2004 POLONEZ = 2014 ROMANESC?!

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK, Reportajul săptămânii pe data 16 septembrie 2013

Diaspora romaneasca_2004 polonez = 2014 romanesc

Mult a fost, putin a mai ramas. Romanii pot incepe sa numere zilele care au mai ramas pana la 1 ianuarie 2014, ziua in care vor obtine cheia de la lacatul restrictiilor din Marea Britanie.

In urma cu 9 ani, cetatenii altor opt state din centrul si estul Europei au trait aceleasi incercari, au fost aratati cu degetul in presa britanica si au avut de la 2004 aceleasi sperante, pe care le asteapta romanii de la 2014. Scenariul este asemanator. Insa, vremurile sunt altele. Cum au trait polonezii, ungurii, lituanienii, dar si celelalte nationalitati care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, anul care le-a adus schimbare si speranta, este poate… o experienta unica.

Un polonez care a ajuns in Regatul Unit la cateva zile dupa ce tara sa se integrase in UE spune ca „am simtit ca am primit cheia cu care am deschis lacatul unei usi”.

 

 

Modelul polonez

 

Primii sapte ani „europeni” ai romanilor din Marea Britanie se vor termina peste aproximativ 100 de zile. Ei au insemnat restrictii pe piata muncii, abuzuri ale angajatorilor, exploatare, campanii de presa negative sau atacuri cu tenta rasista. Dar experientele uneori dureroase traite de romani in Regatul Unit nu au fost singulare… Cetatenii altor opt state din centrul si estul Europei au trecut prin momente mai mult sau mai putin similare in perioada 2004-2011.

 

„Valurile” poloneze

Opt state deveneau noi membre ale Uniunii Europene in 2004. Cetatenii acestor tari s-au bucurat imediat de drepturi nelimitate de munca in Marea Britanie. Aproximativ 500.000 de persoane au venit in Marea Britanie pentru a se bucura de libertatile oferite de statutul de cetatean european in primii doi ani de dupa aprilie 2004. Iar 60% dintre acestia erau polonezi…

Principalul motiv care ii aducea pe polonezi in Regatul Unit a fost posibilitatea de a castiga mai multi bani. Ei veneau dintr-o Polonie in care salariile lunare depaseau arareori valoarea de 200 de lire sterline.

La inceput, migrantii polonezi au fost bine-primiti in Marea Britanie, conform website-ului polish-migrants.co.uk. Ei aveau reputatia de lucratori buni si dispusi sa munceasca din greu, chiar si in meserii pe care cei mai multi dintre localnici le refuzau.

Recesiunea din 2008 i-a trimis pe multi dintre polonezii stabiliti in Marea Britanie, acasa, in tara natala. In timp ce statele europene erau afectate de criza, economia poloneza ramanea stabila. Zlotul polonez s-a intarit in raport cu alte monede europene, inclusiv fata de lira sterlina. Iar valoarea salariilor in Polonia s-a dublat in cei cinci ani scursi de la aderarea statelor din grupul A8 in Uniunea Europeana.

In 2010, statisticile britanice consemnau pentru intaia oara ca numarul imigrantilor veniti din cele opt tari era mai mic decat acela al cetatenilor care alegeau sa paraseasca regatul pentru a se reintoarce in locurile natale.

 

„Parteneriat” cu Daily Mail

Prezenta masiva a polonezilor in Marea Britanie dupa 2004 nu a fost scutita de dificultati si probleme.

In 2008, Press Complaints Commission, organismul abilitat sa rezolve cazurile unor reclamatii privind activitatea presei in Marea Britanie, era solicitata sa intervina dupa ce reprezentantii comunitatii poloneze s-au plans de articolele tendentioase publicate la adresa lor de tabloidul Daily Mail. Federatia Polonezilor din Regatul Unit (Polish Federation of Great Britain – FPGB) atragea atentia asupra unor texte aparute in paginile publicatiei care „sunt menite sa creeze tensiuni intre imigrantii proveniti din statele UE si localnici”. Organizatia a lansat, de asemenea, acuze conform carora titlurile aparute in Daily Mail au un vadit continut care tradeaza sentimente anti-poloneze.

Disputa s-a finalizat printr-o intelegere incheiata intre FPGB si conducerea tabloidului cu privire la modul in care Daily Mail va reflecta viata polonezilor stabiliti in Marea Britanie.

 

Atacuri rasiste

Aproape 30 de atacuri grave cu tenta rasista erau comise in Marea Britanie impotriva polonezilor din aceasta tara in anul 2004 al aderarii Poloniei la UE, rezulta dintr-un articol postat pe website-ul polish-migrants.co.uk. Iar numarul acestora a crescut in anii care au urmat, ajungand la 42 in 2008. Iar cifrele ar putea fi si mai mari in realitate, cred autorii articolului. Ei sustin ca, pe fondul expansiunii rapide intr-un timp relativ scurt a comunitatii poloneze din regat, multe fapte similare nu au fost raportate autoritatilor britanice sau nu au fost interpretate ca atacuri rasiste.

Cele mai multe situatii de acest fel s-au inregistrat mai ales in localitati britanice mici, care s-au confruntat cu cresterea brusca si masiva a prezentei polonezilor.

 

 

Federatia Polonezilor

 

Multi dintre tinerii parinti polonezi aflati in prezent in Marea Britanie isi inregistreaza copiii nou-nascuti direct pentru obtinerea unui pasaport britanic, a dezvaluit, pentru Diaspora Romaneasca, Tadeusz Stenzel, presedintele Federatiei Polonezilor din Regatul Unit (FPGB); aceasta dupa ce si ei, la randul lor, au primit cetatenia britanica, in cei aproape 10 ani scursi de la aderarea Poloniei la UE.

Dar polonezii din Marea Britanie nu au avut intotdeauna un trai lipsit de griji pe teritoriul regatului…

 

Multi au venit, putini mai pleaca

O comunitate solida de polonezi a existat in Marea Britanie inca din primii ani de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cei veniti in 2004, anul aderarii Poloniei la UE, au trecut printr-un proces indelungat de integrare in societatea britanica, asemanator pe alocuri cu cel parcurs de romani.

„La inceput nu au fost probleme ingrijoratoare in ceea ce priveste presa negativa, mai ales ca si noi, ca si britanicii, suntem europeni. Mai tarziu au aparut articole in care polonezii erau acuzati ca le iau locurile de munca britanicilor. Cresterea populatiei in Regatul Unit dupa 2004 nu se datoreaza est-europenilor decat in proportie de 20%. Partea covarsitoare a inmultirii locuitorilor din regat este generata de imigranti din statele Commonwealth.

Statisticile britanice conform carora venirea polonezilor in aceasta tara ar fi crescut cu 60% numarul total de imigranti in regat sunt exagerari”, ne-a declarat Tadeusz Stenzel, presedintele FPGB.

„Si in cazul polonezilor, cei mai multi care au venit in Marea Britanie dupa 2004 au facut-o pentru bani si intentionau sa se intoarca in tara natala. Lucrurile s-au schimbat ulterior, cu precadere dupa 2011. Oamenii au vazut ca pot trai in conditii mai bune in Regatul Unit. Ca atare, dupa parerea mea, 60-70% dintre polonezi si-au schimbat optiunea si vor ramane in Marea Britanie pe termen lung”, mai spune liderul Federatiei Polonezilor din Regatul Unit.

 

Asociatiile si activitatea lor

Asociatiile polonezilor din Marea Britanie au fost mult mai active decat cele romanesti, in „cei sapte ani de tranzitie” traversati de comunitatea poloneza, dupa cum reiese din afirmatiile presedintelui FPGB.

„Mergand inapoi in anul 2004, cand Polonia a fost acceptata in Uniunea Europeana, imi amintesc ca in cadrul FPGB am redactat o scrisoare de avertisment pe care am distribuit-o in Polonia prin intermediul presei locale si am promovat-o prin mass-media. A fost distribuita, de asemenea, gratuit in avioane polonezilor care veneau in Marea Britanie. Textul le atragea atentia persoanelor care isi propuneau sa se stabileasca in regat sa nu plece la drum nepregatite.

De asemenea, un filmulet de trei minute a fost realizat la initiativa unui departament guvernamental din Polonia. Acesta spunea trei povesti diferite despre migratia unor polonezi ajunsi in Marea Britanie. Astfel, era prezentat cazul unui barbat care a venit pregatit cu bani pentru a investi timp de mai mute luni in cursuri care sa-l ajute sa invete limba engleza. Acesta a reusit sa se integreze fara probleme in societatea britanica. Apoi, era vorba despre o tanara care ajunge sa aiba probleme cand ii sunt furati banii pe care voia sa-i plateasca drept depozit in momentul in care se pregatea sa inchirieze un apartament. Si, in fine, mai era prezentat un tanar muncitor in constructii care initial se descurca bine, pana cand are un accident de munca. Ulterior, pentru ca nu avea niciun fel de sprijin si nici asigurare, el ajunge sa traiasca in strada, unde este atacat de niste tineri localnici. Situatia sa devine disperata si se sfarseste nu tocmai favorabil. Au fost trei situatii particulare referitor la experientele unor imigranti din Marea Britanie”, ne-a spus liderul FPGB.

 

Recomandare pentru romani

Federatia Polonezilor din Regatul Unit a adresat o recomandare scrisa in care se sugera ca filmuletul de avertisment adresat polonezilor care vor sa se stabileasca in Marea Britanie sa fie tradus si in limba romana si bulgara pentru a fi difuzat pe posturile nationale de televiziune din cele doua state.

„Mai mult, am intocmit o lista cu pasii care ar trebui sa fie urmati de orice persoana care isi propune sa vina in Marea Britanie. Aceasta atentioneaza oamenii ca trebuie sa fie pregatiti sa se auto-sustina financiar o perioada, pentru ca nimeni nu le va oferi sprijin in acest sens. De asemenea, este bine ca cei care vin in Regatul Unit sa incerce inca de la inceput sa invete cat mai bine limba engleza”, a mai declarat Tadeusz Stenzel.

Iar campania de informare a Federatiei Polonezilor din Regatul Unit continua si in prezent. „Anul trecut, in noiembrie, am publicat a sasea editie a ghidului in limba poloneza «How to Live and Work in Great Britain», in 60 de pagini. Federatia noastra mai difuzeaza o publicatie bianuala, numita «The Polish Informer». Aceasta contine adresele tuturor organizatiilor poloneze din Marea Britanie, precum si datele de contact ale unor specialisti polonezi printre care doctori, avocati, contabili, traducatori autorizati etc.”

—————————————

„Nu am avut de-a face cu comunitatea romaneasca si, personal, nu am remarcat nicio problema referitoare la prezenta romanilor in aceasta tara. Stiu doar ca romanii si bulgarii au fost asociati cu etnicii romi…”

Tadeusz Stenzel, presedintele Federatiei Polonezilor din Regatul Unit

—————————————

 

 

Romanii discriminati, ungurii favorizati

 

Maghiarii si romanii din Marea Britanie nu au trecut prin experiente asemanatoare, desi provin si unii si altii din tari relativ sarace, invecinate, din estul Europei. Locuitorii Ungariei au fost favorizati prin deciziile luate in ultimii ani de politicienii de la Londra, in timp ce cetatenii romani sunt victimele rasismului si discriminarii. Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu realizat de un colectiv de cercetatori din  Regatul Unit, ale carui rezultate au fost date publicitatii anul trecut.

Romanii si maghiarii din Marea Britanie au reprezentat principalii subiecti ai analizei sociologice intreprinse in cadrul Departamentului de Sociologie, Politica si Studii Internationale de la Universitatea Britanica din Bristol. Colectivul de cercetatori a fost coordonat de dr. Jon Fox, Senior Lecturer, iar rezultatele analizei au fost publicate in revista Sociology, editata de institutia de invatamant superior.

 „In cazul maghiarilor din Marea Britanie, acestia au beneficiat imediat dupa ce au aderat la UE de absenta restrictiilor pe piata muncii. La baza acestei decizii, stau ratiuni economice, accentuate de anumite preferinte si simpatii. Spre deosebire de maghiari, romanii sunt supusi limitarilor severe atunci cand vor sa munceasca in Regatul Unit, si aceasta nu pentru ca ei nu ar intruni profilul imigrantului preferat de catre britanici. Temerile britanicilor cu privire la romani se refera la faptul ca numarul mare al acestora intra in dezacord atat cu interesele economice ale Marii Britanii, cat si cu politica Guvernului de la Londra privind migratia”, se precizeaza in studiul efectuat la Universitatea din Bristol.

Controlul migratiei romanilor nu are motivatii rasiste, dar efectele acestuia genereaza manifestari cu tenta rasista. Pentru ca romanilor si bulgarilor li se refuza recunoasterea calitatii de cetateni europeni cu drepturi depline, mai adauga autorii cercetarii.

Si in presa tabloida britanica romanii sunt principalii „beneficiari” ai imaginii negative formulate adeseori tendentios. Ei poarta cu ei stigmatizari cum ar fi cea a copiilor bolnavi de SIDA, care le sunt atribuite inca de pe vremea erei post-Ceausescu. Romanii sunt considerati, de asemenea, imigrantii care fraudeaza sistemul britanic de beneficii sociale, care cersesc, comit furturi si sunt implicati in activitati de prostitutie. In fine, imaginea lor negativa in mass-media britanica a fost intarita prin asocierea acestora cu comunitatile de romi.

——————————————–

„Analizele efectuate de noi dezvaluie modul in care politica de stat privind migratia si politica editoriala a tabloidelor au contribuit la prezentarea tendentioasa sau, dimpotriva, intr-o lumina favorabila a unor categorii de imigranti. Astfel, politica privind imigratia i-a avantajat pe maghiarii din Regatul Unit, in timp ce media tabloida i-a dezavantajat simtitor pe romanii din aceasta tara.”

Dr. Fox, coordonatorul studiului „Manifestarile rasismului asupra noilor migranti europeni din UK” efectuat la Bristol University

——————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!