20.000 de camere de luat vederi asupra poliţiştilor londonezi

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Justiție / Poliţie pe data 24 iunie 2015

Poliţiştii londonezi vor fi echipaţi cu 20.000 de camere portabile pentru a-i ajuta să adune probe şi să amelioreze încrederea populaţiei în ei.

Comisarul poliţiei metropolitane, Bernard Hogan-Howe, citat de Reuters, a declarat: „Prea mult timp echipamentul nostru a fost în urma tehnologiei pe care aproape oricine o are în buzunar pentru a surprinde evenimente în curs de desfăşurare”.

 „În curând, mai mulţi dintre ofiţerii noştri vor putea să efectueze înregistrări în condiţiile dificile în care trebuie să-şi facă treaba”, a continuat acesta. Poliţia metropolitană a făcut obiectul unor critici în urma exercitării atribuţiilor de tipul „stop and search” (opreşte şi percheziţionează), critici potrivit cărora acestea ar afecta mai mult persoanele din rândul minorităţilor etnice şi ar alimenta neîncrederea.

În schimb, poliţiştii implicaţi într-un experiment în diferite regiuni ale Londrei cu 1.000 de camere de corp instalate au declarat că dispozitivele i-au ajutat în cazul operaţiunilor de tip „stop and search”, fiind „foarte valoroase în contextul în care încrederea este esenţială şi comportamentul poliţiei este monitorizat”.

Perioada de probă a arătat potenţialul camerelor pentru adunarea de dovezi, creşterea numărului de cazuri în care suspecţii au pledat „vinovat”, precum şi pentru accelerarea proceselor.

Până la sfârşitul lui martie 2016, camerele de luat vederi vor fi folosite de către majoritatea poliţiştilor londonezi în uniformă, notează Reuters.

ONG-urile de protecţie a drepturilor civile au exprimat însă preocupări în privinţa persoanelor care ar avea acces la materialul filmat de camere.

„Deşi au potenţialul de a fi instrumente utile pentru monitorizarea unor operaţiuni sensibile, acestea pot fi şi dispozitive de supraveghere foarte intruzive”, a spus Bella Sankey, director de politici în cadrul grupului Liberty.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!