14 echipe în ligă

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 10 martie 2014

525 alexandru deduAlexandru Dedu, preşedintele FRH, a anunţat că oficialii cluburilor masculine din Liga Naţională au fost de acord cu un sistem cu 14 echipe în următorii patru ani, luna viitoare urmând să aibă loc discuţii pe aceeaşi temă şi cu oficialii ligii feminine, după care va fi luată o decizie.

Preşedintele FR Handbal, Alexandru Dedu, a făcut precizări, într-un comunicat dat publicităţii în cursul săptămânii trecute, privind propunerile discutate.

În conformitate cu ordinea de zi a întâlnirii a avut loc tragerea la sorţi a meciurilor din optimile de finală ale Cupei României, s-a votat pentru obligativitatea delegării observatorilor la meciuri începând cu faza play-off şi play-out a actualului sezon, s-a votat pentru introducerea sistemului cu 14 echipe în următorii patru ani, faţă de 12 în prezent, dar şi pentru sistemul legitimării jucătorilor străini în Liga Naţională.

Fiecare echipă va avea dreptul la doi jucători străini fără criterii de eligibilitate, și începând cu al treilea jucător străin din lot, dacă are vârsta de până la 33 de ani, acesta trebuie să fie component al naţionalei ţării sale în anul în curs la categoria de vârstă respectivă sau să aibă minimum 10 jocuri oficiale la activ, iar dacă are vârsta peste 33 de ani, să fi fost component al naţionalei ţării sale în ultimii doi ani.

De asemenea, taxele de transfer ar urma să crească progresiv începând cu al treilea jucător străin.

O altă decizie luată de reprezentanţii cluburilor din Liga Naţională a fost cea referitoare la antrenorul echipei naţionale, votându-se în unanimitate pentru un selecţioner fără apartenenţă la un club, „atunci când condiţiile financiare ale FR Handbal o vor permite”. S-a discutat inclusiv despre participarea cluburilor la remunerarea selecţionerului, dar aici nu a mai fost luată nicio decizie, ceea ce spune multe.

„Ne-am folosit de tragerea la sorţi pentru Cupa României masculin, pentru a stabili un mod de organizare al sistemului competiţional pentru următorii patru ani. Acelaşi lucru se va întâmpla şi la tragerea la sorţi pentru Cupa României feminin”, spune Alexandru Dedu în comunicatul său.

Preşedintele FR Handbal a declarat că propunerile reprezentanţilor cluburilor masculine, dar şi cele ale echipelor feminine, vor fi prezentate Comisiei Tehnico-Metodice din cadrul federaţiei și ulterior, Consiliului de Administraţie, acesta fiind responsabilul care va lua decizia în privinţa sistemului competiţional din următorii patru ani.

„Am prezentat nişte puncte clare în platforma program dinaintea alegerilor de la Adunarea Generală şi mi se pare normal să mă ţin de ele. Printre acestea s-a numărat şi cel privind sistemul competiţional”, a declarat Dedu.

Cupa României la feminin este programată în intervalul 24-27 aprilie, tragerea la sorţi a meciurilor din optimile de finală urmând să aibă loc, probabil, la sfârșitul lunii martie. Tot cam pe atunci ar urma să aibă loc şi discuţiile referitoare la numărul de echipe din Liga Naţională pentru următorii patru ani.


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!