Indemnizația de creștere a copilului nu va mai fi plafonată

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 iulie 2015

Plafonul de 3.400 lei stabilit pentru indemnizația de creștere a copilului va fi eliminat la 1 ianuarie 2016, susține ministrul muncii, Rovana Plumb. „Lucrăm la un pachet integrat de servicii pentru copii și, în cadrul lui, avem prevăzută eliminarea plafonului de 3.400 de lei”, a spus ministrul muncii, potrivit Mediafax.

De asemenea, Rovana Plumb a precizat că se lucrează și la o nouă lege a salarizării, astfel încât să fie eliminate anumite anomalii. De exemplu, odată cu creșterea prognozată a salariului minim, de 1.200 de lei, anul viitor, va fi depășit nivelul minim de salarizare a personalului cu studii superioare.

„Va urma, în perioada verii, un calendar clar care va fi stabilit cu ordonatorii principali de credite și cu partenerii sociali, în vederea adoptării noii legi a salarizării care stabilește foarte clar modul în care angajații vor fi motivați în sistemul bugetar, astfel încât să se elimine ca urmare a creșterii salariului minim pe economie suprapunerea salariilor între diferitele clase”, a anunțat Plumb.

 

Președintele și premierul, cele mai mari salarii

Ea a adăugat că raportul dintre salariul minim și salariul minim pentru personalul cu studii superioare va fi 1/18.

Potrivit ministrului muncii, o propunere este ca cel mai mic salariu să fie de 1.200 de lei, salariul minim pe economie începând din ianuarie 2016, și cel mai mare să fie cel al președintelui, egal cu cel al președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu al premierului și cu ale președinților Camerei Deputaților și Senatului. Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este, din 1 iulie, de 1.050 de lei.

În prezent, indemnizația pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni. Cuantumul ei nu poate depăși 3.400 de lei, în cazul celor care optează pentru un concediu de un an de creșterea copilului, respectiv 1.200 de lei, în cazul unui concediu de doi ani.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!