14 echipe, doar că acestea se retrag!

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 17 iulie 2014

543 handbal feminin

Consiliul de Administraţie al FRH a decis în urmă cu câteva săptămâni să urce numărul de echipe din Ligile Naţionale de la 12 la 14. O decizie care, deși pare în interesul sportului, nu a ținut cont de criza financiară prin care trece România și, odată cu ea, și sportul.

Regulile s-au schimbat aproape de la o zi la alta, chiar spre sfârşitul campionatului, motiv pentru mulţi să declare că decizia a fost luată pentru a salva de la o retrogradare anunțată anumite formaţii, părere care nu poate fi contrazisă. Astfel, mărirea numărului de echipe în Liga Naţională după doar un sezon a născut discuţii şi controverse aprinse, nestinse nici azi. Cei care s-au opus sistemului au argumentat că programul competiţional va deveni foarte aglomerat, iar numărul de meciuri în plus va afecta bugetele anemice ale cluburilor în condiţiile în care vor fi cheltuite sume mai mari pentru deplasări, organizări de meciuri, plata arbitrilor şi observatorilor.

Orice s-ar spune, este clar că una dintre variante nu s-a luat în calcul în momentul în care s-a votat ca Liga Naţională să devină mai populată numeric: faptul că multe din grupări ar putea să renunţe la dreptul de participare în primul eşalon sau să se desfiinţeze din cauza problemelor financiare. Adică exact ceea ce se întâmplă în clipa de față.

La masculin, Caraş Severin s-a retras deja din campionat, în timp ce CSM Oradea, echipă care a promovat, a renunţat la dreptul de a juca în prima divizie. Situaţia de compromis găsită de federație a fost ca CSU Suceava să rămână în Liga Naţională, asta deşi ea a retrogradat matematic, iar HC Argeş Piteşti, echipă care a ratat promovarea, să fie invitată să joace în prima ligă în aceste zile. După cum vedeți, permutări care nu au legătură cu handbalul, ci cu dorința de a acoperi greșelile făcute.

Problemele din handbalul masculin le întâlnim chiar și în Liga Naţională de handbal feminin. Neptun Constanţa, echipa care s-a salvat de la retrogradare în ultimul sezon, continuă să aibă probleme financiare, motiv pentru care abordează varianta retragerii din campionat. “Cred că nu mai este nici o şansă să participăm în Liga Naţională. În cel mai bun caz ne vom înscrie în liga secundă”, a declarat Silviu Băiceanu, directorul sportiv al echipei. Jucătoarele Alla Sheiko, Enescu şi Ionescu au fost deja anunţate că sunt libere să-şi caute alte echipe. În cazul în care Neptun nu va reuși să găsească ajutorul necesar, atunci FRH ar putea invita HCM Buzău sau HC Alba Sebeş să evolueze în Liga Naţională. Acestea sunt formațiile care au ratat promovarea în turneul de baraj.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!