£12.000 compensaţie pentru angajatul primăriei lovit de capacul de la WC

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 29 iulie 2015

uk_accident munca

În perioada 2012-2014, primăriile din Marea Britanie au plătit £30,2 milioane pentru a-şi despăgubi proprii angajaţi pentru diversele neglijenţe comise. Practic, primăriile au fost vânate pentru compensaţii, trebuind să plătească de 3.100 de ori.

Din cele 3.100 de plăţi achitate de către primării sunt câteva situaţii de-a dreptul stupide. Un angajat a primit £12.000 despăgubire după ce „a fost lovit de capacul WC-ului în timp ce acesta trăgea apa”. Un altul a pus mâna pe £12.566 pentru că şi-a prins piciorul în aspiratorul Henry Hoover, iar alt funcţionar de la primărie a alunecat dizgraţios pe o prăjitură şi a primit o compensaţie în valoare de £16.500. La fel, un angajat care a oprit un brad de Crăciun din cădere cu propria faţă a fost răsplătit cu £289.

De fapt, ar putea fi mai mult de 3.100 de plăţi, care totalizează mai mult de £30,2 milioane, în condiţiile în care aproximativ 20% din totalul de 373 de primării nu au pus la dispoziţie această informaţie.

—————————————

„Contribuabilii vor fi pur şi simplu înmărmuriţi când vor vedea ce sume au fost achitate şi pe motive de-a dreptul hilare. Nu ne putem permite să risipim nici măcar un penny din banii contribuabililor pe astfel de plăţi uriaşe pentru cele mai minore şi uşor de evitat incidente. Cultura compensaţiilor a scăpat de sub control, dar totuşi, primăriile trebuie să-şi ia toate măsurile de precauţie pentru a se asigura că accidentele serioase nu pot avea loc”.

Jonathan Isaby, director al carităţii Taxpayers’ Alliance

—————————————

Alte incidente stupide includ un funcţionar al primăriei care şi-a lovit umărul în timp ce deschidea uşa de la un cuptor, pentru care a fost despăgubit cu suma de £10.166 şi un altul care a primit £3.370 pentru că a căzut de pe scaunul din toaletă care era „stricat”. O femeie care purta tocuri a căzut pe scări, s-a accidentat la umăr şi a primit o compensaţie de £8.200 de la Leeds City Council, aceeaşi primărie achitând £1.800 unui angajat care aproape că a căzut de pe scaunul lui, lovindu-se la spate.

Un funcţionar care muta nişte cartofi şi-a accidentat spatele, astfel că a primit £1.050. În Bristol, un îngrijitor a primit £4.000 pentru că s-a împiedicat de cadrul de sprijin al unui bătrân, iar Nottinghamshire County Council a fost generoasă cu propriul funcţionar, pe care l-a răsplătit cu £23.503 pentru o vânătaie. East Sussex Council a plătit, de asemenea, £5.000 unui funcţionar care a acuzat dureri de spate după ce „a depozitat un număr mare de fluturaşi de promovare într-un dulap”.

Birmingham City Council a plătit £4.362 unui îngrijitor care a alunecat pe nişte urină, iar un funcţionar din Conwy a primit £3.774 pentru nişte julituri rezultate în urma împiedicării în nişte cutii. Un îngrijitor a încasat £7.650 în Gloucestershire după ce a alunecat pe nişte scări umede în timp ce căra un pachet mare de suluri de hârtie igienică, în timp ce Haringey Council şi-a răsplătit unul dintre angajaţi cu £9.750 pentru că a fost căscat şi s-a izbit de un stâlp de iluminare, accidentându-se la genunchi.

Norfolk County Council a achitat suma incredibilă de £25.000 unui lucrător din bucătărie, care a suferit nişte arsuri după ce și-a turnat apă fiartă peste mâini dintr-o oală, când a încercat s-o ridice cu un prosop, în loc s-o fi ridicat cu mănuşi de cuptor. Plata a fost făcută chiar dacă muncitorul nu a urmat „procedurile corecte”.

Parte din compensaţii au fost achitate din banii contribuabililor, iar restul au fost plătite de asiguratorii primăriilor.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!