17 ani după gratii în UK, pentru un cărăuş de droguri român

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 19 martie 2016

uk-captura-droguri-autocar-dover

Ioan Buciuţă, de 53 de ani, nu era un simplu şofer de autocar care plimba elevii români prin locaţii turistice europene. El a ajuns să transporte nişte pachete ilegale cu destinaţia Marea Britanie şi, după ce a fost cercetat de vameşi în portul englezesc Dover şi încărcătura în valoare de numai puţin de £18 milioane a fost descoperită, românul a fost reţinut şi trimis la judecată. Zilele trecute a primit şi sentinţa:17 ani după gratii.

Captura vameşilor britanici a avut loc anul trecut, pe data de 6 iunie, ei acţionând în baza unor informaţii primite. Atunci, poliţiştii britanici de la portul Dover au descoperit într-un compartiment secret de la bagaje 130 de pacheţele care conţineau în total 140 de kilograme de stupefiante. Pe piaţa neagră din UK, valoarea capturii se ridică la aproape 18 milioane de lire sterline.

Ioan Buciuţă urma să primească 5.000 de euro pentru transportul drogurilor de la o reţea de crimă organizată românească. Autocarul plin cu copii plecase din Bucureşti, având ca destinaţie finală Marea Britanie, iar stupefiantele au fost plasate în maşină la Bruxelles, unde făcuse o oprire.

După ce vameşii au făcut captura, copiii din autocar şi-au continuat drumul spre hotel cu nişte taxiuri. În astfel de condiţii, maşina cu care se face transportul se confiscă, dar nu avem o confirmare a acestui lucru în cazul de faţă.

După ce românul şi-a recunoscut fapta în faţa judecătorului pe 15 octombrie, vinerea trecută la Maidstone Crown Court Ioan Buciuţă şi-a primit şi sentinţa: 17 ani de închisoare.

Fratele lui Ioan Buciuţă, Gheorghe Buciuţă, de 36 de ani, a fost şi el interogat de către autorităţile britanice cu privire la importul substanţelor interzise în cadrul aceluiaşi transport, însă în noiembrie 2015 tribunalul a stabilit nevinovăţia lui.

—————————————

„Ioan Buciuţă era un curier de încredere, care transporta stupefiante de mare valoare pe continentul european fără a avea mari emoţii.”

Matt Rivers, un reprezentant al autorităţii vamale din Dover

—————————————

Anual, mai scrie Daily Mail, vameşii britanici fac capturi de stupefiante în valoare de sute de milioane de lire sterline.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Comments are closed.