£16.500 pe an ca şi manichiuristă-pedichiuristă în UK

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă pe data 11 ianuarie 2016

uk_manichiurista-pedichiurista2

Dacă eşti o persoană creativă, cu un simţ al esteticului dezvoltat, o mână sigură şi ai talent în a comunica cu clienţii şi a-i face să se simtă bine, atunci o carieră de „nail technician” în Marea Britanie ar putea fi pentru tine. Iar dacă ştii engleza destul de bine (sau mai deloc dacă ai ocazia să ai clienţi români), nu te deranjează să stai pe un scaun mai toată ziua şi nu ţi-e silă de mâinile şi picioarele oamenilor, de ce mai stai pe gânduri?

Pentru multe femei şi uneori chiar şi pentru bărbaţi, munca în saloanele de înfrumuseţare este ideală. Ziua de muncă trece cât ai clipi, pentru că ajungi să faci de multe ori şi pe psihologul, medicul de familie sau avizatul în orice alt domeniu, iar destăinuirile şi discuţiile pe toate temele fac ca televizorul să nici nu mai fie necesar.

Nu este uşor, pentru că mâinile şi picioarele unor clienţi vor arăta uneori înfiorător şi mai mult ca sigur că vei avea solicitări să lucrezi serile şi în week-end-uri. În schimb, un astfel de job se găseşte oriunde, în orice oraş sau sătuc şi, de asemenea, poţi ajunge să-ţi deschizi propriul salon oriunde sau chiar să fii un „nail technician” mobil.

 

Ce face un „nail technician”?

La nivelul cel mai jos, un „nail technician” va lucra cu unghii acrilice şi din fibră de sticlă. Acest tip de unghii a cunoscut o dezvoltare masivă în ultimii ani, astfel că este esenţial să dobândeşti abilitatea de a lucra cu ele după specificaţiile clientului. Când ajungi să stăpâneşti bine de tot procedeul de lipire a unghiilor false, te poţi lansa în partea mai creativă a meseriei, învăţând numeroasele procedee artistice ce pot înfrumuseţa unghiile, ca de exemplu aplicarea pietricelelor de cristal.

 

Ce calificări îmi trebuie?

Nu sunt necesare calificări, proba practică va prima şi va fi solicitată, de asemenea, o cunoaştere a regulilor de siguranţa la locul de muncă.

Cu toate acestea, sunt multe colegii care oferă cursuri precum:

  • Level 1 Award in Nail Treatments
  • Level 2 Certificate in Nail Treatments
  • Level 2 Certificate in Nail Technology/Nail Art
  • Level 2 Diploma in Nail Technology Services,

de multe ori în cadrul unui curs mai complex, care ar putea fi de interes dacă îţi doreşti să te diversifici pentru a putea oferi şi alte tratamente de înfrumuseţare pe lângă cel de manichiuristă-pedichiuristă.

Intră pe site-ul Hairdressing and Beauty Industry Authority, www.habia.org, unde poţi găsi informaţii despre cursuri bune în acest domeniu şi nu numai.

De remarcat că în industria de beauty cerinţele clienţilor pot fi foarte diverse şi că moda se schimbă cât ai bate din palme, astfel că un interes în trendurile şi practicile momentului din industrie este mai mult decât benefic.

 

Ucenicia

Dacă porneşti de la zero, ucenicia este cea mai nimerită rută pentru a atinge cele mai bune rezultate. Cu o durată între unu şi patru ani, uceniciile combină pregătirea practică, la muncă, cu studiul. În postura de ucenic vei avea ocazia să lucrezi alături de personal calificat şi cu experienţă, să dobândeşti abilităţile şi secretele meseriei, vei câştiga un salariu, precum şi vacanţe plătite şi vei merge şi la colegiu pentru a studia, de regulă o zi pe săptămână.

Dacă vrei ucenicie, primul pas ar fi să vizitezi site-ul www.gov.uk/apply-apprenticeship.

 

Pot să învăţ şi acasă?

Acum este posibil să te poţi pregăti pentru această meserie de acasă mulţumită cursurilor oferite de diverse site-uri specializate pe manichiură-pedichiură, precum essentialnails.com. Astfel de portaluri îţi dau posibilitatea de a învăţa meserie, studiind totuşi în propriul ritm, chiar de acasă.

De asemenea, youtube-ul poate fi şi el un tutore nimerit, deşi haotic, găsind acolo tot felul clipuri de tip how-to. Pentru a nu te ameţi de-a binelea, e bine să ai un plan de bătaie, urmărind să începi să înveţi iniţial noţiunile de bază şi studiind mai departe, pas cu pas, următoarele etape.

Însă, a învăţa acasă doar teorie nu este îndeajuns. Ajută mult dacă ai pe cine să practici ceea ce ai învăţat.

 

Este loc şi pentru mine pe piaţă?

Cu siguranţă, mai ales dacă eşti o persoană motivată.

Aproximativ un sfert din lucrătorii din industria de frumuseţe lucrează în regim de self-employment, în timp ce aproape jumătate sunt angajaţi doar part-time. În realitate, se lucrează foarte mult şi în particular, la negru.

Există cerere mare pe piaţă pentru personal priceput. Serviciul oferit de un nail technician este privit de multă lume ca unul de lux, iar saloanele de înfrumuseţare sunt în permanenţă în căutare de angajaţi pricepuţi şi plăcuţi. Astfel că, dacă ai la mână un portofoliu de clienţi satisfăcuţi şi deţii şi nişte calificări în domeniu, nu ai cum să rămâi fără un loc de muncă.

 

Cât pot câştiga ca şi manichiuristă-pedichiuristă în UK?

Dacă te angajezi la cineva, plata va varia în funcţie de experienţa pe care o ai, dar şi de tipul clientelei, zona în care se află salonul şi cât de aglomerat este salonul. Salariul de început ar putea fi £12.000 pe an şi ar putea urca chiar şi la £21.000, în anumite cazuri £25.000. Situaţia poate varia dacă vorbim de ore suplimentare, de comisioane în plus, sau, în cazul în care mai există energie, şi de muncă acasă.

Cel mai bine, în schimb, este să munceşti pentru tine. Dacă ai pricepere se poate câştiga şi £40.000 pe an. Bineînţeles, tu vei stabili cât vei câştiga, în funcţie de cât de multe ore vrei să investeşti în această activitate şi de abilitatea de a-ţi forma şi păstra clientela.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

2 pareri la “£16.500 pe an ca şi manichiuristă-pedichiuristă în UK”

  1. OROS DIANA Spune:
  2. carmen Spune:

    Salariul/Venitul este brut?

Spune-ti si tu parerea!