13 lucruri care definesc românii

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 16 martie 2015

Paula Veselovschi, o româncă stabilită în Argentina, scrie pe pagina Matador Network un articol despre 13 lucruri care îi definesc pe români. Iată mai jos lista româncei despre lucrurile în care românii s-ar putea regăsi.

 

01. Eşti programat genetic să recunoşti un Renault 12 de la mulţi kilometri depărtare.

În Franţa, producţia Renault 12 a început în 1969 şi s-a sfârşit în 1980. În România, însă, modelul a fost produs şi vândut până în secolul XXI, sub brandul local „Dacia”. Zeci de ani, cele mai multe vehicule ce circulau pe şoselele patriei erau Daciile. Rezultatul? Este în ADN-ul nostru să le vedem oriunde ar fi, este de părere Paula Veselovschi.

 

02. Şunca afumată cu ceapă este un extraordinar mic dejun sănătos.

Până la urmă, constă în două tipuri de legume: porc şi ceapă.

 

03. Ai o relaţie de tipul dragoste/ură cu Ziua Naţională a României.

Da, este o zi importantă, cu petreceri şi artificii, iar toată lumea are zi liberă, deci este posibil, teoretic, să fie ceva foarte plăcut – dacă exceptăm faptul că se întâmplă pe 1 decembrie. Cum de au putut decide ca ziua naţională să pice în cel mai întunecat, plictisitor şi ploios anotimp al anului?

 

04. Contele Dracula nu e vampir, e un erou naţional.

Ai învăţat despre contele Dracula la ora de istorie, nu la cea de literatură. El nu este contele Dracula, ci Vlad Ţepeş, conducătorul, nu al Transilvaniei, ci al altei provincii româneşti. Şi, ce este mai important, el a fost tipul cel bun, a luptat pentru dreptate în felul lui scelerat şi medieval. Şi apropo de asta…

 

05. Nu îţi este frică de Transilvania.

Este o zonă sigură într-o ţară, în general, sigură. Ai locuit acolo.

 

06. Eşti imun la ţuica de prune.

Cunoscută ca ţuica de prune şi ca o băutură naţională, cea mai tare variantă poate ajunge la peste 60% concentraţie alcoolică sau mai mult – dar nu eşti impresionat. Ai băut-o chiar şi înainte de 9 dimineaţa şi ai supravieţuit. Poţi să râzi de străinii care se îmbată după un singur păhărel.

 

07. Peştele prăjit nu are niciun gust fără mujdei de usturoi.

 

08. Vorbeşti trei sau patru limbi străine la un nivel satisfăcător.

Ai învăţat engleza şi franceza (sau germana) la şcoală, ai învăţat ceva italiană din desene animate şi spaniolă din cântece sau de la televizor. Poţi avea o conversaţie în toate aceste limbi.

 

09. Supa este ceea ce se serveşte la prânz, ca felul întâi, nu atunci când eşti bolnav.

 

10. Te gândeşti serios să pleci din ţară în fiecare an, în decembrie.

Simţi nevoia să scapi de avalanşa de colinde de Crăciun cântate de acel tip blond, de vârstă mijlocie, care începe să chelească. Numele lui nu poate fi amintit. Dacă ai crescut în România, îl ştii.

 

11. O nuntă nu e nuntă fără sarmale cu smântână.

 

12. Nu ştii să cânţi la vreun instrument, dar ştii bancuri.

Ştii cel puţin o glumă din categoriile de glume româneşti şi le spui spontan într-o conversaţie. La o petrecere, tu şi prietenii tăi spuneţi un banc după altul timp de 40 de minute, în timp ce instrumentele muzicale se umplu de praf într-un colţ.

 

13. Faci cumpărături cu frenezie în fiecare an, din ultima săptămână a lunii februarie până pe 8 martie.

Valentine’s Day (cu siguranţă nu este o sărbătoare românească, în ciuda marketingului puternic) nu este sfârşitul, este începutul. Vine apoi 1 martie, când cumperi în jur de 20 de bijuterii micuţe cu fir alb şi roşu pentru a le da prietenelor. Apoi, pe 8 martie, îi dai cadou mamei, surorii, altor persoane importante, prietenelor, colegelor şi cam tuturor persoanelor de sex feminin pe care le întâlneşti în viaţa de zi cu zi.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!