2011: O RETROSPECTIVA ROMANO-BRITANICA

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK la bani mărunţi pe data 18 decembrie 2011

Anul care tocmai se incheie a fost, poate, unul mai degraba pozitiv pentru romanii din Regatul Unit.

Viata in Marea Britanie a anului 2011 a fost in mare parte umbrita de interminabile dificultati economice. Localnicii si-au facut probleme din cauza imigrantilor si s-au ingrijorat de masurile de austeritate lansate de guvernantii de la Londra. Chiar si evenimentul monden al anului, nunta regala extra-mediatizata din primavara, a devenit cvasi-uitat acum, la finele lunii decembrie. Iar Marea Britanie incheie acest an intr-o izolare totala la nivel continental, in raport cu Uniunea Europeana…

Spre deosebire de acest bilant sumbru, agenda de evenimente a romanilor care isi duc viata in Regatul Unit a fost diferita. Ea a cumulat, ca si in alti ani, un numar destul de mare de infractiuni comise de unii cetateni ai Romaniei pe teritoriul acestui stat. Iar astfel de fapte au fost reflectate cu prisosinta de mass-media britanica.

Romanii au fost criticati cateodata de voci publice cunoscute in aceasta tara. 2011 a insemnat, insa, si anul in care munca lor a fost apreciata in mai multe randuri. Iar Transilvania si frumusetile naturale ale Romaniei au fost mai mult ca niciodata elogiate…

 

 

Reflectii negative

 

2011 a inceput in Marea Britanie cu scumpiri, guvernantii anuntand marirea TVA. Au urmat 12 luni de semnale negative. Somajul a crescut continuu, indicele inflatiei raportat trimestrial a fost tot mai mare. Finele anului a venit si mai abrupt pentru regat. Marea Britanie a ramas singura la nivel international, dupa ce premierul David Cameron a fost singurul dintre reprezentantii celor 27 state UE care a respins la ultimul summit al Uniunii propunerea Germaniei si Frantei de modificare a tratatelor UE, pentru depasirea crizei din zona euro.

Si totusi, aceste aspecte nu au constituit problemele prioritare ale romanilor din Marea Britanie in 2011…

Cersetorii minori care au aparut de mai mult timp pe strazile oraselor Marii Britanii sunt coordonati de structuri infractionale conduse de cetateni romani, li s-a reamintit britanicilor de mai multe ori in decursul ultimului an. Tot romani sunt si cei care ocupa abuziv casele unor localnici pe perioada cand acestia lipsesc pentru mai multe zile din propriile locuinte.

In plus, in 2011, doi barbati originari din Romania au fost acuzati si condamnati pentru organizarea si exploatarea unui grup de prostituate. Cazul a fost urmarit timp de mai multe luni de catre jurnalele britanice.

Iar la sfarsitul anului, s-a descoperit ca si inmultirea furturilor de obiecte metalice in scopul comercializarii acestora se datoreaza altor infractori de origine romana…

 

Cersetorii romani sub urmarire…

Minorii romani pusi sa fure si sa cerseasca pe strazile din orasele Marii Britanii pot castiga in decursul unui an aproximativ 120.000 de lire sterline, arata un raport publicat de Europol in urma unei colaborari cu Scotland Yard. Iar persoanele care exploateaza un numar mare de copii pot realiza anual, din aceasta activitate infractionala, venituri de ordinul milioanelor de lire sterline. Studiul Europol divulga conditiile in care functioneaza aceste retele.

Rezultatele investigatiei au fost preluate in vederea mediatizarii de doua cotidiene de mare circulatie, la inceputul acestui an, in a doua jumatate a lunii ianuarie. Acestea au precizat, insa, ca ultima retea infractionala ce fusese depistata de politistii din Marea Britanie a fost anihilata in toamna lui 2010. Totusi, din 2008 si pana la acel moment, investigatiile politistilor britanici au dus la arestarea a 126 de persoane, dupa cum precizau cele doua ziare.

Subiectul avea sa fie readus in actualitate in luna octombrie a acestui an. Productia „Vietile secrete ale cersetorilor minori din Marea Britanie” a fost realizata de o echipa condusa de jurnalistul de investigatie John Sweeny care lucreaza pentru seria de documentare BBC Panorama. Acesta a urmarit timp de mai multe luni existenta catorva copii care cersesc pe strazile Londrei. Filmul difuzat in 19 octombrie dezvaluia modul de viata al membrilor retelei de traficanti care ii exploateaza pe minori, din estul Europei pana in metropola de pe Tamisa. Reporterii i-au urmarit pana in Romania si au ajuns in judetul Cluj, la Huedin, si la Fetesti, in sudul Romaniei.

 

Inchisoare pe viata pentru un roman

Marius Nejloveanu este numele unui roman care a ajuns sa fie cunoscut in Marea Britanie dupa ce un magistrat a propus pentru acesta pedeapsa cu inchisoare pe viata. El a fost judecat pentru organizarea unei retele de trafic de tinere din Romania in Regatul Unit in vederea practicarii controlate a prostitutiei. Procesul juridic in acest caz a durat mai multe luni.

Bogdan Nejloveanu si fiul sau Marius au fost condamnati in 18 ianuarie. Judecatorii l-au gasit vinovat pe Bogdan Nejloveanu, in varsta de 51 de ani, pentru sase acuzatii de trafic de persoane si exploatare sexuala, dar si pentru obtinerea de castiguri financiare din coordonarea unor activitati de prostitutie. Fiului sau Marius i s-au adus aceleasi acuzatii, dar el a mai fost pedepsit si pentru cinci violuri insotite de agresiune. Romanul, in varsta de 23 de ani, a fost condamnat de un tribunal din Manchester la 21 de ani de inchisoare, informa BBC la 26 ianuarie. Si tatal sau, Bogdan Nejloveanu (51 de ani), a fost inchis pentru 6 ani, iar pedeapsa i-a fost suplimentata ulterior cu inca 3 ani.

Lordul Justice Hughes, unul dintre cei mai cunoscuti judecatori britanici, a revenit asupra sentintei in timpul unui proces care a avut loc in iulie. El a spus atunci ca sentinta maxima de 21 de ani care se acorda pentru astfel de fapte in Regatul Unit este „insuficienta” pentru tanarul roman si a sugerat ca acesta ar putea ramane in penitenciar pentru tot restul vietii.

 

Moduri de a locui casele altora

Cetatenii romani de etnie roma care ocupa abuziv casele unor britanici plecati pe perioada limitata din propriile locuinte au ajuns din nou in paginile celor mai citite ziare din Marea Britanie, in vara acestui an.

In a doua jumatate a lunii august, mai multe publicatii au relatat cum o familie de romi formata din opt membrii au ocupat cladirea in care locuia un angajat al UK Border Agency (Agentia Britanica pentru Frontiere), intr-o seara in care femeia lipsea de acasa pentru a urmari un concert. Si doar o saptamana mai tarziu, alti romani de aceeasi etnie au furnizat mass-mediei britanice un alt subiect similar, profitand de absenta unor localnici care isi parasisera imobilul proprietate personala in perioada concediului de odihna.

Mai intai, Julia High, ofiter specializat in problemele imigrantilor la UK Border Agency, a descoperit cu surprindere si indignare ca locuinta sa in care traise in ultimii 30 de ani fusese ocupata de opt romi originari din Romania. Si peste doar cateva zile, o alta familie de romani ocupa abuziv o locuinta detinuta in proprietate de catre doua surori de origine filipineza in timp ce acestea se aflau in vacanta, in tara natala.

Britanicii se confrunta de mult timp cu problema ocuparii abuzive a unor locuinte private de persoane fara adapost. Profitorii se instaleaza de obicei in casele oamenilor profitand de absenta proprietarilor si exploatand permisivitatea legislatiei britanice in acest domeniu. „Locuirea unei cladiri nefolosite pentru o anumita perioada nu reprezinta o infractiune in sine”, spunea judecatorul britanic Fiona Henderson, citat in editia cotidianului Daily Mail din 6 septembrie.

 

Fier vechi din metale „pretioase”

„Furturile numeroase de metal ce au avut loc in ultima perioada pe liniile de cale ferata, la centralele electrice ori la monumentele istorice au fost cauzate de grupuri de infractori romani, cred reprezentantii politiei”, se preciza intr-o editie recenta a cotidianului Daily Mail. Politia britanica a contrazis ulterior aceste acuzatii, la interventia Ambasadei Romaniei la Londra. Reprezentantii politiei au mentionat ca niciun roman nu fusese arestat in Marea Britanie, pentru furturi de materiale metalice.

Totusi, relatarile ziarelor britanice despre romani implicati in furturi de materiale metalice si comertul ilicit cu fier vechi au continuat in prima saptamana din decembrie. Publicatia regionala Express and Star care apare cotidian in zona centrala a Angliei a publicat doua articole in legatura cu acest subiect. Conform acesteia, un roman a fost condamnat la 12 luni de inchisoare pentru ca a furat elemente din structura confectionata din tabla de plumb a acoperisului unei biserici, intr-o localitate rurala din centrul Angliei. Fapta a fost comisa in urma cu aproximativ doi ani, dar sentinta judecatoreasca de trimitere in penitenciar a vinovatului a fost pronuntata doar la 1 decembrie. Si alti cinci barbati de nationalitate romana au fost retinuti pentru a fi interogati de politistii britanici, fiind suspectati pentru intentia de a fura si comercializa ilegal materiale metalice. Prezenta lor a fost reperata in apropierea unei retele de cabluri dispuse aerian, in vecinatatea autostrazii A6, aproape de localitatea industriala Walsall, din centrul Angliei. Suspectii aveau varste cuprinse intre 19 si 57 de ani, a relatat cotidianul local Express and Star din 2 decembrie.

 

 

Scuze si acuze pentru medicii romani

 

Asistentele medicale provenite din Romania si Bulgaria si care isi practica profesia pe teritoriul Regatului Unit reprezinta o amenintare pentru pacientii serviciilor de sanatate britanice, atragea atentia Daily Mail, in 9 septembrie. Romanii din aceasta categorie de cadre medicale nu au cunostinte suficiente de limba engleza si pregatirea lor profesionala este rezultatul unui sistem complet diferit fata de cel britanic, mai explica aceeasi publicatie. Jurnalistii publicatiei si-au sustinut afirmatiile citandu-l de mai multe ori pe lordul Robert Winston, medic, profesor universitar, politician si prezentator de emisiuni tv. Acesta a facut asemenea declaratii intr-un discurs tinut in Camera Lorzilor a parlamentului britanic.

„Afirmatiile facute in Daily Mail sunt un act discriminatoriu care ma uimeste tinand cont de faptul ca ne aflam in Marea Britanie, o tara care lupta din rasputeri contra unor astfel de atitudini”, a declarat in replica dr. Felicia Elena Buruiana, vicepresedinte al Romanian Medical Society UK (SMR UK), medic la Bedford Hospital din estul Angliei.

Lordul Robert Winston si-a cerut ulterior scuze pentru declaratiile pe care le-a facut public in primele zile ale lunii septembrie, in Camera Lorzilor. Regretele sale au fost prezentate prin intermediul unei scrisori adresate deputatului William Branza, reprezentant al romanilor stabiliti in statele UE in Parlamentul Romaniei.

„Imi pare rau ca ati simtit drept discriminatorii comentariile mele. Nu doresc sa discriminez persoane dupa rasa, religie sau nationalitate. Dar sunt sigur ca veti fi de acord ca «discriminarea» este necesara inainte de angajarea in campul muncii a oricarei persoane calificate; au nevoie de calificari adecvate si formare profesionala, fara de care acestia nu ar putea fi angajati”, a precizat lordul Winston.

 

 

Sa ne reamintim de restrictii…

 

Limitarea accesului pe piata muncii pentru romani si bulgari va continua pana la sfarsitul anului 2013, ne-a anuntat din nou ministrul migratiei din Regatul Unit, Damian Green, in 23 noiembrie.

Decizia de mentinere a restrictiilor pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari si in urmatorii doi ani a urmat unei recomandari in acest sens, recomandare formulata de Comitetul Consultativ pentru Migratie (Migration Advisory Comittee – MAC). Acesta este un organism independent caruia guvernantii i-au solicitat un raport privind implicatiile prezentei romanilor si bulgarilor pe teritoriul Regatului Unit. Raportul a fost definitivat la 4 noiembrie si publicat pe website-ul UK Border Agency (Agentia Britanica pentru Frontiere).

Consultantii MAC au apreciat ca ridicarea restrictiilor de pe piata muncii ar duce la cresterea numarului romanilor si bulgarilor care vor dori sa se stabileasca pe viitor in Regatul Unit. In plus, o astfel de decizie ar incuraja pe cei aflati deja in Marea Britanie, pentru o perioada limitata de timp, sa ramana definitiv pe aceste meleaguri.

Inainte de redactarea raportului, consultantii guvernului britanic in privinta restrictiilor pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari s-au intalnit in 16 septembrie la Ambasada Romaniei la Londra cu reprezentantii asociatiilor romanesti din Marea Britanie.

—————————————————

„Romanilor li s-a permis accesul in UE in ciuda crimei organizate si a coruptiei care le domina tara, pentru ca Uniunea Europeana este, in acelasi timp, vorace si omnivora. (…) In consecinta, Romaniei nu ii va fi permisa aderarea la spatiul Schengen al tarilor europene fara frontiere. Oricum, taberele ilegale de imigranti veniti din Romania au provocat destule probleme fortelor de ordine din Franta si Italia. Este de preferat ca aceasta mafie romaneasca sa nu ajunga sa se plimbe fara niciun fel de oprelisti prin spatiul Schengen.”

Sursa: Daily Mail, 5 ianuarie 2011

——————————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!