”, a adaugat acesta.

Ideea intitulata „The Youth Contract” a fost promovata de puterea de la Londra inca din luna noiembrie a anului trecut.

Contractul propus de guvernanti face referire și la subventionarea unor salarii lunare de 1.500 de lire sterline pentru 20.000 de tineri inscrisi in programe de ucenicie. Reprezentantii Ministerului Muncii si Pensiilor au mai promis ca vor sprijini crearea unor programe prin care alte 250.000 de persoane tinere sa fie sprijinite sa obtina experienta in munca sau calificari profesionale.

„Sunt incantat sa anunt ca deja am obtinut acordul unor companii de top din Regatul Unit de a deveni parteneri in initiativa noastra pe care am intitulat-o «The Youth Contract». Si alte 200 de firme mici si mijlocii si-au declarat disponibilitatea de a se alatura acestei scheme de sprijin”, a revenit vicepremierul Nick Clegg intr-o informare recenta, din 29 februarie.

 

Somajul si consecintele lui

„Un eventual esec al actualilor guvernanti in incercarea de a-i ajuta pe acesti tineri sa isi gaseasca de lucru va genera efecte devastatoare in randul intregii lor generatii, ca si asupra familiilor acestor tineri si in cele din urma a intregii economii”, a opinat Martina Milburn de la fundatia caritabila The Prince’s Trust, patronata de printul Charles. Brian Johnson, reprezentantul companiei de insolventa, a caracterizat aceasta situatie ca „o adevarata tragedie a zilelor moderne”, adaugand si el ca aceasta „se va propaga asemeni unei unde de soc” in anii care vor urma.

Concluziile unui raport intocmit de reprezentantii fundatiei The Prince’s Trust sustin ca rata ascendenta a somajului in randul tinerilor afecteaza grav chiar stabilitatea psihica a acestor indivizi, care ar trebui sa asigure viitorul societatii si al natiunii. Unii dintre ei devin dezolati, panicati sau depresivi, in timp ce altii descriu aceasta experienta ca fiind cel putin la fel de stresanta ca si destramarea unei familii.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!