Psoriazisul

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 5 mai 2014

psoriazis

Într-o lume în care aspectul exterior este foarte important, psoriazisul nu este doar o afecțiune cronică a pielii, ci o infirmitate. Boala poate fi ținută sub control cu ajutorul celor mai noi tratamente.

Psoriazisul nu este o amenințare directă la durata vieții, ci la calitatea ei. Indiferent de stadiul sau forma bolii, pacientul poartă stigmatul „leprosului”, scos în afara lumii.

Persoanele sănătoase se feresc de contactul cu un bolnav de psoriazis – în timp, acest lucru are un impact extrem de puternic asupra vieții lui sociale, profesionale și afective, în anumite cazuri ducând chiar la suicid (5% dintre cei afectați). 

Ce este psoriazisul?

O afecțiune cutanată cronică, foarte des întâlnită (imediat după prurit, dar mult mai invalidantă decât acesta), la fel de serioasă ca diabetul, hipertensiunea arterială sau depresia. Ultimele cercetări au stabilit că boala este determinată genetic – cel mai probabil, pe linie maternă – și de aceleași gene considerate responsabile de apariția diabetului și obezității. 

Simptome

Se manifestă prin apariția de pete roșietice și rotunde, cu marginile bine delimitate și acoperite de coji de piele suprapuse, de culoare albicioasă, care bate în argintiu. În unele cazuri, zonele respective produc mâncărimi.

La debut, erupția cutanată poate fi discretă și limitată: doar o placă roșie localizată la articulațiile cele mai solicitate (coate, genunchi) sau pe scalp, în zone ascunse de păr. Foarte repede, roșeața se transformă în pete mari, acoperite de scuame în formă de solzi argintii. Pe lângă aspectul fizic traumatizant, acestea îngreunează și limitează mișcările pacientului, până la imobilizarea lui. 

Cine și la ce vârstă poate fi afectat?

Este mai frecventă la rasa albă și foarte redusă la persoanele de culoare sau cele asiatice. Bărbații și femeile sunt afectați în aceeași măsură, dar la femei poate apărea mai devreme.

Poate apărea la orice vârsta, chiar și în primele luni de viață, dar, de regulă, apare între a doua și a treia decadă a vieții. Datele statistice indică vârsta de 28 de ani ca cea mai frecventă pentru declanșarea primului episod. 

Durata bolii

Este o boală cronică și poate dura mai mulți ani, uneori toată viața, cu perioade de remisiune și recidive. Evoluția ei este diferită de la o persoană la alta, puseele acute fiind cel mai greu de suportat. Doar o foarte mică parte dintre bolnavi suferă de psoriazis cu evoluție continuă și pe cea mai mare parte a corpului. 

Cauze

La baza bolii stă o alterare genetică, transmisă pe cale ereditară și influențată de factorii de mediu. Cauzele apariției acestei boli nu sunt cunoscute în întregime. Recent, un grup de cercetători de la Universitatea din Roma a reușit să demonstreze originea poligenetică a bolii și să identifice „defectarea” mai multor gene responsabile de activitatea celulelor keratocite, aflate în stratul extern al epidermei.

Se presupune că genele care determină apariția bolii sunt solicitate și activate de infecțiile provocate de un virus din familia herpesului. Aceste infecții duc la un dezechilibru imunitar, în care organismul nu mai este capabil să controleze boala. 

Factori declanșatori 

 • stres sau un eveniment psiho-emotiv puternic;
 • traumatisme fizice (arsuri, cicatrice chirurgicale, lovituri întâmplătoare de mică intensitate, dar frecvente, în același loc);
 • medicamente (pe bază de litiu, betablocante). Unele forme de steroizi pot duce la înrăutățirea bolii în momentul reducerii dozajului sau al suspendării;
 • infecții cu streptococ betahemolitic (amigdalite);
 • alimentație lipsită de calciu;
 • dezechilibru hormonal – apare la vârsta pubertății, menopauzei;
 • alcoolism și fumat. 

Tratament

Nu există un tratament care să vindece psoriazisul, numai o intervenție la nivel genetic ar putea duce la dispariția lui. Dar există tratamente eficace pentru scurtarea puseelor și determinarea remisiunii bolii.

Există și cazuri în care psoriazisul se vindecă de la sine, dar acestea sunt rare și numai pentru tipurile foarte ușoare. Efectul medicamentelor e condiționat de reacția individuală, de aceea tratamentul trebuie să fie strict controlat de medic pentru a evita complicațiile, generalizarea și evoluția nefavorabilă a leziunilor.

Strategia terapiei variază foarte mult în funcție de extensia și localizarea bolii. Fiind o boală cronică, psoriazisul necesită tratament îndelungat. De aceea, medicația utilizată trebuie să fie sigură în administrarea pe termen lung și lipsită de efecte adverse.

Tratamentul alopat cuprinde o fază de atac, în care se elimină leziunile pielii, și una de întreținere. El poate fi topic (extern, local) pentru formele ușoare ori însoțit de cel sistemic (intern, medicamentos), în formele grave. 

Fototerapie

Foarte întrebuințată în ultima vreme, aceasta se bazează pe aplicarea de radiații ultraviolete de tip A și B (UVB de intensitate mică) cu lămpi fluorescente sau halogenice.

Cura termală are o acțiune benefică asupra regenerării pielii, ameliorând mâncărimile. Datorită proprietăților lor, apele termale au și o acțiune descongestionantă și antiseptică, contribuind la remisiunea bolii. Marea Moartă (Israel) este un loc ideal pentru tratamentul psoriazisului, dar și o cură heliomarină la Marea Neagră are efecte similare. 

Recomandarea medicului, în cazul declanșării bolii

 • Evită autoadministrarea de medicamente sau la recomandarea farmacistului. Fiecare bolnav are nevoie de un tratament personalizat, stabilit numai de către medicul specialist (dermatolog).
 • Nu apela la „vindecători” și la pomezi făcute în casă – un tratament incorect, empiric, determină evoluția agresivă a bolii, complicații severe greu de tratat, care necesită ulterior terapii sistemice cu grad mare de toxicitate și efecte adverse.
 • Evită uscăciunea pielii. Se recomandă masajul zilnic al întregului corp cu un produs emolient, hidratant, în special după ce ai făcut baie sau duș și pielea e mai uscată.
 • Folosește îmbrăcăminte din bumbac și in, evitând lâna și materialele sintetice.
 • Evită, cât poți, situațiile stresante. Alimentează-te ușor, cu multe legume și fructe și proteine ușoare (fără grăsimi și dulciuri concentrate). Menține-ți greutatea în limite normale.
 • Nu scărpina leziunile. Evită, pe cât posibil, traumatismele continue și variațiile de temperatură.
 • Renunță la substanțe excitante, la fumat și alcool în exces.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!