200.000 euro daune de la ProTV (video)

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 30 iunie 2015

Londra_Cristian Gabriel Groman si sotia, Alina Rauta

Doi români stabiliți la Londra pretind plata unor daune în valoare de 200.000 de euro de la ProTV, susținând că le-a fost denaturată imaginea în cadrul unei emisiuni difuzate, în 31 mai, de către postul de televiziune din România.

Alina Răuță și Cristian Gabriel Groman, doi români care locuiesc în nord-vestul Londrei, vor să acționeze în instanță postul de televiziune ProTV ca urmare a apariției lor într-o emisiune transmisă la finalul lunii trecute în cadrul seriei „România din Regatul Unit”. Cei doi acuză modul în care imaginea lor a fost prezentată pe post.

———————————

„(…) Voi fi obligat, dimpreună cu clienții mei, să decidem să acționăm în justiție, precum și de a apela la orice mijloace legale, pentru a ne valorifica drepturile subiective și interesele juridicește protejate.”

Prof. dr. Florin Ciutacu, avocatul lui Cristian Groman și al Alinei Răuță

———————————

Cristian Groman a povestit cele întâmplate prin intermediul unui comunicat de presă transmis redacției Diaspora Românească. „Am fost contactați de o echipă a postului ProTV, formată din reporterul Rareș Năstase și un cameraman. Aceștia au dorit să filmeze casa unde locuim, sub motivul că doresc să schimbe imaginea românilor ce trăiesc în Londra și UK, în BINE! (…) Am acceptat acest lucru, gândindu-mă că românii nu merită să fie arătați cu degetul de nimeni, nici de englezi, nici de altcineva, și trebuie să arătăm părțile pozitive ale românilor din diaspora.”

Echipa ProTV a fost și a filmat în casa în care locuiesc cei doi și a stat de vorbă cu ceilalți români din locuință, dar ceea ce s-a difuzat pe post i-a contrariat pe Cristian Groman și Alina Răuță. „Am fost prezentați ca niște oameni care își duc viața de azi pe mâine, care nu se descurcă fără mâncarea trimisă de acasă, de părinți. Realitatea expusă de noi a fost cu totul alta! Am declarat că ne putem permite foarte multe lucruri, că viața noastră de aici este incomparabilă cu viața din România, numai că ne lipsește gustul produselor de acasă. Aici, carnea nu are nici un gust, asta am spus…”, se susține în comunicatul de presă.

———————————

„M-am chinuit: am lucrat ca sudor, electrician, mecanic manevrant. Toată lumea din România, când aude despre Londra că cineva e acolo, își spune: «Aaaa, e plin de bani, e bogat!» Nu este așa. Ne chinuim foarte mult.”

Cristian Gabriel Groman, citat de ProTV

———————————

 

Calea justiției

Cristian Groman și Alina Răuță sunt deciși să își ceară dreptatea apelând la justiție. Ei l-au angajat ca avocat pe prof. dr. Florin Ciutacu, arbitru și mediator internațional. Ei consideră că imaginea lor, dar și a românilor din străinătate, este grav afectată „prin faptele ilicite comise de postul ProTV și reprezentanții acestora, prin prezentarea, de către postul ProTV în emisiunea «România din Regatul Unit» din data de 20 mai, respectiv emisiunea «România, te iubesc» din data de 31 mai 2015, a unor informații false”. Cei doi solicită daune în valoare de 200.000 de euro atât postului ProTV, reporterului Rareș Năstase, cât și prezentatorilor celor două emisiuni, Andreea Esca și Cristian Leonte.

„Cazul Groman, spuneam, este unul reprezentativ, căci familia Groman, cu toate că trăiește de ani de zile departe de țară, păstrează intact și dezvoltă spiritul românesc, prin creațiile lor, prin legăturile pe care le păstrează și le întrețin cu România. Acțiunea ProTV, cât privește falsificarea realității în cazul Groman, pare că sancționează acea atitudine pe care românii au avut-o la alegeri. Adică, ProTV, parcă în conveniență fiind cu forțele politice din țară care nu văd în diaspora decât o sursă de venit, prezintă fals realitatea, denigrând în acest fel pe românii din străinătate”, a susținut avocatul Florin Ciutacu, citat în 10 iunie pe website-ul de informații Blasting News.

———————————

„Intenționez să mă reîntorc în țară. Nimănui nu îi convine să stea departe de părinți, de cei dragi.”

Cristian Groman, extras dintr-un interviu acordat publicației Adevărul în 2012

———————————

 

„România, te iubesc”

„În țară erau șomeri, în Marea Britanie au devenit antreprenori de succes (…)” titra ProTV în 31 mai, în cadrul seriei „România, te iubesc”, prezentând modul cum trăiesc românii din nord-vestul Londrei.

„Am aflat că mulți dintre români locuiesc «la comun», adică oameni străini împart chiriile, ca să își drămuiască bugetele. Am vrut să vedem cum locuiesc. Șapte români împart casa cu etaj – 3 fete și 4 băieți. (…) Baia și bucătăria sunt la comun, la fel și o cameră de dining, unde iau masa cu rândul”, se arată în același material.

Apoi realizatorii emisiunii îl prezintă pe Cristian Gabriel Groman: „Cristian Groman a făcut un liceu de muzică la Târgoviște și mulți ani a cântat la pian. A urmat apoi Politehnica și a absolvit ca inginer. În țară a scris două cărți de poezie. L-am întrebat ce muncește la Londra. Spune că își găsești rapid loc de muncă în Regat, dar doar dacă vine vorba de munca de jos, slujbe de care în general britanicii se feresc. Mulți români cu facultate acceptă posturi pentru care sunt supra-calificați. Poate de aici și mirarea angajatorilor, când îi văd că se pricep. (…)

Acasă, locuia cu părinții într-o casă mai mare decât cea în care locuiește azi cu soția și alți 5 români. Iar soția, care a absolvit Facultatea de Chimie, lucrează în Marea Britanie îngrijitoare la un hotel. Și împart 12 metri pătrați, în care au adus doar o comodă”, susțin cei de la ProTV.

———————————

Cristian Gabriel Groman, poet și imigrant

 

Cristian Gabriel Groman are 37 de ani și este din Târgoviște. El este poet și redactor la unul dintre ziarele românești care apar în Regatul Unit. Acesta a terminat Facultatea de Inginerie Electrică și a cunoscut experiența de imigrant atât în Italia, cât și în Marea Britanie. 

Cristian Gabriel Groman a publicat două volume de poezii în România. Volumul său de debut, apărut în 2011 și intitulat „Gânduri”, a fost nominalizat printre propunerile pentru premiile Uniunii Scriitorilor în acel an.

„Nu se poate exprima în cuvinte dorul pe care-l simte cineva plecat de mult timp din țară. Este ceva foarte dureros. Poate părea ciudat ceea ce voi spune acum, dar dorul și dragostea de țară cresc pe măsură ce timpul trece și ești departe de casă”, declara Cristian Gabriel Groman într-un interviu apărut în publicația Zig Zag în 2012.

———————————

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!