10 înşelătorii de care trebuie să vă feriţi în 2014

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, E țeapă, UK la bani mărunţi pe data 24 martie 2014

Dacă sunteţi în căutare de bilete la Rugby World Cup sau primiţi un mail suspect de la Royal Mail, e bine să aveţi mare grijă! Acestea sunt doar două dintre multele escrocherii financiare care au scopul de a vă lăsa fără banii de pe card, scriu jurnaliştii de la cotidianul britanic The Telegraph, care au întocmit o listă cu 10 capcane de care trebuie să vă feriţi în acest an. Multe dintre aceste capcane sunt trucuri vechi – dar actualizate la situaţie şi la tehnologie, spun aceştia.

Financial Fraud Action UK, instituţia care se ocupă de fraude, spune că multe dintre acestea sunt orientate direct prin înşelăciunea consumatorilor. Deşi măsurile de securitate pentru plata cu cardul s-au îmbunătăţit, cei care se ocupă de astfel de lucruri sunt ingenioşi, avertizează oamenii legii. Iată lista celor 10 capcane.

 

Campionatul Mondial de Rugby 2015

Metropolitan Police îi avertizează pe toţi fanii care vor să cumpere bilete la acest eveniment că pe internet se vând bilete false. De asemenea, autorităţile britanice îi sfătuiesc pe fani să cumpere bilete şi pachete doar de la oficialii Rugby World Cup 2015, și nu de la agenţii secundare. Dacă nu cumpăraţi bilete de la oficialii Rugby World Cup, aveţi mari şanse să vă transformaţi din fan într-o victimă a fraudei şi să nu mai primiţi banii înapoi.

Puteţi cumpăra bilete la acest eveniment  accesând site-ul rugbyworldcup.com.

 

Vishing (Voice phishing)

Vishing-ul este cunoscut sub denumirea de „curierul” sau, mai nou, „nu răspunde”. Este de fapt un apel telefonic la capătul căruia se află un escroc care sună un client pretinzând că este un reprezentant al băncii sau al poliţiei. Este atât de pregătit încât de multe ori convinge victima de faptul că deţine o problemă cu contul. În astfel de situaţii, îi recomandă să retragă bani din cont, să transfere sau chiar să dezvăluie informaţii de securitate. În cazul „curierului” un infractor care pretinde că este angajatul băncii se prezintă la domiciliu pentru a înlocui cardul. De multe ori, chiar un curier autentic este angajat pentru astfel de servicii. Oamenii legii îi sfătuiesc pe toţi cei care primesc astfel de telefoane să închidă şi să contacteze direct banca.

 

Grafenul

Grafenul este un material similar cu carbonul care se află în curs de elaborare pentru a putea fi utilizat în produse cum ar fi circuite electrice, baterii şi ecrane de afişare, dar care nu se poate folosi în scop comercial până în anul 2020. Financial Conduct Authority (FCA) i-a avertizat pe posibilii clienţi de faptul că există companii dubioase care oferă oportunităţi de investiţii în material.

————————————–

„Noi credem că aceleaşi firme care au vândut produse dubioase cu un grad ridicat de risc, cum ar fi carbon sau alte metale, încearcă acum să vândă super materialul numit grafen.”

Un reprezentant al FCA

————————————–

 

Frauda telefonică PBX

Private Branch Exchanges (PBX) sunt sisteme de telefonie folosite de companii pentru a comunica pe plan intern și extern. Atunci când companiile sunt închise sau au personalul limitat, aceste sisteme pot intra în vizorul infractorilor. De obicei, aceştia vizează sistemele pentru a efectua apeluri internaționale sau cu tarif special. Pot asculta apelurile telefonice ale companiei şi, de asemenea, pot fura sau șterge datele companiei.

 

Servicii de slăbire şi săli de sport

Un nou an, o nouă înfăţişare? Aveţi grijă, spun reprezentanţii Citizens Advice (Serviciul de Consiliere pentru Cetăţeni), care s-au confruntat cu un număr dublu al persoanelor care au avut probleme cu serviciile de slăbire, faţă de perioada ianuarie-martie 2013.

————————————–

„Afacerile necurate şi escrocii se bazează pe bunele intenţii ale oamenilor în acest an. Dacă mergeţi la o sală de gimnastică sau folosiţi alte metode noi de slăbire, este foarte important să citiţi cu atenţie termenii şi condiţiile.”

Gillian Guy, Citizens Advice chief executive

————————————–

 

Mail-uri false de la Royal Mail

Royal Mail a primit mii de plângeri din partea victimelor de e-mail-uri false. Cei care trimit spam-uri (mesaje electronice nesolicitate, de cele mai multe ori sunt mesaje comerciale) trimit astfel de mesaje folosind adresa „Royal Mail Group”  cu conţinutul unui pachet pierdut sau dispărut pentru a păcăli victimele să descarce un virus în computerele lor. Dacă primiți un astfel de e-mail, este indicat să îl ştergeţi imediat și nu descărcaţi fișierul atașat. Royal Mail spune că nu include atașamente niciodată, cu excepția cazurilor în care un client solicită acest lucru.

 

Fraudă de eliberare a pensiei

În astfel de cazuri, victimelor li se spune că li se poate elibera fonduri de pensii înainte de a ajunge la 55 de ani, deşi acest lucru este posibil numai în cazuri rare, cum ar fi boli terminale.

————————————–

„Aceste escrocherii atrag posibilitatea de a accesa pensia mai devreme, dar, în realitate, este vorba despre taxe fiscale substanțiale, lăsându-vă cu mai puţini bani la pensionare sau chiar nimic.”

Andrew Warwick-Thompson, reprezentant al serviciului de reglementare a pensiilor

————————————–

 

Site-urile de licitaţii

Site-urile de licitaţii cum ar fi eBay sau Gumtree sunt de obicei un mod sigur pentru a cumpăra lucruri online. Dar, uneori infractorii le folosesc pentru a oferi produse contra-făcute sau care nu există. Poliţia City of London îi sfătuieşte pe cumpărătorii să folosească mereu forme oficiale de plată și să nu facă plăți directe către vânzător.

 

Locuri de muncă şi cursuri de formare

O înșelătorie care a apărut în timpul recesiunii implică persoane ce oferă locuri de muncă false, dar și cursuri de formare false. Victimele se înscriu la un curs de formare, care, de obicei, promite un loc de muncă la încheierea acestuia, iar la final aflaţi că de fapt acesta este unul fals.

Infractorii oferă, de asemenea, locuri de muncă ca şi „agenți care se ocupă de transferul banilor” sau joburi similare, care implică încasarea de bani în contul dumneavoastră bancar, apoi transferul la un alt cont, păstrând o parte… ca plată. Acest lucru, spun autorităţile britanice, este spălare de bani și poate duce la o pedeapsă cu închisoarea. Un studiu arată că în general victimele sunt alese din rândul studenţilor, din rândul celor cu venituri mici sau din rândul noilor intrați în Marea Britanie.

 

Phishing (actul prin care cineva încearcă să obțină informații, cum ar fi nume de utilizator, parole sau bani)

Phishing-ul este un e-mail nesolicitat care pretinde a fi de la o bancă sau altă instituţie oficială, încurajând utilizatorii să acceseze un link care îi trimite direct către un site fals, care arată identic cu cel pe care aceştia se așteaptă să vadă. Victima este rugată să verifice câteva informații de securitate personală şi astfel trece direct în mâinile unui infractor. Financial Fraud Action UK îi sfătuieşte pe utilizatori să instaleze programe de securitate şi le aminteşte că nicio bancă, poliţia sau o altă instituţie nu vă vor cere niciodată să dezvăluiţi parole sau numărul PIN la cardului.

 

Cum vă protejaţi de fraude

  • Nu daţi detalii de contact sau informații financiare străinilor sau instituţiilor care ar trebui să știe deja datele personale.
  • Nu trimiteți niciodată bani unei persoane pe care nu o cunoaşteţi.
  • Feriţi-vă de anunțurile de locuri de muncă care cer bani în avans.
  • Verificați în mod regulat extrasele de cont și card de credit și anunţaţi imediat banca dacă există extrase pe care nu le recunoaşteţi.
  • De multe ori, nu mai puteţi recupera banii pe care i-aţi dat, mai ales dacă ați predat numerar. Dacă aţi folosit cardul de credit, aveți mai multă protecție.
  • Puteți raporta o companie falsă la Citizens Advice consumer service apelând numărul de telefon  08454 04 05 06 sau puteţi găsi sfaturi on-line la adviceguide.org.uk.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!