20 de ani de la albumul HIStory – Michael Jackson!

Articol publicat in sectiunea Monden pe data 10 iulie 2015

Michael Jackson_HistoryAu trecut 20 de ani de când Michael Jackson a lansat legendarul album HIStory! A fost un dublu album care s-a bucurat de un succes formidabil și care a făcut istorie, având parcă un titlu predestinat. Iată câteva detalii interesante pe care poate nu le știați despre regretatul rege al muzicii pop și unul dintre cele mai bine vândute albume ale tuturor timpurilor!

 

Este unul dintre cele mai bine vândute albume ale tuturor timpurilor! Cifrele variază, dar se spune că HIStory s-a vândut în 40-60 de milioane de unități. În același timp, Thriller s-a vândut în 51-65 de milioane de unități, iar Bad și Dangerous s-au vândut în 30-45 de milioane de unități.

 

A existat într-adevăr o statuie Michael Jackson. În anul 2014, artista Diana Walczak a postat un filmuleț în care apare sculptând legendara statuie care a apărut pe coperta albumului.

 

Se spune despre Scream că ar fi cel mai scump videoclip al tuturor timpurilor. În Cartea Recordurilor apare că Scream, videoclipul realizat de Michael Jacskon împreună cu sora lui, Janet, este cel mai costisitor al tuturor timpurilor.

 

Scream a fost, de altfel, prima melodie în care Michael Jackson a folosit un limbaj vulgar. Scream a fost răspunsul lui Michael Jackson la ceea ce spunea că este o minciună a mass-mediei, înainte și după scandalul sexual cu minori în care a fost implicat. „Stop pressuring me / Stop pressuring me / Stop f—— with me” erau câteva dintre versuri, necaracteristice pentru artistul care până atunci cântase doar melodii cu versuri care puteau fi ascultate de publicul de toate vârstele.

 

Scream a apărut, din greșeală, înainte de lansarea oficială. În mai 1995, Michael Jackson a auzit piesa la un radio din Los Angeles, cu 13 zile înainte ca ea să fie lansată în mod oficial.

 

Jena Malone a apărut, pe când era doar un copil, în videoclipul piesei Childhood. Childhood este un cântec autobiografic ce vorbește despre abuzurile pe care Michael Jackson spune că le-a suferit din partea tatălui său. Unul dintre copiii care apar în videoclip este actrița Jena Malone (min 2:56), cu puțin timp înainte ca ea să-și facă debutul la Hollywood.

 

You Are Not Alone a fost prima piesă ce a intrat direct pe locul 1 în Billboard 100

Nicio altă melodie nu mai intrase până atunci direct pe locul 1 al prestigiosului top. La doar câteva săptămâni distanță, piesa „Fantasy”, cântată de Mariah Carey, a reușit aceeași performanță.

 

Inițial, Michael Jackson apărea complet gol în videoclip. Videoclipul a stârnit numeroase controverse din pricina scenelor de apropiere intimă dintre Michael Jackson și Lisa Marie Presley, soția lui din acea vreme. Puțini știu însă că într-o primă versiune a clipului, care nu a fost niciodată făcută publică, Michael apărea complet gol.

 

Piesa You Are Not Alone i-a adus lui R. Kelly prima sa nominalizare la premiile Grammy. R. Kelly îi trimisese lui Michael Jackson un demo al melodiei în care îi imita stilul de a cânta, în încercarea sa de a-l convinge să-i cânte melodia. Într-un final, acest lucru s-a întâmplat. În 2010, R. Kelly a lansat propria versiune a celebrei piese, ca un tribut adus lui Michael Jackson.

 

Piesa You Are Not Alone a fost interzisă în Belgia. În 2007, un judecător belgian a hotărât că piesa era un plagiat după If We Can Start All Over, compusă de Eddy și Danny Van Passel. De aceea, melodia a fost interzisă în Belgia.

 

Videoclipul They Don’t Care About Us a supărat Guvernul Braziliei. Oficialii brazilieni nu doreau ca Jackson să folosească Santa Marta (cartier sărac) ca decor pentru videoclipul piesei, susținând că astfel ar profita de rezidenți și că ar pune Rio de Janeiro într-o lumină proastă.

 

They Don’t Care About Us i-a deranjat și pe americani… Versiunea originală a piesei avea versuri ca „Jew me, sue me, everybody do me / Kick me, kike me, don’t you black or white me”, motiv pentru care Michael Jackson a fost acuzat de anti-semitism. Michael a protestat, spunând că versurile nu erau nici pe departe rasiste, însă a schimbat într-un final versurile.

 

Earth Song este piesa favorită a britanicilor. Celebra melodie nu este neapărat în topul preferințelor americanilor, însă rămâne cea mai bine vândută piesă în Marea Britanie.

 

Un singur britanic nu a fost impresionat de frumoasa melodie…

În timp ce Michael Jackson interpreta Earth Song pe scena BRIT Awards 1996, Jarvis Cocker, liderul trupei Pulp, a urcat pe scenă și a făcut gesturi vulgare.

 

HIStory este răspunsul lui Michael Jackson la acuzațiile de abuz sexual asupra minorilor care i s-au adus. Unii fani nu au reușit să înțeleagă de ce piesa „D.S.” emană atât de multă revoltă. Totuși, se spune că această melodie ar vorbi de fapt despre Thomas Sneddon, cel care a condus investigația atunci când Jackson a fost acuzat că ar fi abuzat sexual un băiețel în vârstă de 13 ani.

 

Și „D.S.” nu este singura piesă ce face referire la acele acuzații… Și piesa „Money” este tot un răspuns al lui Michael la acuzațiile care i s-au adus atunci. Versuri precum „Want your pot of gold / Need the Midas touch / Bet you sell your soul / ‘Cause your God is such” sunt o critică adusă celor care l-au pus la zid.

 

Stranger In Moscow vorbește despre singurătatea de care suferea Michael Jackson. Conform biografiei sale, Michael Jackson obișnuia să se plimbe singur noaptea, în speranța de a găsi pe cineva cu care să poată vorbi. Legendarul artist povestea că se simțea singur și că adesea stătea închis în camera lui și plângea pentru că nu avea prieteni.

 

Se zvonește că Michael Jackson ar fi compus muzica de pe fundalul jocului Sonic The Hedgehog. Nu se știe dacă acest lucru este adevărat sau nu, însă mulți cred că Michael este cel care a compus muzica de pe fundalul jocului Sonic The Hedgehog.

 

HIStory a fost ultimul turneu solo al lui Michael Jackson „HIStory World Tour” s-a încheiat în 1997 și a fost ultimul turneu al superstarului.

 

Turneul a debutat cu un concert pentru familia regală din Brunei. Michael Jackson a început turneul cu un concert susținut în Begawan (Brunei), cu ocazia celei de-a 50-a aniversare a sultanului Hassanal Bolkiah.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!