2010 – PROMISIUNI SI ASTEPTARI ELECTORALE

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK la zi pe data 28 februarie 2010

2010 este primul an electoral in care romanii pot influenta direct procesul politic din Marea Britanie in cadrul alegerilor parlamentare ce se vor desfasura probabil in iunie. Scrutinul va avea loc la o luna dupa alegerile locale, in care toate persoanele care locuiesc legal in Regatul Unit si s-au inscris in Registrul electoral britanic vor putea sa-si aleaga reprezentantii in consiliile locale din 36 de comitate metropolitane engleze, 78 de districte si multe alte unitati local-administrative.

Intaiul an in care o comunitate consistenta de romani poate vota in Marea Britanie din postura de cetateni ai Europei este insa unul nefavorabil strainilor stabiliti in aceasta tara. Subiectele centrale ale campaniei electorale care se desfasoara deja in Regatul Unit sunt imigratia si efectele recesiunii. Chiar daca dezbaterile sunt principiale, riguroase si echilibrate, ele condamna fara rezerve prezenta imigrantilor si mai ales a celor din estul Europei in Marea Britanie.

Vom merge deci la vot pe taram britanic? Cat de important va fi votul romanilor intr-o tara in care politica le este potrivnica? Si sa votam laburistii care ne-au restrictionat fara menajamente in ultimii trei ani? Sau sa dam votul nostru conservatorilor care ne promit limitari si mai aspre? 

 

 

Intre mostenirea laburista

si promisiunile conservatorilor

 

Anul 2010 este unul electoral pentru Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. El va aduce modificari atat la nivelul structurilor de conducere administrativ-teritoriale locale, cat si in Parlamentul Marii Britanii.

Urmatoarele alegeri locale din Marea Britanie se vor desfasura in 6 mai 2010. Britanicii isi vor desemna atunci alesii in toate cele 36 de comitate metropolitane engleze, din care 32 in Londra, dar si in 78 de districte si multe alte unitati local-administrative din Anglia.

Viitoarele alegeri generale pentru Regatul Unit sunt programate sa aiba loc in 3 iunie 2010. In cadrul acestui tur de scrutin, votul se va desfasura in toate circumscriptiile electorale de pe teritoriul statului pentru alegerea reprezentantilor in Camera Comunelor, camera inferioara a parlamentului britanic. Numarul parlamentarilor care urmeaza a fi alesi a crescut de la 646 la 650 la propunerea Comisiei Administrativ-Teritoriale pentru Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord.

 

Sistem bipartinic cu trei combatanti

Sistemul politic britanic a fost caracterizat de teoreticieni drept unul emblematic pentru functionarea bipartinica a politicii in stat. Dupa al Doilea Razboi Mondial, timp de mai multe decenii, puterea in Regatul Unit a fost preluata alternativ de Partidul Conservator si de Partidul Laburist. Astazi impartirea structurilor politice exclusiv intre cele doua partide nu se mai respecta.

Principalii combatanti politici in Regatul Unit sunt grupati in prezent in jurul a trei formatiuni politice importante care au luat nastere si activeaza si acum cu precadere pe teritoriul Angliei:

 • Partidul Laburist – infiintat in anul 1900 de sindicatele care doreau sa fie reprezentate la nivel politic si care a evoluat indepartandu-se tot mai mult de interesele structurilor sindicaliste;
 • Partidul Conservator – urmasul Tory Party, partidul micii nobilimi, care a generat de-a lungul timpului guvernari pragmatice de centru-dreapta orientate spre economia de piata si principiile integrarii europene;
 • Partidul Liberal Democrat – care pana in 1920 era cea de-a doua mare forta politica a Marii Britanii si este acum un partid liberal de stanga mai apropiat de doctrina laburista decat de cea conservatoare.

Alegerile locale anterioare au avut loc pe 3 martie 2007 si au fost castigate de conservatori. Acestia au obtinut victoria in 165 de consilii locale si 5.315 posturi de consilieri locali. Oponentii lor laburisti au obtinut majoritatea doar in 34 de consilii locale, avand un total de 1.877 de consilieri, in timp ce liberal-democratii si-au adjudecat 23 de consilii locale, cu un numar de 2.171 de consilieri locali.

In urma ultimelor alegeri generale desfasurate in Marea Britanie in 2005, Partidul Laburist a ocupat un numar de 356 de fotolii de parlamentar in Camera Comunelor, obtinand victoria in competitia electorala si dreptul de a guverna, cu 35,3 procente. In urma scrutinului de acum cinci ani, conservatorii au fost a doua forta politica in Regatul Unit, cu 198 de parlamentari in camera inferioara a forului legislativ britanic. In fine, liberal-democratii au ocupat 62 de locuri parlamentare.

 

Obiective si sondaje

Viitoarele alegeri din Marea Britanie vor fi primele in care se vor confrunta liderul Partidului Laburist, premierul Gordon Brown, cu presedintele conservatorilor, David Cameron.

La alegerile care se apropie, laburistii vor incerca sa obtina pentru a patra oara consecutiv accesul la guvernare si sa isi reabiliteze sustinerea populara erodata in anii de dupa 1997 cand s-au instalat la putere. Conservatorii spera recastigarea pozitiei dominante pe scena politica britanica fiind incurajati si de rezultatele ultimelor sondaje care ii impun ca favoriti. In acelasi timp, liberal-democratii care au ca obiectiv ideologic participarea la guvernare se gandesc mai degraba sa obtina suficiente locuri in Camera Comunelor pentru echilibrul fortelor politice parlamentare in cazul unei guvernari majoritare.

Si alte partide mai mici care au avut succes la alegerile locale din 2007 sau la cele europarlamentare din 2009 spera sa devina formatiuni politice parlamentare. In aceasta situatie se afla extremistii de dreapta din Partidul National Britanic, Partidul Independentei din Marea Britanie sau ecologistii din Partidul Verde.

Ultimele sondaje date publicitatii prin intermediul mass-mediei britanice la inceputul acestei luni arata ca, la alegerile generale din acest an, conservatorii vor invinge si vor prelua puterea detinuta de 13 ani de laburisti. Partidul Conservator va intruni aproape 40% din preferintele electoratului britanic, in timp ce oponentii lor din Partidul Laburist vor fi creditati cu doar aproximativ 29% din voturile alegatorilor. A treia forta politica parlamentara din Marea Britanie, Partidul Liberal Democrat, ar putea obtine la turul de scrutin pentru alegerile generale 19% din fotoliile camerei inferioare a forului legislativ din Westminster Palace.

Aceste date au fost date publicitatii de cotidianul The Telegraph, dupa ce altele similare sustineau la finele anului trecut ca, in urma votului, nicio formatiune politica nu va detine majoritatea parlamentara. Totusi, conform acestui ultim sondaj, laburistii lui Gordon Brown au crescut in preferintele electoratului in ultima perioada. Anterior, ei erau creditati cu doar 25% din intentiile de vot ale electorilor din Regatul Unit. Liberal-democratii si conservatorii au scazut insa cu cate doua procente fata de ultimul sondaj publicat de The Telegraph la sfarsitul lui octombrie 2009.

————————————

Partidele Marii Britanii

 

Partidele din Anglia

 • Conservatives
 • Liberal Democrats
 • Labour Party
 • British National Party
 • Green Party
 • Great Britain Independence Party

 

Partidele din Irlanda de Nord

 • Ulster Unionist Party
 • Democratic Unionist Party
 • Social Democratic and Labour Party
 • Sinn Fein

 

Partidele din Scotia

 • Conservatives (Scottish)
 • Liberal Democrats (Scottish)
 • Labour Party (Scottish)
 • Scottish National Party

 

Partidele din Tara Galilor

 • Conservatives (Welsh)
 • Liberal Democrats (Welsh)
 • Labour Party (Welsh)
 • Plaid Cymru

———————————–

 

 

Cameron sau Brown?

 

Analistii politici britanici cred ca premierul britanic Gordon Brown va incerca sa devanseze scrutinul electoral programat la mijlocul acestui an. El va propune desfasurarea alegerilor inainte de 23 aprilie motivand ca decizia sa este in favoarea procesului de relansare economica a Marii Britanii, conform editiei Daily Mail din 19 februarie.

Conform aceleiasi surse, Gordon Brown a lansat un atac surprinzator asupra conservatorilor pe care i-a acuzat ca nu pot fi credibili in cadrul procesului de redresare a economiei britanice post-recesiune. Discursul sau a fost apreciat ca prea elitist, pentru ca premierul si-a comparat adversarii politici cu reprezentantii dinastiei habsburgice, cei ce au cladit un imperiu important in Europa si care s-a destramat la inceputul secolului trecut. „Habsburgii ca si conservatorii nu au stiut sa invete din propriile greseli. Actiunile lor pline de ura pun in pericol redresarea economiei nationale”, a spus premierul britanic.

In fapt, Marea Britanie este in plina campanie electorala, iar partidele incearca sa castige voturile electorale dezbatand doua teme majore: relansarea economica si reducerea imigratiei.

 

Cifre dezastruoase pentru guvernarea laburista

Oficiul National de Statistica a dat publicitatii la mijlocul acestei luni cifre total defavorabile guvernarii laburiste. Din datele statistice rezulta ca economia britanica ar putea sa se contracteze din nou, dupa o crestere extrem de firava inregistrata la finele anului trecut.

Guvernarea actuala se confrunta in prezent cu rapoarte nefavorabile care au dus la cresterea temerilor ca Marea Britanie va cadea din nou in recesiune si va suferi un deficit bugetar mai sever decat cel al Greciei.

Vanzarile cu amanuntul au scazut in ianuarie peste asteptari cu 1,8%, iar reprezentantii Ministerului de Finante au recunoscut ca au fost nevoiti sa se imprumute cu 3,4 miliarde de lire sterline in prima luna a acestui an. Analistii financiari sunt ingrijorati ca s-a ajuns in aceasta situatie intr-o luna cand se inregistreaza, in general, excedente bugetare ca urmare a platilor de taxe efectuate de contribuabili pana la 31 ianuarie. Anul trecut in aceeasi perioada, statul britanic obtinea un surplus bugetar de 5,3 miliarde de lire sterline, iar in 2008 suma obtinuta in plus din partea platitorilor de taxe ajungea la 14 miliarde de lire. 2010 este primul an in care guvernantii au fost obligati sa contracteze un imprumut in prima luna a anului.

Si Banca Angliei a raportat scaderea record a activitatii de creditare, iar productivitatea economica a scazut neasteptat de mult. Concomitent, s-au anuntat cel mai scazut nivel de acordare a creditelor ipotecare din ultimii zece ani si cea mai slaba activitate in constructia de locuinte de dupa 1940. O analiza publicata de Consiliul Furnizorilor de Credite Imobiliare sustine ca cele 9,1 miliarde de lire sterline acordate sub forma de credite pentru cei care au solicitat bani imprumut pentru cumpararea unei case este cea mai mica suma lunara inregistrata din 2000. Un raport al Guvernului dezvaluie ca anul trecut au fost construite 118.000 de noi locuinte, adica mai putin decat in 1947.

La randul ei, lira sterlina a continuat sa se devalorizeze ajungand la o paritate de 1,55 in raport cu dolarul si respectiv 1,15 fata de moneda europeana.

Deficitul bugetar inregistrat in prezent de Marea Britanie reprezinta 12,8% din Produsul Intern Brut. Cele mai pesimiste aprecieri ale specialistilor sustin chiar un deficit bugetar care s-ar putea dovedi la finele acestui an financiar mai profund in Regatul Unit decat cel din Grecia, tara care este sprijinita financiar in prezent de statele UE.

La finele a trei mandate succesive de guvernare laburista, „fiecare familie din Marea Britanie are de platit o factura de 4.800 de lire sterline pentru imprumuturile contractate de guvernarea Brown, numai in ultimul an financiar”, sustine Philip Hammond, ministrul de finante in guvernul din umbra al opozitiei conservatoare. Datoria nationala a Marii Britanii a ajuns in prezent la 848,5 miliarde de lire sterline, iar numarul somerilor din aceasta tara se apropie de 2,5 milioane.

 

Conservatorii, dusmanii imigrantilor

David Cameron, presedintele Partidului Conservator aflat de 13 ani in opozitie, este creditat de ultimele sondaje ca potential castigator al alegerilor din acest an. Liderul conservator promite electoratului ca imediat ce va ajunge la putere va lua masuri severe pentru diminuarea masiva a numarului de imigranti din Marea Britanie.

Cameron a declarat la sfarsitul lunii trecute ca, daca va castiga alegerile, va limita imigratia neta la doar cateva „zeci de mii” pe an, cifra impusa ca limita a imigratiei si pe vremea guvernelor conservatoare. Imigratia va fi asadar redusa cu 75%, pentru a preveni cresterea populatiei Marii Britanii la 70 de milioane, sustin conservatorii.

In mandatele Margaret Thatcher si John Major, guvernele formate de Partidul Conservator au reusit admiterea unui numar maxim de 50.000 de imigranti admisi anual sa se stabileasca in Marea Britanie.

Imigratia neta a ajuns ulterior la 237.000 in 2007, sub conducerea laburistilor, si s-a mai redus putin datorita efectelor recesiunii, fiind de 163.000 in 2008.

„Ne propunem ca tinta o imigratie neta mai degraba la zeci de mii decat la sute de mii. Nu cred ca acest lucru este nerealist; este genul de cifra care s-a inregistrat in anii ’90 si cred ca trebuie sa o vedem din nou”, a spus David Cameron pentru BBC.

Conservatorii promit ca, daca vor accede la putere, vor infiinta noi structuri institutionale pentru supravegherea frontierelor menite sa depisteze si sa stopeze imigratia ilegala, dar si sa impuna limitari suplimentare cetatenilor din noile state membre ale UE care vor sa munceasca in Regatul Unit.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!