10 semne care iti spun ca esti insarcinata

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 14 decembrie 2009

Unele femei sunt sigure că sunt însărcinate încă din momentul concepţiei. Pentru altele, ar putea fi nevoie de cinci teste pozitive şi multe simptome pentru a putea fi sigure. Dacă te gândeşti că s-ar putea să fii însărcinată, lista aceasta de semne comune ale sarcinii te-ar putea ajuta să găseşti răspunsul pe care-l cauţi. Ţine minte însă, că toate femeile sunt diferite şi s-ar putea să nu experimentezi toate aceste semne. Acordă-i corpului tău o mică atenţie.

 

Lipsa ciclului menstrual

Lipsa ciclului menstrual poate fi semn de sarcină. Dar nu este sigur 100%, deoarece stresul sau alţi factori pot determina întârzierea ciclului menstrual.

Dacă eşti însărcinată pot apărea pete superficiale rozalii la momentul implantaţiei – atunci când embrionul se ataşează de peretele uterului. Acest lucru se întâmplă cam la opt-zece zile după ovulaţie, puţin mai devreme decât data la care trebuie să vină menstruaţia.

 

Sâni sensibili

Acesta este unul dintre cele mai clare semne că ai rămas însărcinată. În cazul în care observi o modificare vizibilă a sânilor, mai mare decât cea dinaintea menstrelor, iar dacă acest simptom este însoţit şi de dureri la nivelul sânilor, înseamnă că eşti însărcinată. De asemenea, vei observa că sfârcurile şi sânii tăi devin mai sensibili în jurul celei de-a treia săptămâni de la concepţie (atunci când ciclul menstrual ţi-a întârziat o săptămână).

În jurul datei la care te aştepţi să-ţi vină menstruaţia, s-ar putea să observi că areola (zona mai închisă la culoare care încercuieşte sfârcul) începe să se închidă şi mai mult la culoare şi să îşi mărească diametrul. Se spune că acest lucru ajută nou-născutul să găsească mai uşor sfârcul pentru a se hrăni. De asemenea, s-ar putea să observi că venele din sânii tăi devin mai vizibile şi că micile umflături din areola îşi măresc dimensiunea şi chiar numărul, însumând între 4 şi 28 pe areolă.

 

Urinare frecventă

Înainte ca ciclul menstrual să-ţi fi întârziat 2 săptămâni, s-ar putea să observi că urinezi mai des ca de obicei. Şi asta deoarece copilul care creşte în uterul tău pune presiune asupra vezicii.

 

Greaţă şi vărsături

Dacă eşti însărcinată, s-ar putea să descoperi foarte devreme – cam la o săptămână după concepţie – că experimentezi greţuri matinale. Dar „greţurile matinale” nu este cel mai adecvat termen întrucât greaţa poate apărea în orice moment, zi sau noapte.

 

Balonare şi constipaţie

Senzaţia de balonare asociată sarcinii persistă câteva săptămâni şi, în plus, este asociată şi cu constipaţie. Hormonii în exces produşi în timpul sarcinii cauzează o relaxare a intestinelor ceea ce le face mai puţin eficiente.

 

Crampe abdominale

Crampele pot fi şi ele prezente în primele săptămâni de sarcină. Până ce uterul îşi asumă poziţia de mijloc şi este susţinut mai bine de osul pelvisului în al doilea trimestru, vei resimţi anumite crampe asemănătoare celor menstruale. Contracţiile uterului apar cu regularitate, crescând odată cu exerciţiile fizice, orgasmele şi chiar simple schimbări ale poziţiei.

 

Oboseală extremă

Dacă eşti însărcinată, un simptom foarte comun în primele 8-10 săptămâni este oboseala. Iar asta deoarece corpul tău trece prin schimbări metabolice semnificative. Întregul tău corp trebuie să se ajusteze noului proces de creştere a unui copil. Pentru majoritatea femeilor, oboseala începe să dispară până în a 12-a săptămână de sarcină.

 

Temperatură bazală ridicată

Ai putea fi însărcinată dacă temperatura ta bazală rămâne crescută chiar şi după data la care trebuia să-ţi vină menstruaţia şi nu scade până la nivelul preovulator. Atunci când concepi, oul este fertilizat în tubul fallopian, după care îi ia cam o săptămână pentru a călători până în uter, unde se va implanta. În acest moment corpul tău poate să-şi dea seama, în cele din urmă, că eşti însărcinată.

Când hCG est eliberat, femeile experimentează adesea o a treia creştere a temperaturii, nu la fel de dramatică ca prima, dar poate, de obicei, să fie observată oriunde între o săptămână şi 12 zile de la prima creştere a temperaturii la ovulaţie.

 

Senzaţie de foame constantă şi nejustificată

Chiar dacă eşti genul de persoană care întotdeauna simte nevoia să ciugulească ceva, asta nu înseamnă că o foame absolut nejustificată şi o senzaţie de poftă de mâncare mult mai accentuată ca de obicei nu poate fi un semn de sarcină. Mămicile observă în cele 9 luni în care sunt însărcinate că devin mult mai pofticioase şi, de asemenea, că unele feluri de mâncare pe care înainte la adorau acum nu le mai plac deloc.

 

Modificări pe plan afectiv

Pot să varieze de la o stare de fericire intensă la un anumit moment până la apariţia unei stări inexplicabile de plâns în secunda următoare. Această labilitate emoţională este incredibil de frecventă pe parcursul sarcinii.

 

Test de sarcină pozitiv

Dacă menstruaţia ţi-a întârziat cel puţin o zi şi eşti gata să afli adevărul, ai putea face un test de sarcină. Un test al urinei poate fi făcut cam la 10-14 zile după fertilizare. Dacă nu poţi aştepta ca menstruaţia să-ţi întârzie, un test de sânge poate fi făcut cam la 8-10 zile după fertilizare. Ţine minte că testele de sarcină nu sunt sigure 100% – nici măcar cel de sânge. Dacă ai un test negativ, dar încă te simţi însărcinată, fă-ţi un alt test după o săptămână – şi fă-i o vizită ginecologului.


Etichete: ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!