Cine va fi viitorul premier: Băsescu sau Ponta?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 7 aprilie 2014

tariceanuPreşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat duminică, la Piteşti, că, în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale, Victor Ponta nu va mai rămâne în funcţia de prim-ministru. Declarația vine în paralel cu pregătirea lui Tăriceanu pentru prezidențiale și cu declarația lui Traian Băsescu că nu ar refuza un post de prim ministru.

„Este ori-ori. Ori rămâne Ponta premier până când vrea dânsul (…) şi nu e Antonescu preşedinte, ori ajunge Antonescu preşedinte şi la scurtă vreme nu mai e Ponta premier”, a spus Antonescu. El a explicat că Victor Ponta ar putea rămâne în funcţie doar dacă PSD va găsi un candidat la Preşedinţie care să câştige alegerile. „Dacă domnul Ponta reuşeşte să găsească un candidat la Preşedinţie, dar am impresia că e o problemă. Sunt unii care se oferă, cum ar fi Tăriceanu sau Geoană, dar apoi se ceartă între ei şi nu se hotărăşte să-i ia. Sunt alţii pe care domnul Ponta i-ar vrea, cum ar fi Isărescu sau Maior, dar care, din diferite motive, nu vor dânşii. Nu ştiu ce o să se întâmple. Dacă găseşte totuşi pe cineva şi-l scoate preşedinte, atunci rămâne premier”, a susţinut liderul liberalilor.

Crin Antonescu a adăugat că, în situaţia în care candidatul PSD nu va câştiga alegerile prezidenţiale, în Parlament se va forma o altă majoritate, care va depune o moţiune de cenzură înainte de instalarea noului preşedinte al ţării. 

Tăriceanu: „Sunt pregătit”

Invitat în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” difuzată de Antena 3, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că este pregătit să intre în cursa pentru alegerile prezidențiale, însă a precizat că această decizie va fi luată după o discuție cu reprezentanții PSD.

„Sunt pregătit să candidez. Acest lucru va trebui să fie rezultatul unei decizii pe care nu o voi lua singur. O voi lua împreună cu cei de la PSD pentru a găsi cea mai bună formulă care să ne ducă în postura de câştigători”, a spus președintele Senatului. Tăriceanu a mai precizat că nu este exclusă posibilitatea ca PSD să-şi desemneze propriul candidat la alegerile prezidenţiale şi că „probabil se va merge pe o astfel de soluţie”. Întrebat cine sunt favoriţii pentru intrarea în turul doi la alegerile prezidenţiale, fostul liberal a menționat că „până de curând era (Crin) Antonescu”, dar ultimele sondaje arată că „şansele lui se diminuează”. Potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, Antonescu a scăzut în sondaje cu 8 până la 12%. 

Băsescu: „Pot face echipă cu oricine”

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că nu ar refuza postul de premier și că ar putea face echipă cu orice președinte, explicând că „e păcat” să nu-și folosească „influența acumulată”.

„Oricine poate spune ce vrea, și eu sunt liber să spun ce vreau. Nu sunt încă atât de în vârstă, încât dacă cineva m-ar ruga să-i pun țara pe șine, nu aș face-o într-un an de zile. Pe contract. La instituțiile statului, prim-ministrul este capital. Lucrul capital este funcționarea instituțiilor. Dacă ai forță suficientă să le politizezi, funcționează de tot respectul”, a spus șeful statului.

Întrebat dacă ar refuza la un moment dat postul de premier, liderul de la Cotroceni a spus: „Nu. Pot face echipă cu oricine, dacă mă lasă să fac ce trebuie. Poate să fie oricine președinte. N-aș face compromisuri cu un președinte de gen Ponta, dar un președinte de dreapta care ar vrea să funcționeze instituțiile… E păcat de câtă influență am acumulat.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!