2014: ANGAJAT SAU SELF-EMPLOYED?

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Muncă, Reportajul săptămânii pe data 2 decembrie 2013

Diaspora romaneasca_2014 Angajat sau self-employed

De la 1 ianuarie 2014, cardurile purpurii, galbene si albastre, care au conferit romanilor timp de sapte ani drept de munca pe teritoriul Regatului Unit, vor deveni istorie.

Cardul galben, perceput, in acelasi timp, ca un document al legalitatii, dar si ca unul al restrictiilor, isi va pierde valabilitatea. Si cardurile purpurii sau renumitul Blue Card, ce a insemnat „drept nelimitat de munca”, isi vor risipi aura incepand cu anul urmator. Nu pentru ca vor disparea, ci pentru ca ele nu mai conteaza…

Orice roman se va putea stabili oriunde in Marea Britanie, dupa bunul plac. Cetatenii Romaniei ajunsi pe meleagurile britanice vor fi liberi sa opteze intre a munci sau doar a se bucura de Marea Britanie turistica, daca doresc… Iar cei care aleg sa munceasca o vor putea face in egala masura angajandu-se intr-o companie oarecare, conform propriei pregatiri profesionale, sau incepand o activitate pe cont propriu. Nu va mai fi nevoie de documente, interviuri sau alte filtre…

Dar totusi, parca de la prea multe limitari, am ajuns la prea multe optiuni… In final, oare cum ar fi mai bine: angajat sau self-employed?

 

 

Cat mai conteaza cardul galben?

Romanii self-employed din Marea Britanie vor exista si dupa 1 ianuarie 2014, cand restrictiile pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari nu vor mai exista. Mai exact, unii cetateni ai Romaniei, stabiliti in Regatul Unit, vor putea alege mai departe sa-si castige existenta desfasurand in aceasta tara diferite activitati… pe cont propriu…

Pozitia de self-employed in Marea Britanie este perceputa de romani ca o limitare, in timp ce britanicii cred ca este o optiune care prezinta avantaje in contextul actual de „restriste” economica.

„Statutul de self-employed este una dintre caile cele mai avantajoase in conditiile actualei instabilitati de pe piata muncii, pentru persoanele care doresc sa desfasoare o activitate pe cont propriu, prin care sa-si puna in valoare ideile, priceperea si experienta”, se mentiona pe website-ul guvernamental www.gov.uk, dezvoltatorul unui program de indrumare si asistenta adresat celor care isi doresc sa devina antreprenori.

 

Pe cont propriu…

Peste patru milioane de lucratori din Regatul Unit, de toate varstele si de toate categoriile sociale, au ales in prezent sa munceasca din pozitia de self-employed, conform Oficiului National de Statistica (ONS). Exista numeroase motive pe care acestia le-au luat in considerare atunci cand au optat sa munceasca pe cont propriu. Ei apreciaza ca acest statut le permite sa-si stabileasca propriul program de lucru sau chiar sa munceasca la domiciliu in anumite situatii specifice. In plus, britanicii self-employed mai cred ca in acest fel isi pot pune in aplicare ideile de afaceri si nu trebuie sa dea socoteala unui sef pentru felul in care considera sa-si organizeze munca.

 

Fara Yellow Card…

Pentru exercitarea de activitati ca self-employed in Marea Britanie nu este necesara dobandirea unei autorizatii de munca sau a asa-numitului „Yellow Registration Certificate”, cunoscut printre romani drept cardul galben. Ceea ce caracterizeaza statutul de self-employed este faptul ca persoanele care activeaza ca liber-profesionisti nu lucreaza subordonat pentru cineva, deci in temeiul unui contract de munca, ci pe baza unor contracte de prestari servicii, pe care le incheie cu beneficiarii. Liber-profesionistii isi achita individual impozitele catre stat si contributiile catre asigurarea de stat.

——————————

Cateva avantaje și dezavantaje

ale unui self-employed

 

Avantaje:

  • poti angaja si alti oameni care sa te ajute sau poti colabora cu alti self-employed;
  • poti sa-ti iei liber cand vrei si cat vrei;
  • nu ai program fix;
  • poti munci si ca angajat in acelasi timp.

 

Dezavantaje:

  • nu ai concediu de odihna platit;
  • nu ai concediu medical platit;
  • nu esti obligatoriu liber in zilele de sarbatori legale sau de „Bank Holidays”;
  • nu vei avea o pensie prea mare, daca nu contribui periodic la un fond de pensii private.

——————————

 

 

In asteptarea zilei de 1 ianuarie 2014

Cei mai importanti angajatori care apeleaza la forta de munca a romanilor cu statut de self-employed pe piata muncii din Regatul Unit cred ca vor avea numai de castigat odata cu eliminarea limitarilor impuse de guvernul de la Londra pentru romani si bulgari.

 

Se cauta manageri romani

Pentru compania britanica Pilon lucreaza in prezent peste 500 de muncitori constructori proveniti din Romania. „Odata cu renuntarea la aceste restrictii, vom avea si noi posibilitatea de a atrage in compania noastra mai multi romani talentati. In acest moment, avem numai de pierdut din cauza acestor limitari”, afirma, inca din anul 2011, Florian Moldoveanu, manager general al firmei.

Reprezentantul Pilon credea ca multi dintre oamenii bine pregatiti profesional din Romania refuzau in trecut sa vina in Marea Britanie tocmai din acest motiv. Iar unii dintre acestia alegeau sa munceasca in tari in care priceperea lor este valorificata fara constrangeri.

„Asta cred ca e cea mai mare problema; avem informatii ca pleaca oameni talentati din Romania, care nu ajung aici. Si cei mai afectati nu sunt muncitorii necalificati. Pentru acestia, statutul de self-employed este unul potrivit. Ei pot lucra pe orice santier ca si subcontractori si beneficiaza de o anumita mobilitate. Chiar si persoanele cu pregatire, care accepta sa lucreze pe santier pe posturi care ii solicita la un nivel profesional inferior, sunt promovati, cu timpul, in compania noastra.

Pilon va putea castiga mai mult, insa, de pe urma ridicarii restrictiilor. Si principalele beneficii s-ar simti la nivelele manageriale ale companiei. Pentru ca noi punem mare pret pe diplomele romanesti. Si asta spre deosebire de companiile britanice, care, atunci cand nu vor mai exista restrictii, vor prefera sa angajeze mai degraba pe cei care au urmat studii la universitati din Regatul Unit”, conform opiniei managerului general Pilon, Florian Moldoveanu, referitoare la locul romanilor pe piata muncii din Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2014.

Acesta a mai explicat de ce considera ca politica Marii Britanii vizavi de migratie se va modifica. „Marea Britanie are propria strategie de a atrage creiere din intreaga lume. In prezent, reprezentantii puterii de la Londra sunt obligati sa tina cont la manifestarile anti-migrationiste transmise de electorat. Iar britanicii de rand reactioneaza foarte vehement in favoarea mesajelor populiste care sustin ca imigrantii reprezinta o problema. In realitate insa, imigratia este un mare castig pentru Marea Britanie”, atrage atentia Florian Moldoveanu.

 

Cameriste fara restrictii

Joburile de cameriste din hotelurile britanice au fost tot mai putin solicitate de romance, sustine o romanca din Londra, implicata de mai multi ani in activitatea de recrutare a fortei de munca din Romania in acest domeniu. Iar cauza acestei modificari a fost tocmai persistenta restrictiilor de pe piata muncii britanice pentru romani si bulgari timp de sapte ani.

„Ne chinuim mult cu actele romanilor si in domeniul in care ne desfasuram activitatea, si am avea mare nevoie de forta de munca romaneasca. Si, din cauza restrictiilor, numarul femeilor care vin din Romania si accepta sa colaboreze cu noi a devenit destul de mic. In urma cu cativa ani, 80% dintre cele care ne solicitau, fiind interesate sa lucreze ca si cameriste in hoteluri, proveneau din Romania. Acum proportia a scazut la numai 30% din total”, ne-a dezvaluit Sofia Tatiana Dospinescu, care lucra intr-o functie executiva pentru compania Hotel Care LTD.

Aceasta a recunoscut ca intretinerea curateniei in camerele de hotel este o munca grea pe care multe romance accepta sa o faca doar pe o perioada limitata. „De indata ce si-au rezolvat actele, multe si-au cautat locuri de munca mai convenabile. Este si greu sa lucrezi ca si camerista pe termen lung, de cinci ani, sa zicem”, ne-a mai explicat Tatiana.

„De aceea asteptam cu nerabdare sa se renunte la restrictiile aplicate pe piata muncii din Marea Britanie pentru romani si bulgari. Pentru ca atunci vor veni probabil mai multe persoane din Romania si vom avea o arie de selectie mai mare pentru activitatea noastra de recrutare de personal”, mai declara Sofia Tatiana Dospinescu.

——————————

Daca restrictiile nu existau…

„Daca as fi avut de la inceput drepturi egale pe piata muncii ca orice britanic, avantajul major ar fi fost ca m-as fi putut angaja in domeniul meu, fapt care mi-ar fi indreptatit anii investiti intr-o diploma, as fi avut un salariu mai bun si posibilitatea de a evolua in cariera. Restrictiile au insemnat resemnarea si acceptarea domeniilor in care puteam sa lucrez, cu actele pe care puteam sa le dobandesc, mai precis in «cleaning» si «childcare».”

Ana D., translator autorizat

 

„Cred ca evolutia mea in Marea Britanie ar fi fost exact aceeasi si daca nu ar fi existat restrictii… De cand m-am stabilit aici, am aplicat pentru obtinerea statutului de self-employed si locurile de munca pe care mi le-am ales se preteaza pentru acest gen de a lucra pe cont propriu. Deci, nu pot sa spun ca limitarile de pe piata muncii mi-au influentat alegerile. La inceput, am acceptat sa lucrez orice, pentru ca am considerat ca nici nu stiu suficient de bine limba engleza pentru a intra in competitie pentru alt fel de joburi.”

Simona B., tax adviser

——————————

 

Credite pentru angajati si self-employed

Bancile sunt singurele institutii care vor verifica cu atentie statutul de angajat sau de lucrator pe cont propriu al romanilor si dupa 1 ianuarie 2014. Mai ales atunci cand acestia li se vor adresa pentru obtinerea unui credit bancar.

 

Inainte de recesiune…

Un self-employed era perceput in trecut, in bancile britanice, drept un client cel putin la fel de important ca si un angajat cu vechime, pe un loc de munca stabil, intr-o companie importanta. Pana la criza creditelor bancare, care a ravasit economia mondiala in 2008 si 2009, bancile britanice preferau sa-si vanda creditele ipotecare, sau asa-numitele „mortgage”-uri, catre lucratorii pe cont propriu. Functionarii bancari apreciau pe atunci ca, in cazul in care un astfel de client ajungea sa aiba probleme financiare, el putea contracta mai multe lucrari, depunand efort suplimentar pentru a depasi situatia critica. In aceleasi circumstante, un angajatul cu venituri constante nu prea avea alternative pentru a obtine venituri in plus. „Apoi bancile au inceput sa pretinda si de la self-employed acte mai relevante care sa certifice mai precis veniturile realizate anual”, ne dezvaluia Tiberiu Sandu, unul dintre consultantii financiari romani foarte activi la Londra in acea perioada.

 

Mai bine angajat

Abordarea solicitantilor de credite va deveni mult diferita in sucursalele bancilor de pe intinsul Regatului Unit dupa 1 ianuarie 2014, a subliniat Ioan Marius Luca, un alt consultant financiar care s-a specializat in acordarea de credite in capitala Marii Britanii.

„Cu siguranta, din ianuarie 2014 si odata cu eliminarea restrictiilor de pe piata fortei de munca din UK, o mare parte a romanilor interesati in credite ipotecare vor cauta locuri de munca care sa le ofere un contract de lunga durata si o stabilitate financiara garantata, stabilitate pe care statutul de self-employed nu le-a oferit-o pana acum”, spune Marius Luca. 

In schimb, piata creditelor britanice nu va suferi modificari. „Din punctul de vedere al pietei de imprumuturi din UK, sistemul de acordare a creditelor nu se va schimba indiferent de statul legal sau profesional al fiecarui solicitant. Bineinteles, sansele de reusita sunt mai mari cand aplicantul este angajat fata de statutul de self-employed, iar sistemul de verificare financiara ramane acelasi ca și pana acum: activitate financiara in UK de cel putin 12 luni, un contract de munca de lunga durata, un scor financiar bun si un depozit de minim 10%, acestea raman conditiile minime de baza pentru o aplicatie de credit ipotecar”, mai precizeaza consultantul financiar roman.

———————————–

Multi vor decide sa ramana self-employed si dupa momentul eliminarii restrictiilor, atat din cauza conditiilor oferite de sistemului fiscal, cat si din cauza faptului ca astazi, in competitia pe piata gasirii locurilor de munca, este necesara o calificare recunoscuta in Regatul Unit. Pentru cei care nu vor decide sa urmeze ceva cursuri de calificare si perfectionare, viitorul nu va fi roz. Recesiunea economica este inca simtita in companiile britanice, recrutarea si plasarea fortei de munca cunoaste in continuare un declin, iar somajul este mare. Cred ca si fara restrictii va fi destul de greu .”

Marius Luca, consultant financiar roman din Londra

———————————–

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!