23 mai: Protest la Londra pentru pădurile din România

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 19 mai 2015

Londra_Protest pentru padurile din Romania

Pe 23 mai, la Londra, va avea loc un nou protest pentru salvarea pădurilor din România. De această dată, organizatorii s-au hotărât pentru un marş, ce se va desfăşura între Ambasada Austriei şi Consulatul României, începând cu ora 13.00.

Oana Cotiuşcă, de la ESC – Environmental & Social Change, a transmis că ordonanţa de urgenţă propusă de premierul Ponta care să interzică exportul de lemn neprelucrat este un pas înainte, dar este doar o parte din soluţia necesară defrişărilor din România.

„Diaspora a propus următoarele:

  1. Instituirea unui moratoriu, pe toate tăierile, legale sau nelegale, până la evaluarea situaţiei pădurilor – stoparea ecocidului actual (excepţie făcând strict lemnul pentru uzul gospodăresc, necesarul pentru atelierele şi fabricile de mobilă şi pentru piaţa construcţiilor din România). Introducerea în legislaţie a noţiunii de crimă împotriva mediului (Ecocid).
  2. Interzicerea definitivă a tăierilor de pădure în parcurile naţionale, parcurile naturale, rezervaţii şi arii protejate.
  3. Interzicerea exportului de masă lemnoasă (buşteni si cherestea), pe o perioadă nedeterminată, aşa cum s-a întâmplat deja în alte țări din UE care îşi protejează aurul verde (vezi Bulgaria).
  4. Includerea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a tuturor pădurilor virgine din România.
  5. Demararea imediată a unui program de reîmpădurirea suprafeţelor afectate de tăierile abuzive și ilegale din ultimii 25 de ani.
  6. Verificarea în regim de urgenţă a legalităţii retrocedărilor efectuate până acum.

Ne pasă, avem o voce și trebuie să se facă auzită. De aceea, sâmbătă, 23 mai, ora 13:00, vă invităm la un marş de susţinere a punctelor sus menţionate.”

————————————–

Detalii

 

„START: Ambasada Austriei, 18 Belgrave Mews West, London, SW1X 8HU

FINAL: Consulatul României, 344 Kensington High St, London W14 8NS

Ca și data trecută, dacă puteţi, veniţi îmbrăcaţi similar cu tăietorii de lemne. Vă aşteptăm!”, au transmis organizatorii.

————————————–

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!