1 martie: Beneficii sociale cu restricţii pentru români şi bulgari

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 10 martie 2014

uk_job centre plus1

De la 1 martie, beneficiile sociale sunt inaccesibile pentru românii şi bulgarii din Marea Britanie care nu pot proba că au muncit pe parcursul a trei luni anterioare, obţinând venituri de cel puţin 150 de lire/săptămână, au anunţat cele mai importante publicaţii din regat în ultimele zile ale lunii februarie. Decizia a fost luată de guvernanţii de la Londra la mijlocul lunii trecute şi se aplică începând din această lună, pentru toţi cetăţenii UE care vin să se stabilească în Regatul Unit.

Alocaţia pentru copii (Child Benefit) şi cea care se acordă persoanelor rămase fără loc de muncă (Jobseeker’s Allowance), ajutorul social pentru creşterea copilului (Child Tax Credit), precum şi cel conceput să îi ajute pe cei care nu îşi pot plăti cheltuielile de întreţinere (Housing Benefit) se află pe lista beneficiilor sociale restricţionate de reprezentanţii guvernului britanic. Aceştia au anunţat că măsura este menită să descurajeze aşa-numitul „turism pentru beneficii sociale”, care ar putea fi practicat de românii şi bulgarii ce au obţinut dreptul de trăi şi munci fără restricţii în Marea Britanie la 1 ianuarie 2014.

„Opinia publică din Marea Britanie este pe bună dreptate îngrijorată că imigranţii ar putea veni în Regatul Unit pentru a se bucura de avantajele oferite de sistemul nostru de beneficii sociale, fără a contribui mai întâi la bugetul de stat”, a susţinut ministrul muncii şi pensiilor Iain Duncan Smith, în momentul comunicării deciziei.

Noile măsuri introduse mai stabilesc că cetăţenii europeni stabiliţi pe teritoriul Marii Britanii şi care solicită ajutor de şomaj nu vor mai fi îndreptăţiţi să primească în paralel sprijin de la stat pentru acoperirea cheltuielilor de întreţinere (Housing Benefit). Această prevedere va intra în vigoare de la 1 aprilie.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “1 martie: Beneficii sociale cu restricţii pentru români şi bulgari”

  1. voica chindris Spune:

    parerea mea este ca romanii si bulgarii ajunsi in Marea Britanie sa fie ajutati sa-si gaseasca de munca nu sa stea pe somaj sau alte ajutoare incurajand migratia .NU MUNCA FARA BANI NICI BANI FARA MUNCA

Spune-ti si tu parerea!