2016, anul alegerilor locale și parlamentare

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 8 ianuarie 2016

vot11Primari aleși într-un singur tur și șefi de CJ aleși indirect, dar și un Parlament mai mic, ales pe liste, iată ce ne aduce anul 2016, anul alegerilor locale și parlamentare, PNL având stabilite criterii pentru alegerea lor și chiar candidați, în timp ce PSD amână luarea unor decizii.

Anul 2016 aduce două momente electorale importante: alegerile locale și cele parlamentare, ambele scrutine fiind organizate după noi reguli, în urma modificării legislației electorale în cursul anului trecut. Astfel, alegerile locale urmează să fie organizate în această primăvară, cel târziu la finalul lunii mai, iar alegerile parlamentare cel târziu la finalul lunii noiembrie.

În privința alegerilor locale, noua legislație prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, așa cum s-a întâmplat și în 2012, când legislația a fost modificată în timpul guvernării Boc. În schimb, noua lege prevede că președinții de Consilii Județene nu vor mai fi aleși prin vot direct, ci vor fi aleși din rândul consilierilor județeni, prin votul majorității.

Măsura a fost contestată de unii politicieni, care au susținut că un astfel de sistem electoral avantajează partidele mari, primarii în funcție și candidații cu notorietate, dezavantajând partidele mici și candidații din afara sistemului.

Până în acest moment, principalele partide nu și-au anunțat listele de candidați, nici măcar în privința alegerilor din Capitală. PNL este o excepție, propunându-l pe europarlamentarul Cristian Bușoi drept candidat la Primăria Generală, în timp ce la PSD vicepreședintele Gabriela Firea se află în fruntea clasamentului, potrivit unor sondaje interne. În privința PSD, deciziile sunt amânate și din cauza faptului că nu a fost luată încă o decizie cu privire la colaborarea cu UNPR, se arată într-o analiză Mediafax. Social-democrații se vor reuni, la mijlocul lunii ianuarie, într-un Comitet Executiv Național, în care vor lua în discuție, din nou, colaborarea cu UNPR și stadiul privind listele de candidați.

Pe de altă parte, liberalii au anunțat, la finalul anului trecut, că au stabiliți deja 1.800 de candidați pentru alegerile locale, lansările acestora urmând să aibă loc începând din luna ianuarie.

Rezultatul alegerilor locale ar putea influența și politica viitoare de alianțe, în perspectiva alegerilor parlamentare, cu atât mai mult cu cât vor avea loc negocieri politice în consiliile județene pentru stabilirea șefilor de CJ. În plus, ar putea exista repoziționări în interiorul principalilor competitori politici, mai ales la nivelul PNL, partid care ar urma să organizeze un congres în preajma alegerilor locale, se mai arată în articol.

Copreședintele PNL Alina Gorghiu declara, la începutul lunii decembrie, că în partid s-a creat o masă critică care dorește ca procesul de unificare să fie accelerat, astfel încât Congresul PNL în care se va alege un președinte unic să aibă loc cât mai repede. „(…) s-a creat această masă critică și lumea își dorește ca înainte de termenul prevăzut în Protocolul de Fuziune să realizăm aceste etape, să ajungem cât mai aproape de congres, care înseamnă alegerea președintelui unic în partid”, afirma Alina Gorghiu. „Vom vedea dacă alegerile locale ne găsesc cu alte structuri unificate sau dacă după alegerile locale vom fi în măsură să organizăm un congres”, a adăugat Gorghiu.

Și în PSD ar putea exista surprize la nivelul conducerii partidului, având în vedere procesul în care se judecă apelul în Dosarul Referendumului, în care președintele PSD Liviu Dragnea a fost deja condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în primă instanță.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!