26 de români, descoperiți într-un apartament cu trei camere: „Au venit în vizită la Londra!”

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 3 iulie 2015

Londra_chiriasi la gramada

Înghesuiți și în condiții de neacceptat! Ca în romanele lui Charles Dickens! Așa trăiesc 26 de cetățeni români care au fost găsiți în urma unui control al primăriei Newham, locuind într-o casă cu doar trei dormitoare. Condițiile greu de suportat, după cum spune președintele Consiliului Newham, Robin Wales, par desprinse parcă din cărțile lui Dickens.

Autoritățile s-au deplasat la casa unde locuiau cei 26 de români, care compuneau patru familii dintre care una avea și o fetiță de trei ani, după mai multe reclamații ale vecinilor care s-au plâns de muzica foarte tare ascultată de români dar și de faptul că locul este un focar de infecție. Surprinderea cea mai mare a fost când oamenii legi au constatat numărul celor care locuiau în casă. Șapte oameni dormeau într-un beci fără geamuri și cu gurile de ventilație astupate, în care calea de acces era destul de abruptă și se realiza doar prin grădina din spate. Restul stăteau îngrămădiți în trei dormitoare.

————————————–

„Sunt mulți proprietari care nu au nicio mustrare de conștiință și închiriază o cameră la cinci persoane!”

Președintele Consiliului Newham, Robin Wales

————————————–

Cei șapte români plăteau câte 20 de lire săptămână pentru închirierea beciului, iar familiile din dormitoare plăteau fiecare câte 180 de lire sterline pe săptămână. Se pare că, în total proprietarul câștiga 2,340 de lire pe lună din închirierea casei.

Jurnaliștii de la Daily Mail spun că proprietarul locuinţei, care riscă să fie pus sub acuzare, nu era la prima abatere. El fusese avertizat și în anul 2012 pentru încălcarea legislaţiei britanice care interzice găzduirea unei familii mai mari de şapte persoane.

Autorităţile din Newham au emis în ultimii cinci ani zeci de avertizări pentru deţinătorii unor astfel de proprietăţi, se mai arată în Daily Mail.

Situația aceasta nu este una singulară. În urmă cu câteva săptămâni, mai mulți români au fost găsiți înghesuiți într-un duplex de doar câțiva metri pătrați într-o casă din Manchester. Oamenii legii i-au descoperit după ce au fost chemați la fața locului pentru a interveni în urma unui scandal. Presa britanică relata condițiile în care locuiesc cei 20 de români că ar fi de nedescris: fără bucătărie, gătesc într-un dormitor și dorm câte 4 în pat.

 

„Au venit în vizită la Londra. Noi n-am greşit cu nimic”

Londra_chiriasi la gramada1

În cazul proprietăţii din Newham în care au fost descoperite 26 de persoane, unul din cazurile mai extreme de supraaglomerare, autorităţile sunt convinse că au la îndemână destule dovezi pentru a da în judecată proprietara casei. Doar că, la şase zile după eveniment, în locuinţă lucrurile s-au schimbat radical. Paturile supraetajate au fost eliminate, hainele şi alte lucruri personale nu mai sunt în exces, chiar dacă, notează vizitatorii, pe dulapuri se puteau observa grămezi destul de mari de pastă de dinţi, şampoane şi altele asemenea.

Iuliana Horopcilic, care spune că locuieşte în această casă din februarie 2014, nu este uşor de clintit. Faptul că în casă s-au găsit aşa multe persoane are o singură explicaţie: rudele lor „au venit din România, într-o scurtă vizită, pentru a fi prezenţi la o nuntă. Iar primăria se înşeală total.” În locuinţă trăiesc doar şapte persoane (exact numărul de persoane pe care proprietara are voie să aibă în chirie în mod legal), pretinde Iuliana: tatăl, mama, mătuşa, unchiul, soțul şi fiica lor.

Iuliana Horopcilic relatează celor de la The Guardian că a sosit în Marea Britanie cu cinci ani în urmă. E venită din Vaslui, iar motivul venirii este banal: „Nu sunt bani în România”, spune ea, iar „aici suntem fericiţi.” A început munca în UK făcând curăţenie în hoteluri, în timp ce soţul ei lucrează în construcţii. Cum au avut un copil între timp, Iuliana a încetat munca pentru a creşte copilul.

La câteva zile după razie, în locuinţa din Newham lucrurile se înscriu în normalitate. Doar că autorităţile locale nu par a se lăsa uşor convinse.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!