10 români, bucătari pentru Casa Regală britanică

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 22 noiembrie 2015

uk-Londra-costea-mare-bucatar

Delicatese de top la unul dintre cele mai pretențioase restaurante din Anglia. Toate preparate de o echipă de zece români. Restaurantele fac parte din cadrul lanțului hotelier „Four Pillars”, care deține peste 60 de localuri în Marea Britanie. Specialiștii în gastronomie, scrie Adevărul, sunt conduși de maestrul bucătar Claudio Costea și au gătit inclusiv pentru Casa Regală britanică.

 

Spre prima stea…

Maestrul bucătar Claudio Costea trăiește în Marea Britanie, este bucătarul-șef al unui restaurant din Oxford și coordonează o echipă de talentați bucătari cu care și-a propus ca localul să obțină prima stea Michelin. La această oră, România nu are niciun restaurant cotat cu o stea Michelin, Ungaria are trei, iar Polonia patru. „Am început să lucrez în Italia, la 17 ani. Mai întâi la spălat vase, apoi în bucătărie. Pe urmă, am plecat pe un vas de croazieră, ca bucătar. Aveam 21 de ani, iar după trei ani, am mers în Anglia. Acum, coordonez echipa mea, iar cea mai mare provocare este să trecem examenul și să obținem pentru restaurant prima stea Michelin. Este o confirmare a calității și serviciilor noastre”, a declarat chef Claudio Costea pentru Adevărul.

 

Dineu pentru Casa Regală

Specialistul în gastronomie este singurul ardelean din echipă, fiind de loc din Târgu Mureș, iar colegii lui sunt din București, Moldova, Oltenia și Constanța. „Au fost mulți români care au lucrat la noi. După un stagiu de un an-doi de înalt profesionalism, ajung să fie bine cotați și mult mai bine remunerați. Mulți au plecat să lucreze la alte restaurante din Anglia sau alte țări ori au revenit acasă, în România, și mă bucur că sunt apreciați”, a mai precizat Claudio. Ca mai toți românii care au ajuns în Marea Britanie, și membrii echipei lui Claudio Costea au fost priviți cu suspiciune de cei din jur. „Când întrebau de unde suntem și le spuneam România, se strâmbau”, relatează Costea. Dar nu și cei din managementul hotelului, unde profesionalismul românilor și-a spus cuvântul și s-au impus în ceea ce făceau. Așa se face că, în urmă cu doi ani, a ajuns să pregătească masa pentru echipa Top Gear sau chiar pentru Casa Regală britanică. „Au avut un eveniment chiar lângă hotelul nostru, la care a participat și prințul Charles. Au venit cu meniurile lor, le-am propus și noi preparatele noastre. Totul se desfășura sub o securitate extrem de strictă. Le-am oferit și un preparat oarecum românesc, bruschete cu salată de vinete, însă diferită de cea preparată acasă de noi, românii, pentru că am adăugat suc de lime și coriandru”, a declarat Costea, pentru publicația Adevărul, despre dineul la care a lucrat pentru Casa Regală britanică.

 

Ce comandă englezii?

În ceea ce privește mâncarea pe care o preferă englezii, bucătarul spune că aceștia comandă în special vită, miel și curcan, mai puțin porc, iar la desert au prăjiturile lor tradiționale: „Diferența foarte mare este modul de preparare a cărnii, care se face sub vid, la temperaturi foarte mici. Porcul se gătește la 57 de grade Celsius, iar peștele la 52 de grade Celsius. Este preferat acest procedeu pentru că se rupe textura din produse și face carnea foarte fragedă. Reversul este că se mărește foarte mult timpul de preparare. Sunt preparate care durează și 70 de ore, cum ar fi «lumb belly» – burtă de miel, gătit cu legume și un sos special.” O altă provocare pentru echipa românilor este să se mențină în „sezonalitate”, mai scriu cei de la Adevărul. Adică trebuie să adapteze meniurile specifice atât zonei, cât și internațional, cu trufandalele de sezon. Claudio Costea s-a căsătorit cu o poloneză, cu care are doi copii. Și-au cumpărat o casă în Anglia și spune că nu ar reveni în România. „Chiar dacă unii nu mă vor crede, să știți că am primit oferte financiare mult mai bune față de cea pe care o am acum, de la restaurante din București. Le-am refuzat pentru că am casa acolo, nu vreau să îmi bulversez viața de familie, ar fi o problemă de comunicare și pentru soție. Viața noastră merge înainte aici, în Anglia”, a mărturisit Claudiu Costea, maestrul bucătar de la Oxford.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!