140 de mile pe bicicletă pentru copiii din România

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 26 mai 2013

Tânărul român care a jucat anul trecut 12 ore tenis pentru ajutorarea unui grup de 45 de copii din România revine în acest an cu o altă acțiune umanitară, având același scop.

Românul Eduard Babias și britanicul David Stell vor porni în 8 iunie într-o cursă de ciclism de 140 de mile pentru a-i ajuta pe copiii proveniți din familii defavorizate. Cei doi și-au propus să parcurgă în acest scop distanța de la Londra la Bristol. Ei speră ca prin acțiunea lor să strângă 1.500 de lire sterline, bani care vor fi donați ulterior fundației Hannah din România.

 

12 ore de tenis pentru £1.800

În 24 iunie 2012, Eduard Babias juca tenis timp de 12 ore, de la 8 dimineaţa până la 8 seara, în cadrul unui eveniment intitulat „Tennis-athon” organizat la iniţiativa sa pe terenurile clubului din Kenton Lown Tennis din nord-vestul Londrei.

„(…) Cred că jucând 12 ore tenis şi astfel adunând nişte bani pentru o tabără care să ofere zâmbet şi relaxare unor copii care străbat kilometri întregi pentru a ajunge la un magazin… fac ceva bun. Sunt copii care nu au auzit probabil de Sky Sports sau de televizor 3D, nu au fost niciodată într-o ţară străină, nu au avut o vacanţă în Spania şi cu toate acestea, sunt fericiţi să-şi ajute familia, chiar dacă asta înseamnă să muncească ca un om matur, în fiecare zi. Duminica sunt bucuroşi dacă pot să meargă la biserică, fiind pregătiţi ca luni să o ia de la început. Vacanța lor e atunci când merg la şcoală, acolo se întâlnesc cu amicii lor, învaţă să scrie, să citească şi descoperă lucruri noi. Aceşti copii muncesc foarte mult pentru familia lor la câmp, pentru că, fără ast,a ei nu ar avea din ce trăi”, spunea atunci Eduard Babias  pentru Diaspora Românească.

Acțiunea sa, care își propunea să adune din donații circa 1.000 de lire sterline a fost un succes, suma adunată ajungând să fie aproape dublă (aproximativ 1.800 de lire sterline). Banii au fost folosiți pentru a aduce bucurie pentru 45 de copii din familii defavorizate, care au fost pentru prima dată în viață într-o tabără școlară organizată în nordul Moldovei, la Rădăuți, cu sprijinul fundaţiei Hannah, înregistrată în România şi având sediul chiar în oraşul Rădăuţi.

 

De la Londra la Bristol, pe bicicletă

„Ideea de a continua să depun eforturi prin acțiuni de acest gen, organizate în scopuri caritabile, mi-a venit anul trecut, imediat după ce am terminat acel «Tennis-athon» în care am jucat neîntrerupt timp de 12 ore. Unul dintre colegii cu care m-am aflat atunci pe teren mi-a propus să repetăm experiența și anul acesta. Mi-a spus că dorește să mi se alăture, dar, din păcate, a fost nevoit să renunțe pe parcursul anului din motive de sănătate. Așa că, la un moment dat, m-am trezit că planurile mele nu au continuitate și nu știam cum să procedez mai departe”, spune acum Eduard Babias.

Cei care l-au scos din impas au fost cei de la Cascaid, o fundaţie britanică ce desfăşoară periodic acţiuni de întrajutorare în nord-estul României din 1990 și cu care românul colaborează pentru aceste acțiuni caritabile. „M-a ajutat un tânăr britanic care face parte din fundație, pe nume David Stell. El este puțin mai tânăr decât mine și este încă student. În plus, este îndrăgostit de România, a fost în țara noastră și și-a dorit foarte mult să continuăm să îi ajutăm pe copiii fără posibilități de acolo oferindu-le șansa unei tabere școlare în vacanța de vară. Și pentru ca seria de acțiuni caritabile pornite la inițiativa mea în urmă cu un an să nu se întrerupă, David a propus să încercăm în acest an să organizăm parcurgerea distanței de la Londra la Bristol pe bicicletă”, ne-a dezvăluit Eduard.

 

Cicliști româno-britanici

Eduard Babias a fost imediat de acord să pedaleze pe o distanță de 140 de mile doar pentru a le asigura o vacanță frumoasă de vară unor copii fără posibilități din țara sa natală. „Nu eram pregătit fizic pentru o asemenea provocare, dar mi-am cumpărat, totuși, bicicletă și am inițiat în cadrul fundației Cascaid un mic club de ciclism. De atunci ne antrenăm constant și parcurgem săptămânal, împreună cu David, distanțe de 30-50 de mile”, mai spune Eduard.

Mai departe, lucrurile au evoluat și în consecință, în data de 8 iunie, cei doi vor încerca să călătorească pe bicicletă, de la Londra și până în Bristol, adică circa 140 de mile. „Vom pleca probabil dimineață, la ora 6:00, din zona Harrow, din nord-vestul capitalei britanice. Mă tem un pic din cauza oboselii care va interveni cu siguranță și a traficului, dar sperăm să reușim să terminăm cursa într-o singură zi”, adaugă românul.

Am dori ca prin acest efort să reușim să strângem 1.500 de lire sterline, bani care să le aducă bucuria unei vacanțe de vară unui grup de copii din România care nu au avut niciodată șansa să meargă într-o tabără școlară.

Oricine doreşte să facă donaţii pentru ajutorarea copiilor defavorizaţi de la Rădăuţi o poate face online pe link-ul dedicat special acţiunii caritabile iniţiate de românul Eduard Babias, pe website-ul britanic de profil www.justgiving.com/Eduard-David.

 

Cu gândul la copilărie…

Eduard Babias are 25 de ani şi a terminat liceul la Rădăuţi. „Am fost singur aproape tot liceul, pentru că părinţii mei s-au mutat în Marea Britanie când eu eram în clasa a IX-a. Am rămas în grija bunicului, care, însă, a murit în acelaşi an. Aşa că din clasa a X-a am fost pe cont propriu, chiar dacă părinţii îmi trimiteau tot timpul banii necesari traiului”, îşi spune Eduard povestea.

După liceu, a urmat facultatea. „Am fost admis la Ştiinţe Economice, Relaţii Internaţionale, atât la Cluj, cât şi la Timişoara, dar am ales să îmi fac studiile universitare la Cluj. Am petrecut acolo trei ani şi după absolvire am venit în Regatul Unit alături de părinţii mei. Aici am continuat cu un master, pe acelaşi profil, la Middlesex University, în nordul Londrei”, continuă tânărul originar din Rădăuţi. Eduard a terminat studiile post-universitare în 2011 şi de atunci lucrează în capitala Marii Britanii.

Când vorbește despre propriul său trecut, românul nu consideră că a avut dificultăţi în copilărie, chiar dacă a fost nevoit să trăiască singur de la o vârstă timpurie. „Pot să zic că am avut o copilărie uşoară în care nu trebuia să lucrez la câmp sau să am grijă de animalele din curte pentru ca fraţii sau surorile mele să aibă ce mânca. Când mă uit la viaţa copiilor de 8-12 ani pentru care vreau să adun aceşti bani îmi dau seama cât de norocos sunt”, ne-a declarat  Eduard Babias. „Vreau să le ofer o vacanţă unor copii din zonele izolate din Bucovina; şi nu o vacanţă în Caraibe. Este vorba de doar câteva zile, în care pur şi simplu aceştia pot să se joace, să descopere că sunt speciali şi că ştiu să facă şi altceva decât să fie stâlpul familiei la o vârstă fragedă”, a mai spus românul, în încheiere.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!