Cine mai vrea la Cotroceni?

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 24 iulie 2014

Crin Antonescu27

Bătălia pentru Cotroceni pare tot mai încurcată. Dacă până nu demult vorbeam de un singur candidat, ultimele săptămâni au agitat scena politica, iar partidele își aruncă în prim plan cei mai buni candidați. Klaus Iohannis, Crin Antonescu, Mircea Geoană, Monica Macovei, Mihai Răzvan Ungureanu, Călin Popescu Tăriceanu sau Cristian Diaconescu intră sub lupa firmelor de sondare a pieței, încercând să câștige lupta de imagine pentru Președinție.

Klaus Iohannis a fost votat, luni, de PNL pentru a participa la sondajul de opinie care va stabili candidatul comun al PDL-PNL la alegerile prezidențiale din toamnă. Votul a fost secret. Klaus Iohannis a obținut 111 voturi, iar Crin Antonescu doar 55, în timp ce 5 voturi au fost anulate, informează Realitatea TV.

Discuțiile au fost extrem de aprinse la ședința Delegației Permanente a PNL, relatează televiziunile de știri. Crin Antonescu și-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că sondajele realizate pentru stabilirea prezidențiabilului PNL au fost făcute publice înainte de vot. De asemenea, Norica Nicolai le-a spus colegilor săi de partid că PNL se îndreaptă pe o cale greșită, a criticat noua conducere a partidului și a cerut revenirea în ALDE. Urmează ca prezidențiabilul PNL și cel al PDL, respectiv Cătălin Predoiu, să intre în măsurători sociologice al căror rezultat va decide cine va fi candidatul unic al PDL și PNL la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Vasile Blaga a respins, luni, ideea introducerii în sondaje a Monicăi Macovei, care și-a anunțat, duminică, disponibilitatea de a candida la Președinția României.

De asemenea, Mihai Răzvan Ungureanu a anunțat, luni, că se retrage din cursă, după ce Forța Civică a hotărât să fuzioneze cu PDL și că va susține candidatul PDL-PNL, indiferent cine va fi acesta.

Pe partea dreaptă a eșichierului politic au mai rămas până acum doi candidați Cristian Diaconescu, președintele Fundației Mișcarea Populară, și Kelemen Hunor, liderul UDMR. Totodată, Călin Popescu Tăriceanu și-a anunțat intenția de a candida la Președinția României, dar ca independent.

 

Crin Antonescu: „Exclud să candidez ca independent”

Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a declarat că dorește ca desemnarea candidatului la Președinția României să fie făcută de către Delegația Permanentă a partidului, prin vot, conform statutului, nu prin simpla luare în considerare a unor sondaje.

„E un sondaj pe care nu-l contest și nu-l asum. Desemnarea unui candidat e o decizie politică, nu în baza sondajelor”, a vorbit Crin Antonescu despre un sondaj comandat de PNL în care diferența între actualul președinte al PNL, Klaus Iohannis, și el este foarte mare.

Întrebat dacă în continuare crede că este cel mai bun candidat liberal, Antonescu a răspuns: „Dacă nu mi-aș menține părerea, mi-aș retrage candidatura.”  Fostul președinte al PNL a afirmat că se va supune deciziei PNL, oricare ar fi ea. „O candidatură independentă o exclud”, a spus Antonescu.

Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a făcut un apel la unitatea partidului și la colaborarea între cei doi candidați la nominalizare, Klaus Iohannis și Crin Antonescu.

„Nu o să fac comentarii în legătură cu șansele celor doi: o să o fac când votez”, a spus președintele de onoare al PNL. „Am să fac un apel la cei doi să rămână împreună, indiferent cine câștigă și cine pierde, pentru că unde-s doi puterea crește”, a declarat Mircea Ionescu Quintus.

Liberalii au avut duminică o întâlnire restrânsă pe tema rezultatelor sondajului, la care Antonescu a refuzat să participe, motivând că nu are de ce să facă „analiză pe sondaje”, transmite România TV. Klaus Iohannis și Crin Antonescu au fost propuși pentru cursa prezidențială în urma Congresului PNL din 28 iunie, în care ar fi urmat să voteze o rezoluție referitoare la candidatul liberal pentru Cotroceni. Totuși, liberalii s-au răzgândit, iar președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a anunțat ca prezidențiabilul va fi stabilit în Delegația Permanentă.

 

Antonescu: „Ponta este de bătut”

Crin Antonescu este convins că Victor Ponta poate fi învins în bătălia prezidențială din toamnă, dar spune că pentru asta trebuie îndeplinite trei condiții, iar până acum dreapta are „motive de îngrijorare”.

„Da, sigur că poate fi înfrânt Victor Ponta”, a declarat Crin Antonescu, joi seara, la Realitatea TV, explicând că premierul „se teme de multe lucruri, nu reacționează” și, mai mult, „cu cât are mai multe arme în depozit pentru această bătălie, cu atât pare să fie mai slab el însuși”.

Fostul lider PNL a mai spus că lui Victor Ponta nu i-a prins deloc bine „confortul susținerii mediatice” pe care a primit-o din partea celor două „guri de tun” – România TV și Antena3.

„Victor Ponta și PSD nu merg bine, sunt de bătut, sunt vulnerabili, categoric pot pierde, numai că asta nu înseamnă că e ușor, că oricine și oricând poate să îi bată”, a declarat Antonescu, adăugând că, în primul rând, îi pot opri „propriile lor greșeli, propria deviație a lui Victor Ponta de comportament, de decizie, de atitudine, de spirit”.

Cele trei condiții esențiale pentru ca dreapta să poată câștiga prezidențialele sunt totuși altele, și anume, „un om care să se bată convingător”, o „armată politică” aflată în spatele lui, cu „grad de solidaritate și sacrificiu”, cărora să li se alăture „acea parte din societatea civilă care nu vrea ca prototipul Laura Georgescu să se așeze peste România”. „Omul, armata, civilii”, a sintetizat Crin Antonescu cele trei condiții, recunoscând însă că ele „sunt foarte greu de realizat, de pus cap la cap, foarte greu de pus la lucru într-o perioadă foarte scurtă, iar semnele nu sunt bune”. „Avem motive de îngrijorare, toți. Dar și Victor Ponta”, a conchis Crin Antonescu.

În context, acesta s-a arătat convins că el ar avea șansa cea mai mare de victorie, dacă ar fi candidatul PNL-PDL la alegerile din noiembrie, dar a precizat și care sunt condițiile în care ar susține pe altcineva, în cazul în care nu va fi el desemnat. „De 24 de ani în viața politică, eu m-am bătut cu ardoare, atunci când am făcut-o, numai pentru lucruri, și de 2-3 ori pentru oameni, în care am crezut. Nu am calități de actor, nici nu pot să mă prefac, la mine se și simte dacă nu am entuziasm (…) Dacă acel om mă va inspira, mă va face să cred în el, mă voi bate cum știu să mă bat. Dacă nu, voi fi un oștean de rând într-o armată (…) E o diferență care nu stă la îndemâna mea, stă la îndemâna omului respectiv”, a mai declarat Crin Antonescu, transmițându-le lui Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu că trebuie să îl convingă că pot face „mai mult decât să blocheze accesul lui Victor Ponta la Președinție”. În context, Crin Antonescu a declarat că va cere vot deschis pentru desemnarea candidatului PDL-PNL la Președinție.

 

Și Macovei vrea la prezidențiale

Eurodeputatul PDL Monica Macovei a cerut, duminică, să fie inclusă în procesul de selecție a candidaților dreptei pentru prezidențiale. Aceasta a declarat pentru România Liberă că „procesul de selecție a unui candidat al dreptei trebuie deschis oricărei persoane care are șanse să învingă PSD la alegerile prezidențiale”. Potrivit acesteia, „extinderea acestui proces poate fi numai benefică deciziei dreptei de a câștiga alegerile”.

Monica Macovei31„Indiferent cum va fi conceput acest proces de selecție, sondaj sau o altă metodă, fiecare potențial candidat trebuie reevaluat”, este de părere Monica Macovei. „Am dreptul și cer să fiu inclusă în procesul de măsurare a candidaților dreptei pentru alegerile prezidențiale”, spune aceasta.

Fostul ministru al justiției este de părere că dreapta trebuie să aibă „un candidat care să răspundă așteptărilor celor care merg în mod constant la vot, dar și ale celor care sunt dezamăgiți și nu votează”. În ceea ce privește prezidențiabilul dreptei, acesta trebuie să fie „un candidat credibil, cu forță, capabil să asigure și sa garanteze un stat de drept puternic, funcțional, cu economie liberă și sănătoasă, cu o competiție corectă, un stat în care Educația și Sănătatea sunt priorități, un candidat care să garanteze integrarea deplină a țării în spațiul euro-atlantic”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!