1,5 milioane de angajați lucrează „la negru”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 mai 2016

Numărul angajaților fără forme legale continuă să rămână ridicat, în jur de 1,5 milioane, în ciuda măsurilor anunțate de guvern în ultimii ani pentru creșterea angajării și reducerea evaziunii fiscale, potrivit datelor prezentate de ministrul muncii, Dragoș Pîslaru.

Numărul angajaților care lucrau fără forme legale era estimat de specialiștii în resurse umane la circa două-trei milioane în 2012, când efectele crizei se simțeau foarte puternic, scrie News.ro.

În 2015, în ciuda măsurilor luate de guvern de stimulare a economiei, numărul lor rămâne la cel puțin 1,5 milioane, din cele 9,1 milioane persoane active existente în prezent pe piața forței de muncă din România. Una dintre cauze o reprezintă mobilitatea redusă a forței de muncă.

„În România nu e ca în SUA, unde oamenii se relochează mult mai ușor. O persoană din zona rurală, unde are o plasă de siguranță, se va muta cu greu în alt loc, asta și pe fondul existenței unor salarii mici”, a declarat Pîslaru, la o conferință pe tema capitalului uman organizată de cursdeguvernare.ro.

Bazinul de selecție pe piața muncii se restrânge în continuare și din cauza lipsei de competențe, iar presiunea salarială în sectorul concurențial va crește.

Totodată, numărul zilierilor înregistrați în mod legal este de circa 778.000, dar numărul de zile lucrate cu forme legale rămâne relativ scăzut, circa 18,9 milioane, circa 24 de zile de muncă pe an, în medie, pentru fiecare zilier.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!