2010 – Buget de criza si in Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 21 decembrie 2009

Romanii din Marea Britanie vor suferi anul viitor consecintele unui buget de criza. Proiectul preliminar al bugetului Marii Britanii pentru 2010 propune cresterea impozitelor si taxelor si reintroducerea TVA dupa ce timp de un an acesta fusese anulat la anumite produse de consum ca masura de protectie pe timp de recesiune. Daca va fi aprobat in actuala forma, proiectul bugetar va declansa probabil si o crestere a preturilor ca urmare a taxei pe valoarea adaugata.

Cresteri de taxe si impozite

Proiectul preliminar al bugetului Marii Britanii pe 2010, prezentat miercuri, 9 decembrie, intr-o forma preliminara, de ministrul de finante britanic, Alistair Darling, traseaza planurile guvernului laburist de a reduce nivelul datoriei publice pe fondul sustinerii in continuare a investitiilor in serviciile de baza asigurate in favoarea populatiei. Guvernantii britanici se asteapta ca economia nationala sa inceapa sa creasca la sfarsitul acestui an marcand depasirea perioadei de recesiune.

Proiectul bugetar propune un pachet de masuri menite sa ajute familiile si oamenii de afaceri in timpul relansarii economiei, conform website-lui guvernamental direct.gov.uk. In privinta taxelor, cea mai importanta prevedere a proiectului bugetar se refera la bancheri. Ei vor fi obligati sa suporte o taxa de 50% din valoarea bonusurilor de care beneficiaza. Darling a anuntat ca, de la 1 ianuarie, va fi reintrodus TVA-ul de 17,5%, iar National Insurance, taxa pentru contributii sociale a persoanelor care muncesc in Regatul Unit, va creste cu 0,5%. Perioada de scutiri la nivel de taxe si impozite introduse de Guvern ca masura de protectie a populatie va lua sfarsit la finele anului curent.

Conform planului bugetar pe 2010 vor exista cresteri in ceea ce priveste indexarile de venituri si alte beneficii financiare pentru compensarea evolutiei inflationiste. Si valoarea tax credit-ului va creste incepand din aprilie 2010 odata cu noul an financiar britanic. Pensia de baza si alte beneficii financiare acordate pensionarilor singuri vor fi, de asemenea, indexate in raport cu indicele inflatiei, sustine direct.gov.uk.

Proiectul bugetar pe anul urmator prevede masuri de stimulare a folosirii autovehiculelor nepoluante si scutiri de taxe pentru detinatorii de automobile cu motoare electrice. In schimb vor fi taxati suplimentar motociclistii. 200 de milioane de lire sterline vor fi destinate eficientizarii consumului energetic si 75.000 de locuinte vor beneficia de lucrari de imbunatatire in acest sens. In ceea ce priveste locurile de munca, proiectul bugetar propune ca toti tinerii intre 18 si 24 de ani sa beneficieze de asistenta si ajutor financiar timp de sase luni de zile pana la incadrarea in munca.

Interesele politice din spatele proiectului

Gordon Brown a blocat planurile de reducere rapida a handicapului datoriei publice britanice, titreaza Daily Mail in editia sa online din 11 decembrie. Premierul este acuzat ca pune obiectivele sale politice inaintea interesului natiunii britanice admitand cresterea taxelor propusa in cadrul Proiectului preliminar al bugetului Marii Britanii pe 2010 de ministrul de finante, Alistar Darling. Apropiati ai acestuia au dezvaluit jurnalistilor britanici intentia lui Darling de a creste TVA-ul pana la 19% din 1 ianuarie pentru a reduce deficitul record de 178 de miliarde de lire inregistrat in prezent. Planurile sale au fost dejucate de Gordon Brown si aliatul sau, Ed Balls, secretar de stat pe probleme de invatamant, familie si educatie. Ei i-au impus introducerea unei cresteri cu 0,5% a taxei National Insurance.

Cresterea TVA-ului ar fi insemnat venituri suplimentare de 2,7 miliarde de lire sterline la bugetul de stat. Aceasta ar genera 7,2 miliarde venituri pe 2010 si un plus de peste 15 miliarde de lire sterline in urmatorii patru ani. Aceste venituri ar duce la injumatatirea valorii datoriei publice intr-un termen relativ redus de timp.

Darling a mai propus o reducere severa a cheltuielilor bugetare, dar a fost stopat de Gordon Brown care a cerut masuri mai putin dure din motive electorale, in perspectiva apropiatei confruntari cu opozitia conservatoare la alegerile parlamentare din mai, anul viitor.

Gordon Brown a negat ca ar fi intervenit asupra planului bugetar gandit de Alistair Darling, fortandu-l pe ministrul de finante sa opereze modificari dictate de premier. „Lucram impreuna de foarte multi ani si vom continua sa avem relatii bune”, a declarat Brown. Si Darling a negat la randul sau ca intentia sa de marire a TVA-lui ar fi fost stopata de premier.

„Afirmatiile lansate conform carora ar exista dezacorduri intre Gordon Brown si Alistar Darling in legatura cu raportul preliminar al proiectului de buget pe 2010 nu au temei real. Atat premierul, cat si ministrul de finante au sustinut in mai multe randuri ca sunt decisi sa protejeze serviciile publice prin reducerea deficitului pe o perioada de patru ani; fapt care a si fost propus in actualul proiect de buget”, au precizat surse guvernamentale citate de Daily Mail.

Un deceniu de austeritate…

Analistii financiari britanici avertizeaza ca efortul de depasire a actualei datorii publice va costa fiecare familie de pe teritoriul britanic 2.400 de lire sterline/an si va duce la reducerea cheltuielilor cu 20%.

Consultarea raportului privind proiectul bugetar a dus la concluzia ca amanarea restrictiilor bugetare propuse de Alistair Darling se va simti dupa alegerile din mai, generand scaderea cu 19,2% a cheltuielilor in cadrul companiilor de transport, universitatilor, dar si in constructii si in aparare.

Reprezentanti ai Institutului pentru Studii Financiare au declarat ca familiile cu un singur salariat, cele cu copii si, in general, cele care au venituri mai mari de 35.000 de lire sterline pe an vor avea de suferit cel mai mult de pe urma cresterilor de taxe introduse.

Darling a respins aprecierile criticilor planului bugetar care sustin ca Regatul Unit va trebui sa traverseze un deceniu de austeritate. El spune ca nivelul cheltuielilor bugetare ar putea creste in timp, chiar si in sectoarele restrictionate conform actualului proiect bugetar.

Analiza detaliata efectuata de specialistii IFS asupra raportului preliminar de buget pe 2010 arata ca limitarile propuse vor avea ca efect anularea tuturor cresterilor bugetare introduse de laburisti in 12 ani de guvernare.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!