2014, cel mai cald an

Articol publicat in sectiunea Social pe data 27 martie 2015

canicula1_1

România a avut cei mai calzi ani după 2000, iar în 2014 au fost înregistrate cele mai mari temperaturi din istoria măsurătorilor meteorologice.

„Anul 2014 a fost cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice. În 2014, din cauza dezastrelor meteo, economia globală a pierdut peste 300 de miliarde de dolari, iar pagubele cumulate în ultimii 40 de ani au fost de 2.300 de miliarde de dolari. În România, cei mai calzi ani s-au înregistrat după anul 2000. Acest lucru demonstrează că schimbările climatice şi efectele lor se resimt tot mai puternic din 2000 încoace”, a declarat luni ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Graţiela Gavrilescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Meteorologiei, potrivit Mediafax.

 

Toate sectoarele, afectate

Ea a declarat că schimbările climatice afectează aproape toate sectoarele economico-sociale, de la agricultură la turism şi de la infrastructură la sănătate.

„Ele au un impact deosebit asupra resurselor de apă, hrană şi energie şi tot ele încetinesc sau chiar pun în pericol dezvoltarea durabilă. Costurile inacţiunii sunt din ce în ce mai mari şi de aceea, se impune să luăm măsuri imediate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptarea sistemelor ecologice la efectele variabilităţii climatice. Pentru a avea efecte pozitive, adaptarea trebuie direcţionată, luând în considerare priorităţile dezvoltării durabile”, a subliniat ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Graţiela Gavrilescu a precizat că, în ultimele decenii, schimbările climatice au determinat noi provocări şi de aceea, se impun să fie adoptate măsuri pentru un mediu mai curat şi sănătos, care să nu afecteze posibilităţile de dezvoltare a generaţiilor viitoare.

 

Temperatura va crește

„În pofida tuturor eforturilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, temperatura medie globală va continua să crească ca urmare a inerţiei sistemului climatic, drept pentru care vor deveni tot mai importante măsurile de adaptare la efectele schimbărilor climatice cu care ne confruntăm deja”, a mai spus Gavrilescu.

Începând din 1961, statele membre ale Organizaţiei Meteorologice Mondiale sărbătoresc intrarea în vigoare, la 23 martie 1950, a Convenţiei pentru înfiinţarea Organizaţiei Meteorologice Mondiale, la care România este membru cu drepturi depline. Astfel, în fiecare an, pe data de 23 martie, comunitatea meteorologică din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Meteorologiei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!