20% dintre britanici, sub nivelul de trai

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 16 septembrie 2013

Unul din cinci britanici castiga sub asa-numitul salariu mediu de trai, se arata intr-o statistica a specialistilor in finante. Potrivit Fundatiei Rezolutia, 25% dintre femei si 15% dintre barbati au fost platiti sub minimul de existenta in luna aprilie a anului trecut, cand referinta salariului mediu pe economie a fost calculata la £7,20/ora in afara Londrei si £8.30/ora in capitala.

Mai exact, reprezentantii in domeniu spun ca acest lucru inseamna ca 4,8 milioane de britanici, adica 20% dintre angajati, au fost platiti sub rata considerata necesara pentru un nivel de trai normal. Cu 3,4 milioane de oameni mai mult fata de anul 2009. Lasand deoparte salariul mediu pe economie, angajatorii sunt cei care au un cuvant de spus in ceea ce priveste salariile. Acestia pot decide daca isi platesc sau nu personalul cu salariul menit sa aduca un trai normal, care este calculat in prezent la £7,45/ora in afara Londrei si £8.55/ora in Londra.

Raportul mai arata ca 77% dintre angajatii sub 20 de ani au castigat mai putin decat minimul de existenta. Dintre cei care au fost platiti sub nivelul de referinta, 67% sunt lucratori din restaurante si hoteluri.

————————————–

„Pentru majoritatea populatiei angajate, adevaratele salarii au ramas la acelasi nivel sau chiar au intrat in declin de mai multi ani, iar ca rezultat, din ce in ce mai multi oameni au ajuns sa fie platiti sub nivelul de trai. Acest lucru inseamna o lupta tot mai mare de a tine pasul cu cheltuielile zilnice. Marea Britanie are o poveste trista in ceea ce priveste salariile mici. Marea majoritate a celor care sunt platiti sub nivelul de trai au salarii mult mai mici din salariul minim pe economie. Provocarea pentru toate partile este de a gasi modalitati de a stimula nivelul de salarizare, mai ales pentru cei care castiga mai putin, fara a pune in pericol cresterea economica.”

Autorul raportului, Matthew Whittaker – Senior Economist la Fundatia Rezolutia

————————————–

Guvernul s-a aratat și el interesat de problema, un purtator de cuvant al guvernului declarand: „Noi (n.r. guvernul) ii incurajam pe angajatori sa plateasca mai mult decat salariul minim pe economie atunci cand afacerea este profitabila și atunci cand nu este in detrimentul locurilor de munca, obiectiv pe care comisia Low Pay il ia in considerare atunci cand se stabilește salariul minim pe economie. In ciuda faptului ca traim vremuri dificile, Guvernul face absolut tot ce poate pentru a-i ajuta pe oamenii care primesc salarii mici sa faca fata cheltuielilor de zi cu zi. De aceea, avem in plan ca, in viitor, doua milioane de oameni din aceasta categorie sa nu mai plateasca taxe, reducerea impozitului pe venit pentru persoanele cu venituri mici și chiar sa nu mai achite taxa de consiliu.”

                                     

Biletul de tren… niciodata mai scump

————————————–

„Am renuntat sa mai merg cu trenul, iar motivul pentru care m-a facut acest lucru este cel financiar.”

Angajat britanic

————————————–

Pe langa problema salariilor mici cu care se confrunta 20% din britanici, exista si problema preturilor in ceea ce priveste transportul cu trenul. Cei care locuiesc in afara Londrei spun ca au ajuns sa plateasca foarte mult de acasa pana la locul de munca si inapoi. Potrivit jurnalistilor de la Skynews, londonezii au ajuns sa scoata din buzunar mai mult ca niciodata pentru a se deplasa la job. Iar preturile vor creste anul viitor in functie de rata inflatiei ce determina preturile feroviare. Britanicii sunt de parere ca, in ciuda acestor scumpiri, serviciile pe care transportul pe sine le ofera sunt din ce in ce mai rele, iar daca autoritatile au luat aceasta masura, ei nu pot face nimic.

————————————–

„Ceea ce este rau este faptul ca serviciile feroviare sunt in declin. Ca si angajata, salariul meu nu se va mari in viitorul apropiat, asa ca va fi destul de greu.”

Angajata britanica

————————————–

Tarifele feroviare pot creste de la un procent de 4,3% pana la un maximum de 9,3% pentru o calatorie in afara orelor de varf, iar pretul unui bilet la clasa business poate creste „fara limita”, spun jurnalistii de la Skynews. Din cauza preturile foarte mari pe care erau nevoiti sa le plateasca pentru a se deplasa la munca raportate la salariile mici, multi dintre cei care fac naveta au renuntat la transportul cu trenul si au ales autocarele care fac legatura intre Londra si localitatile invecinate. Oamenii se plang si spun ca este frustrant sa ajunga in astfel de situatii.

————————————–

„Pe langa preturile biletelor, nu erau locuri, doar aglomeratie și intarzieri. Acestea au fost motivele pentru care am renuntat.”

Angajat britanic

————————————–

Companiile feroviare spun ca pretul ridicat al biletelor este folosit in investitiile sistemului feroviar, iar Guvernul este de parere ca pretul ajuta economia.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!