11 teroriști arestați în România

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 22 iulie 2016

Europol a dezvăluit că, pe parcursul anului trecut, 11 teroriști au fost arestați pe teritoriul României, în timp ce în întreaga Uniune Europeană au fost arestați 1.077 de jihadiști, dintre care 424 doar în Franța. Datele apar în cel mai recent raport Europol făcut public miercuri. În document se precizează și că, în 2015, 151 de oameni au murit, iar 360 au fost răniți, ca urmare a atacurilor teroriste din UE.

Șase state membre ale Uniunii Europene s-au confruntat în total cu 211 atacuri teroriste, fie că vorbim de cele eșuate, dejucate sau duse la îndeplinire. De asemenea, dintre toți suspecții judecați în UE pentru terorism jihadist, 94% au fost găsiți vinovați, se mai precizează în raportul numit Situația și Tendințele Terorismului din UE (TE-SAT) 2016.

Specialiștii din Europol vorbesc și despre atentatele teroriste recente, dorind să sublinieze cât de dificile sunt operațiunile de identificare și oprire a atacurilor lupilor singuratici. Aceste atacuri rămân tactica preferată a Statului Islamic și al-Qaida – ambele grupări au făcut apel la musulmanii care trăiesc în Occident să comită crime în țările lor.

Raportul mai scoate în evidență două tendințe îngrijorătoare: amenințarea generală este mai mare din cauza numărului semnificativ de teroriști întorși din teritorii controlate de jihadiști, care se află acum în statele membre UE; la aceasta se adaugă intensificarea xenofobiei, rasismului și antisemitismului în Uniune, fiecare dintre aceste sentimente ducând la acte extremiste. Documentul scoate la lumină și faptul că un procentaj semnificativ din luptătorii străini care călătoresc în Siria sau Irak sunt acum femei.

Pe de altă parte, nu există dovezi concrete care să arate că teroriștii se infiltrează în valul de refugiați pentru a intra neobservați în Europa. Totuși, ancheta deschisă în urma atentatelor din Paris, din 13 noiembrie 2015, a descoperit că doi dintre atacatori au intrat în UE prin Grecia, venind cu valul de imigranți din Siria. În raport se subliniază că Europol a luat măsuri urgente pentru a ajuta statele membre să facă față acestor provocări. Mai exact, a înființat Centrul European pentru Combaterea Terorismului (CECT), și-a updatat bazele de date, a intensificat schimbul de informații între state și a format echipe de răspuns 24/7.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!