10% din bugetul UE pentru refugiați

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 27 mai 2016

Ministrul german al dezvoltării, Gerd Muller, a propus redirecționarea a 10% din bugetul Uniunii Europene pentru gestionarea crizei refugiaților, considerând că actualele mecanisme aflate la dispoziția oficialilor de la Bruxelles sunt ineficiente.

Muller insistă ca forul executiv al Uniunii, Comisia Europeană, să desemneze un comisar pentru gestionarea noii strategii de rezolvare a crizei refugiaților, relatează The Guardian. La ora actuală, cele 28 de state europene, în special cele din spațiul Schengen, se poziționează în tabere diferite în ceea ce privește rezolvarea problemei refugiaților din Orientul Mijlociu. În vreme ce Germania și Olanda insistă pe varianta mutării refugiaților din Siria și Irak, state precum Ungaria au apelat la măsuri extreme pentru a stăvili fluxul de migranți, ridicând până și garduri de sârmă ghimpată în calea acestora sau modificând legislația în privința migrației pentru a-i descuraja să mai ceară azil.

Europa este restantă și la evacuarea refugiaților din taberele situate pe teritoriul Italiei și Greciei, ca și la preluarea refugiaților direct din zonele afectate de războaiele civile. Doar 1% din cei 120.000 de refugiați care trebuiau preluați de toate țările membre UE au fost până acum redistribuiți. Mai mult, din miliardele promise sub formă de ajutoare financiare pentru țări precum Liban, Iordania sau Turcia, Comisia Europeană nu a virat decât a șasea parte din sumă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!