12.000 militari ruși la frontiera cu Ucraina. Poroșenko îl sună pe Băsescu

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 iulie 2014

Ucraina_trupe rusesti1

Alianța Nord-Atlantică denunță suplimentarea efectivelor militare ruse la frontiera cu Ucraina, considerând că acesta este „un pas înapoi în efortul pentru detensionarea situației”. Potrivit unui oficial NATO, citat de AFP, începând de la jumătatea lunii iunie, există dovezi privind sosirea progresivă a mii de militari ruși în apropierea frontierei Ucrainei. Situația tensionată din Ucraina a fost discutată și de președintele Traian Băsescu împreună cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko.

„În momentul de față, există între 10.000 și 12.000 de militari ruși în această zonă”, comparativ cu circa 40.000 în luna mai, precizează oficialul citat. „Numărul efectivelor ruse scăzuse la circa 1.000 la jumătatea lunii iunie, dar, între timp, rușii au consolidat din nou prezența de-a lungul frontierei. Acesta nu este un pas în direcția cea bună. Este un pas înapoi în efortul pentru detensionarea situației”, adaugă oficialul NATO.

„Alianța Nord-Atlantică cere din nou Rusiei să retragă trupele de la frontiera ucraineană, să înceteze susținerea separatiștilor pro-ruși, să nu mai permită intrarea în Ucraina a combatanților, a fondurilor și armelor, să înceteze toate activitățile destabilizatoare”, subliniază NATO.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a afirmat luni că ofițeri militari ruși luptă in estul Ucrainei alături de insurgenții separatiști, rebelii utilizând și un nou sistem rus de rachete. În plus, Președinția Ucrainei susține că obuzele cu care a fost doborât un avion de transport al armatei ucrainene au fost trase cel mai probabil de pe teritoriul Rusiei. Serviciile de securitate ucrainene au reușit să elibereze duminică, în urma unor lupte intense, aeroportul din Lugansk, unul dintre orașele importante din estul țării aflate sub controlul separatiștilor pro-ruși.

Moscova a avertizat că analizează posibilitatea unor „atacuri punctuale” pe teritoriul ucrainean, după ce un obuz lansat de armata ucraineană a provocat moartea unei persoane pe teritoriul Rusiei.

 

Poroșenko l-a sunat pe Băsescu

Președintele Traian Băsescu a discutat la telefon, sâmbătă, cu omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, la solicitarea părții ucrainene. Liderul ucrainean i-a mulțumit lui Traian Băsescu pentru „sprijinul constant acordat de România mai ales în această perioadă dificilă pe care o traversează statul și poporul ucrainean”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, preluat de Ziare.com.

Totodată, președintele Ucrainei l-a informat pe șeful statului român despre operațiunea antiteroristă desfășurată de trupele ucrainene în regiunile Donețk și Lugansk și despre transferul de armament greu și combatanți dinspre Federația Rusă.

La rândul său, Traian Băsescu l-a felicitat pe președintele Ucrainei pentru succesele obținute de armata ucraineană în efortul de lichidare a teroriștilor din estul țării și a condamnat ferm atacul nejustificat cu rachete GRAD asupra trupelor și cetățenilor ucraineni.

„România este alături de Ucraina în efortul de stabilizare și combatere a separatismului. România înțelege și susține politic lupta armatei și a poporului ucrainean pentru integritatea teritorială a țării. România este îngrijorată de concentrarea unităților militare ruse la frontiera estică a Ucrainei și de alimentarea cu armament greu și combatanți a forțelor separatiste pro-ruse din regiunile Donețk și Lugansk”, se arată în documentul citat.

Administrația prezidențială menționează că Traian Băsescu l-a asigurat pe omologul său ucrainean de faptul că România înțelege și susține deplin acțiunile legitime ale autorităților pentru apărarea integrității teritoriale a Ucrainei. De asemenea, președintele român l-a asigurat pe liderul de la Kiev de faptul că „apreciază restabilirea păcii și securității Ucrainei ca fiind un element de securitate națională inclusiv pentru România”.

 

Lupte sângeroase în Ucraina

Luptele din estul Ucrainei au fost reluate, săptămâna trecută, după un armistițiu de zece zile. Trupele ucrainene care au preluat controlul în această ultimă săptămână în mai multe localități, între care fostul bastion separatist Slaviansk, înaintează către Donețk și Lugansk, două capitale regionale unde separatiștii se pregătesc să reziste. Aceștia dispun de lansatoare de rachetă Grad, un tir de acest tip făcând vineri dimineața 19 morți în rândul soldaților ucraineni în regiunea Lugansk. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a avertizat ulterior că „pentru fiecare viață de soldat, insurgenții vor plăti înzecit și însutit”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!