2014: IMPOSIBILUL NINO

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii pe data 3 februarie 2014

Diaspora Romaneasca_2014 Imposibilul NINO

Unii dintre romani au asteptat cu sufletul la gura ziua de 1 ianuarie… Nu neaparat pentru a deveni cetateni europeni cu drepturi egale, ci ca sa isi rezolve ceea ce pana acum parea aproape imposibil… National Insurance Number.

Multi dintre cei „cu vechime” in interviuri la JobCentre Plus si-au facut programare inca din primele zile ale anului, cu speranta ca procedura de obtinere a numarului unic de asigurare s-a schimbat si ca totul va fi mult mai simplu… Doar ca simplu a fost pentru unii, in timp ce pentru altii a fost la fel sau chiar mai greu. Asa spun cei care au trecut prin fata functionarilor Guvernului in prima luna a anului si care ne-au impartasit experientele lor.

In concluzie, NINo se obtine mai usor daca spuneti clar ca aveti nevoie pentru ANGAJARE, atrag atentia reprezentantii birourilor de consultanta! In caz contrar, cine solicita National Insurance Number ca lucrator pe cont propriu (SELF-EMPLOYED) trebuie sa se supuna vechii proceduri. Deci… MARE ATENTIE si MULT SUCCES!

 

 

O simpla formalitate

 

National Insurance Number (NINO), numarul de asigurare „obligatoriu” ce a „amarat” in ultimii ani viata multor romani care isi doreau sa munceasca legal in Regatul Unit, a devenit mai usor de obtinut ca oricand, de la 1 ianuarie 2014.

Imposibilul NINO, numarul alocat individual, la nivel national, fiecarei persoane care isi propune sa munceasca in aceasta tara, nu ar mai trebui sa produca emotii romanilor din Regatul Unit. Procedura de acordare a acestuia s-a simplificat mult dupa 1 ianuarie 2014, data liberalizarii pietei muncii britanice pentru romani si bulgari. Totusi, obtinerea National Insurance Number trebuie tratata cu seriozitate in continuare, avertizeaza reprezentantii birourilor specializate in servicii de consultanta pentru romanii ce solicita documentele necesare muncii legale in Marea Britanie…

 

Vremea refuzurilor

Obtinerea NINO a fost, pana nu demult, o etapa dificila, uneori foarte greu de parcurs pentru romanii din Marea Britanie.

Incepand din 20 august 2009, HM Revenue&Customs (Administratia Financiara britanica) a modificat procedura de inregistrare ca self-employed in Marea Britanie. Numarul de asigurare nationala – National Insurance Number a devenit, de la acea data, prima etapa care trebuia parcursa pentru obtinerea statutului de persoana fizica autorizata (self-employed). Si tot de atunci centrele JobCenter Plus, care se ocupa de orientarea profesionala in aceasta tara si unde se proceseaza aplicatiile pentru NINo, au devenit locatii pe care romanii erau nevoiti sa le frecventeze repetat. Ei trebuiau sa se supuna interogatorilor functionarilor britanici si adeseori, acestea se sfarseau cu deceptii, din cauza refuzurilor succesive venite din partea autoritatilor britanice.

 

Fara restrictii

De la 1 ianuarie 2014, romanii si bulgarii care vor sa munceasca in Regatul Unit nu mai sunt nevoiti sa obtina, prioritar, o autorizatie in acest scop din partea Home Office, se precizeaza pe website-ul Ministerului de Interne britanic. „Aveti dreptul sa incepeti sa lucrati chiar si in conditiile in care nu aveti NINo, dar va trebui sa solicitati obtinerea acestuia imediat dupa ce ati inceput activitatea”, se mai precizeaza pe aceeasi pagina de internet.

Pentru a va programa la interviu in vederea alocarii unui NINo sunati la JobCentre Plus formand 08456000643, intre orele 8 am si 6 pm, de luni pana vineri. Informatii suplimentare cu privire la obtinerea NINo se pot gasi pe internet accesand link-ul:

http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/BeginnersGuideToTax/NationalInsurance/IntroductiontoNationalInsurance/DG_190057.

————————–

„Dupa parerea mea, obtinerea NINO pentru romani si bulgari va fi in continuare o problema… Spun asta pentru ca mi se pare singura modalitate prin care functionarii statului vor mai putea sa te faca sa renunti si sa te intorci in tara; mai ales ca multi dintre romani vor dori sa aplice pentru beneficii sociale.

Situatia s-a mai schimbat in prezent si este ceva mai simpla. Imi mentin opinia ca numarul NINO nu va fi accesibil cu usurinta pentru romani si bulgari.”

Ovidiu M., angajat al unui birou specializat in consultanta pentru obtinerea documentelor necesare pe piata muncii

—————————

 

NINo pentru angajati

Un act de identitate, o dovada de adresa si o scrisoare de la un angajator sunt acum singurele documente de care un roman are nevoie atunci cand se prezinta la interviul pentru obtinerea unui National Insurance Number la unul din centrele JobCentre Plus. Aceasta procedura simplificata are ca finalitate alocarea unui NINo in termen de maxim doua saptamani.

„Romanii care se prezinta la interviul pentru National Insurance Number trebuie sa precizeze ca intentioneaza sa munceasca in calitate de angajati”, subliniaza A.T., o romanca de la un birou specializat in consultanta pentru obtinerea documentelor necesare pe piata muncii. „Nici nu este nevoie de NINo pentru inceperea muncii. Acesta se poate obtine si ulterior. Exista joburi unde angajatorul poate solicita numarul pentru angajatii sai. De asemenea, in cazul persoanelor care se afla la primul loc de munca legal in Marea Britanie, angajatorul este cel care aplica pentru un NINo temporar sau de urgenta pe baza caruia se poate incepe munca”, mai precizeaza aceasta.

 

Self-employed: complicatiile continua

Modalitatea simplificata de obtinere a NINo este valabila doar pentru angajare, atrage atentia Ovidiu M., angajat al unui birou de consultanta pentru romani care functioneaza in nord-vestul Londrei. „Cine solicita National Insurance Number ca lucrator pe cont propriu (self-employed) trebuie sa se supuna vechii proceduri; adica i se vor cere dovezi ca desfașoara deja o activitate ca self-employed”, spune Ovidiu.

Romanii care aleg calea self-employment-ului risca in continuare sa li se refuze acordarea NINO. „Am si auzit deja de cazul unei romance care a primit refuz de la cei de la JobCentre Plus. S-a prezentat la interviu pentru NINo ca sa lucreze ca self-employed si nu a avut suficiente dovezi care sa arate ca desfasura intr-adevar o activitate pe cont propriu”, a subliniat romanul de la biroul specializat in acordarea de consultanta pentru conationalii care vor sa munceasca legal in Regatul Unit.

 

 

NINo, calvar si speranta

 

uk_job centre plus

Maria S. este o tanara originara din Romania care in primele zile de dupa 1 ianuarie 2014 s-a prezentat pentru a opta oara la interviul pentru obtinerea unui National Insurance Number. Ea a fost surprinsa de atitudinea amabila a functionarilor de la JobCentre Plus si de conditiile relaxate in care a decurs interviul. Acum, romanca asteapta increzatoare mult ravnitul NINo; dupa trei ani de incercari esuate….

 

Primul refuz…

„Am venit aici in februarie 2011, la o prietena, deci am avut noroc ca aveam unde sa stau. Si nu aveam alte planuri decat sa imi rezolv actele”, isi aminteste Maria S., incercand sa reconstituie parcursul complicat al tentativelor sale de a obtine dreptul de a munci legal in Regatul Unit. Ea crede ca a facut, de la inceput, tot ce trebuia pentru a respecta procedura legala. A reusit sa lucreze, sub forma unor scurte colaborari, cu mai multe companii britanice. Apoi s-a prezentat, cu acte in regula, la centrele JobCentre Plus care preiau actele necesare pentru acordarea unui National Insurance Number. Avea facturi de la firmele britanice pentru care lucrase si recomandari de la reprezentantii acestor firme. „Am primit refuz de la inceput. Raspunsul mi-a venit dupa opt saptamani. Singura lor motivatie, redactata foarte evaziv, fiind aceea ca nu am dovedit in mod suficient ca sunt self-employed”, spune acum Maria.

Romanca vorbeste bine limba engleza si nu a avut probleme in a-si gasi un loc de munca, chiar daca nu a reusit sa intre in legalitate. „Mi-am gasit de lucru intr-un lant renumit de restaurante tip fast-food din Londra. Angajatorii mei au fost multumiti de mine si nu prea i-a interesat situatia mea in privinta documentelor. Ba chiar m-au platit ca angajat, pe baza unui NINo declarat de mine provizoriu. Cred ca acest detaliu a contat, insa, negativ in aplicatiile ulterioare pe care le-am facut pentru obtinerea NINo. Fiindca am fost refuzata de inca doua ori in lunile urmatoare”, adauga tanara.

 

Functionari neprietenosi

Pe parcursul repetatelor experiente negative traite la diferite centre JobCentre Plus, Maria a observat cum pretentiile functionarilor sunt tot mai mari, iar atitudinea unora dintre ei pare vizibil respingatoare fata de romanii care incercau doar sa obtina un drept care li se cuvine pe teritoriul Regatului Unit. Cu toate acestea, tanara a continuat sa se prezinte la interviuri, chiar in conditiile in care s-a ales, de fiecare data, cu inca un raspuns negativ.

„Am continuat cu incapatanare sa ma prezint la interviuri. Mi s-a parut revoltator modul in care eram tratata. M-am prezentat de sase ori in patru centre JobCentre, dar o singura data am fost tratata omeneste. In rest, functionarii erau foarte expeditivi si imi refuzau nejustificat anumite documente.

Odata, doua functionare de origine indiana au inceput sa vorbeasca despre cazul meu in limba lor materna, fapt care m-a deranjat foarte tare. Altadata mi s-a spus ca, daca mai primesc un refuz, sa nu mai incerc sa obtin NINo. Am ramas blocata. Am verificat apoi pe internet si am vazut ca am dreptul sa ma prezint de cate ori vreau.

In plus, conditiile interviului au devenit din ce in ce mai solicitante, de-a lungul timpului. Ultimele dati functionarii mi-au cerut si chitante din care sa reiasa ca am avut cheltuieli in activitatea de self-employed desfasurata. Am sesizat ulterior ca exista si un nou set de intrebari pe care functionarii ti le puneau pentru a depista daca este vorba de o eventuala angajare mascata sub «umbrela» statutului de lucrator pe cont propriu”, mai marturiseste Maria.

 

Penultima incercare

In iulie 2012, romanca s-a prezentat din nou la un interviu pentru obtinerea NINo. A fost pentru a saptea oara; si ultima, spera tanara…

„Am pregatit inca o data intreg dosarul. Eram decisa sa ma prezint totusi, din nou, cu toate actele in regula. Speram sa reusesc in cele din urma”, ne-a declarat ea.

„Cred ca am reusit sa pregatesc dosarul cu documente complet, avand la mine tot ce mi se cerea. Am apelat pentru aceasta la un consultant specializat. Am primit, insa, din nou raspuns negativ. S-a intamplat foarte, foarte repede, in mai putin de o saptamana dupa ce am fost la JobCentre Plus. Au motivat din nou folosind niste formulari standard…”, isi dezvaluie in continuare romanca experienta.

„Am fost foarte dezamagita si stresata. Aveam de lucru, dar nu puteam sa imi procur actele necesare pentru a munci legal. Am vorbit cu mai multi prieteni, iar ei m-au incurajat. Si am continuat sa lucrez fara acte. Ajunsesem la concluzia ca tot timpul investit in pregatirea documentelor necesare pentru interviu a fost pierdere de vreme. Am avut tot timpul emotii, fiindca mai era un an si jumatate pana la promisa ridicare a restrictiilor”, ne-a mai dezvaluit romanca.

In 2013, Maria a renuntat sa mai depuna eforturi pentru a intra in posesia mult ravnitului numar. Spera ca, din anul 2014, obtinerea NINO sa devina si pentru romani o simpla formalitate, la fel ca in cazul celorlalti cetateni ai Uniunii Europene care aleg sa traiasca in Regatul Unit.

 

Prilej de sarbatoare

Maria S. s-a prezentat a opta oara la un interviu pentru obtinerea NINo in a doua jumatate a lunii ianuarie din acest an. „Era plin de romani; se statea la coada si functionarii strigau doar nume romanesti si, din cand in cand, cate un bulgar”, a observat ea cu surprindere.

Experienta participarii la interviul pentru obtinerea unui NINo in ianuarie 2014 a fost mult diferita de cele anterioare, ne-a dezvaluit tanara. „Am accentuat de la inceput ca doresc sa obtin NINo ca angajat. Dosarul este mult mai simplu asa. De altfel, m-au intrebat acest lucru de cand mi-am facut programarea, la telefon. A trebuit sa prezint o dovada de adresa, pasaport si o dovada de la munca (o scrisoare care confirma ca cineva este dispus sa ma angajeze)”, ne-a detaliat Maria S.

La interviu, functionarul cu care a stat de vorba a fost „foarte expeditiv”… „Am stat acolo mai putin de 10 minute. Mi-a verificat actele si m-a pus sa citesc formularul sa ma asigur ca nu sunt greseli. Cand am vrut sa dau dovada de angajare, mi-a spus ca nici nu este nevoie. Eu am insistat… Dar femeia mi-a explicat pe un ton calm si convingator ca totul s-a schimbat. Si la sfarsit mi-a spus sa nu imi fac griji, ca voi primi NINO in 7-10 zile lucratoare”, marturiseste Maria.

„In momentul in care am sa primesc NINO prin posta sunt hotarata sa sarbatoresc. A fost prea lunga si solicitanta asteptarea”, ne-a mai spus razand Maria, la opt zile dupa interviul pentru obtinerea unui National Insurance Number.

—————————–

„Ma simt mai bine, pentru ca nu am avut niciodata intentia sa lucrez la negru. Abia am asteptat anul 2014 ca sa pot obtine numarul NINo, care mi-a fost refuzat pana acum.”

Maria S., o romanca refuzata de sapte ori la interviul pentru obtinerea NINo

—————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

3 pareri la “2014: IMPOSIBILUL NINO”

  1. ankka Spune:

    Felicitari pt. articol! Bravo Maria!

  2. Alexandru Spune:

    :))… frumos titlu, 2 ani m`am chinuit (36 de vizite la jobcentre) pt a lua nino la 4 zile prin posta dupa ce iam sunat direct in glasgow si am vorbit „Frumos” despre rasa. Asta fiind inainte de 2014.

  3. Natalya Spune:

    We coul’dve done with that insight early on.

Spune-ti si tu parerea!