15.000 de lire sterline furaţi de doi români, falşi reprezentanţi ai Apple

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 22 iulie 2014

Doi cetăţeni români au obţinut prin furt 15.000 de lire sterline, pretinzând că reprezintă celebra companie de produse electronice Apple Inc. Cu banii astfel câştigaţi, aceştia au organizat o reţea de înşelătorie în Marea Britanie. Ei au fost prinşi şi condamnaţi în 17 iulie, la 6 şi respectiv 8 ani de închisoare, conform unui comunicat trimis pe adresa redacţiei Diaspora Românească de Metropolitan Police.

 

Falşi reprezentanţi ai Apple

Constanţa Agrigoroaie, în vârstă de 23 de ani, şi Radu Savoae, de 28 de ani, stabiliţi în zona Ilford din nord-estul Londrei, au fost condamnaţi de un complet de judecată întrunit la tribunalul Snaresbrook Crown Court. În timpul procesului juridic, aceştia au recunoscut acuzaţiile de fraudă, furt de date personale de pe carduri bancare şi deţinere de echipament pentru falsificarea acestor carduri.

Românii au reuşit să păcălească circa 150 de oameni, cărora le-au trimis false mesaje prin e-mail, specificând că acestea ar proveni din partea unui reprezentant Apple. Persoanele erau informate că propriile conturi electronice fuseseră compromise, motiv pentru care li se cerea să transmită informaţii personale prin intermediul unui link la o adresă de web, de asemenea, falsă. Victimele au răspuns acestei cereri furnizându-le celor doi inclusiv datele propriilor conturi bancare. Acestea au fost folosite de infractori pentru a retrage importante sume de bani din conturile altora.

 

Capi de reţea infracţională

Cei doi cetăţeni români au folosit o parte din banii fraudaţi pentru a suporta costurile de transport ale altor infractori, din România la Londra. Ei au finanţat astfel înfiinţarea unei reţele care s-a specializat în furturi în mijloacele de transport public din capitala britanică. Activitatea acesteia a fost destructurată în urmă cu aproximativ patru luni, la 26 februarie, ca urmare a unei intervenţii poliţieneşti în Aeroportul Luton, la care au colaborat Metropolitan Police şi Bedfordshire Police.

Poliţiştii britanici au identificat atunci şase persoane care veneau din România, cu acelaşi zbor, dar pretindeau că nu se cunosc între ele. Biletele kor fuseseră achiziţionate online, cu ajutorul aceluiaşi computer. Cercetările ulterioare i-au condus pe investigatori la o adresă din Ilford, unde se afla Constanţa Agrigoroaie. Ea se afla în faţa unui calculator  în memoria căruia erau stocate numeroase informaţii personale, incluzând detalii complete ale multor carduri bancare.

Radu Savoae a fost reţinut tot atunci de echipajele de poliţie, în momentul când el se pregătea să intre în aceeaşi clădire.

 

Peste 150 de victime din întreaga lume

Percheziţiile ce au urmat la adresa la care locuiau cei doi români au avut ca rezultat găsirea unor sume mari de bani, carduri de identitate false româneşti sau spaniole şi a mai multor produse electronice: laptopuri, tablete iPad, imprimante. Numeroase suporturi de carduri magnetice, dar şi utilaje speciale pentru inscripţionarea şi înfolierea acestora, precum şi un cititor de carduri se aflau, de asemenea, în locuinţa lui Radu Savoae şi Constanţa Agrigoroaie din Ilford. Acestea erau folosite pentru confecţionarea de carduri bancare false, se precizează în comunicatul de presă al celor de la Metropolitan Police.

Datele cardurilor bancare a peste 150 de persoane din întreaga lume erau cunoscute de Constanţa Agrigoroaie şi Radu Savoae. Cei doi infractori au reuşit să îşi însuşească 15.000 de lire sterline de la victimele lor care trăiau în Marea Britanie.

Poliţiştii au mai găsit în memoria computerelor celor doi infractori români datele persoanelor care făceau parte din reţeaua de furturi din buzunare organizate de aceştia.

Cei doi cetăţeni români au fost trimişi la închisoare, dar faptele lor continuă să facă obiectul unor investigaţii financiare. 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!