3, 2, 1 MOTOR: Începe Festivalul de Film Românesc de la Londra

Articol publicat in sectiunea Cultură, Evenimente românești pe data 27 octombrie 2014

Londra_Festivalul de Film Romanesc_2014_Closer to the Moon_La Limita Imposibilului

În mai puţin de trei săptămâni, Festivalul de Film Românesc de la Londra, ajuns anul acesta la cea de-a 11-a ediţie, întinde din nou covorul roşu pentru actorii şi regizorii ce vor veni să-şi prezinte filmele de excepţie, la unul din cinematografele londoneze de top: Curzon Soho. Va fi un weekend prelungit de filme româneşti. Toate premiere în Marea Britanie, ne spune directorul festivalului, Ramona Mitrică. Ediţia de anul acesta vine şi cu noutăţi. Pentru prima dată, după 11 ani, vor avea loc proiecţii şi în afara Londrei. La Liverpool, pe 21 noiembrie, şi la Edinburgh, pe 16 decembrie.

 

Diaspora Românească: Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Londra bate la uşă, care sunt noutăţile din acest an?

Ramona Mitrică: Festivalul de Film Românesc de la Londra va avea loc la Cinematograful Curzon din Soho, între 13 şi 16 noiembrie. O să avem un weekend prelungit de filme româneşti. Toate premiere în Marea Britanie. Sunt şi câteva noutăţi pentru anul acesta. Am adus pentru prima dată ideea organizării unor proiecţii de film în afara Londrei. Şi avem deja două date, pentru Liverpool şi pentru Edinburgh. La Liverpool, pe 21 noiembrie, iar la Edinburgh, pe 16 decembrie. Ne gândim deja şi la alte oraşe care au comunităţi de români importante, mai ales că multe persoane ne-au solicitat, ne-au scris de ani de zile să mergem cu filmele româneşti şi la ei. Planificăm de câţiva ani această ieşire. Dar până acum, nu am avut curaj, nu am avut fonduri suficiente. Dar iată că anul acesta am reuşit să facem primii doi paşi. La Liverpool şi la Edinburgh.

————————————–

Closer to the Moon

 

Bucureşti, 1959. Un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale pune întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât și pentru orice om normal: ce poţi să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limitează drastic utilitatea banilor? Autorii loviturii: patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei sunt „invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară.

————————————–

 

D.R.: Care va fi filmul de debut al festivalului?

R.M.: Am adus în primul rând premierele anului şi vom începe festivalul pe 13 noiembrie în prezenţa regizorului Nae Caranfil, bine-cunoscutul regizor al filmelor Filantropica, E pericoloso sporgersi, Asfalt Tango. Nae Caranfil a mai fost prezent la Londra, în cadrul festivalului, cu filmele lui anterioare. De data aceasta vine cu ultima sa premieră, Closer to the Moon. Este un film cu distribuţie internaţională. Sunt foarte mulţi actori în film şi mulţi dintre ei deja au confirmat prezenţa la deschiderea festivalului şi la lansarea oficială a filmului în Marea Britanie.

————————————–

Déjà Vu

 

Filmul spune povestea lui Mihai, un bărbat care trece prin criza vârstei de mijloc. După 15 ani de căsătorie, încearcă să îşi recâştige personalitatea şi începe o aventură amoroasă. Deşi Mihai este personajul principal, el nu este niciodată văzut. În schimb, personalitatea sa este dezvăluită prin amanta, mama şi soţia lui, dar şi prin gesturile sale.

————————————–

 

D.R.: Ce alte proiecţii vor mai fi prezente în cadrul festivalului?

R.M.: Sunt proiecţii cu premiere din ultimul an, producţii noi, avem această condiţie de la Curzon, ca filmele să fie premiere în Marea Britanie. Vor veni oaspeţi de onoare. Regizorul Dan Chişu şi actriţa Ioana Flora, actriţa principală din filmul Déjà Vu, regizat de Dan Chişu. Ei vin la Londra pentru o proiecţie specială, care va avea loc sâmbătă, 15 noiembrie, la Curzon Soho, şi vor sta de vorbă cu publicul. Déjà Vu este un film foarte interesant, provocator, cu drame de familie, comedie şi mult umor. Tot în festival vom arăta un film, care mi-a plăcut extraordinar de mult şi l-am ales, în ciuda greutăţii cu care a trebuit să obţinem şi să negociem cu distribuitorii şi producătorii acestuia. Este un film care merită să fie arătat în centrul Londrei şi dus şi mai departe, în alte oraşe ale Marii Britanii. Este vorba despre La limita de jos a cerului. Un film de debut al regizorului Igor Cobileanski. Noi am arătat scurt-metraje ale acestui regizor în ediţiile precedente ale festivalului, dar acum avem primul lui lungmetraj. Un casting de excepţie, un casting foarte bun, actori din Republica Moldova. Un script nemaipomenit de bine închegat, se vede că este scris împreună cu Corneliu Porumboiu, regizorul noului val românesc. Şi Ela Ionescu, protagonista din acest film, vine la Londra pentru secţiunea de „Întrebări şi Răspunsuri” cu publicul, de pe 14 noiembrie, la Curzon Soho.

————————————–

La limita de jos a cerului

 

Viorel (Igor Babiac) este un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să-şi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să-şi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă…

————————————–

 Londra_Festivalul de Film Romanesc_2014_Deja Vu_Padurea Spanzuratilor

D.R.: Pe cine vom vedea la închiderea festivalului?

R.M.: O altă proiecţie importantă este cea de închidere a festivalului, filmul Pădurea Spânzuraţilor, un clasic al cinematografiei româneşti, un film produs în 1964, în regia lui Liviu Ciulei. Este primul film românesc care a cunoscut recunoaştere internaţională importantă. În anul 1965, Liviu Ciulei a luat premiul pentru regie la Cannes cu acest film. Vom avem onoarea anul acesta să îi avem la Londra pe Victor Rebengiuc, actorul principal, şi pe Mariana Mihuţ, partenera sa de viaţă, dar şi de film. Ei s-au întâlnit pe platourile de filmare în urmă cu 50 de ani, chiar la filmările pentru această peliculă, şi au rămas împreună de atunci. O să vină să ne povestească mult despre modul în care a fost filmată această peliculă, dar şi despre istoria filmului, care a fost destul de agitată înainte de 1989. Totodată, avem acum ocazia să arătăm la Londra, pentru prima dată, versiunea integrală a filmului. Este pe o peliculă de 35 de mm, primim din ţară 18 role de film. Este o versiune recondiţionată în 2010 şi cei de la cinematografele Curzon au fost foarte încântaţi să aibă un aşa giuvaier. Acum filmele rulează pe alte formate, mai moderne, dar cei de la Curzon au acceptat acest film pentru că este o foarte rară ocazie să arătăm un asemenea film de arhivă.

————————————–

Pădurea Spânzuraților

 

În timpul primului război mondial, Apostol Bologa (Victor Rebengiuc) se înrolează voluntar pe front, pentru a-i dovedi logodnicei sale, Marta (Mariana Mihuţ), că şi el este capabil să rivalizeze cu ulanii maghiari, după care aleasa inimii sale se dădea în vânt. Este cooptat apoi de Curtea marţială, unde îl condamnă la moarte prin spânzurare pe sublocotenentul ceh Svoboda (Valeriu Arnăutu). După execuţie, află motivele pentru care Svoboda încercase să dezerteze. Din acest moment începe să aibă mustrări de conştiinţă, iar încercarea de a găsi noi argumente şi justificări îi sporeşte neliniştea şi obsesia vinovăţiei devine chinuitoare. După un timp este chemat din nou la Curtea marţială pentru a judeca nişte ţărani, consideraţi spioni. Bologa nu mai poate suporta gândul de a fi complice la condamnarea unor oameni nevinovaţi şi hotărăşte să dezerteze. Este prins, condamnat şi spânzurat.

————————————–

 

D.R.: Care sunt preţurile biletelor şi cum pot fi cumpărate?

R.M.: Ca în fiecare an, biletele se cumpără direct de la cinema. Se pot cumpăra de la casa de bilete, telefonic sau pe internet. Preţul unui bilet este în jur de 12 lire, în funcţie de zi şi de film. Ca în fiecare an, sperăm ca publicul să vină în număr mare. Anul trecut toate filmele au rulat cu casa închisă. Biletele s-au vândut cu două săptămâni înainte de proiecţii. Am vrea să aducem mai multe filme, în mai multe oraşe. În fiecare an, vrem să aducem ceva nou. Anul acesta, am experimentat cu proiecţiile de la Liverpool şi de la Edinburgh.

————————————–

La Liverpool vor rula două documentare

 

„Vom avea două documentare anul acesta. Unul al lui Laurenţiu Damian. Este vorba despre un film care a fost cenzurat în timpurile comuniste şi care a fost dedicat Mariei Tănase. Laurenţiu Damian vine la Liverpool să se întâlnească cu fanii lui de acolo şi să vorbească despre modul în care a filmat documentarul. De asemenea, un alt documentar foarte interesant este al lui Radu Gabrea, dedicat oraşului Bucureşti, la început de secol XX. «Amintiri bucureştene» este arătat pentru prima dată la Liverpool. Va rula pe 21 noiembrie. Poate le vom aduce şi la Londra, dar deocamdată, a fost o cerere mare pentru o comunitate a oamenilor de afaceri de acolo. În funcţie de succesul de anul acesta, vom merge cu festivalul mai departe, la Bristol, la Brighton. Am avut cereri de la mai multe comunităţi româneşti unde am pătruns anul acesta cu alte proiecte unde am fost parteneri.”

Ramona Mitrică, directorul festivalului

————————————–

Festivalul de Film Românesc de la Londra este organizat de Profusion International Creative Consultancy, compania care asigură finanţare şi managementul proiectului în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din România şi cinematografele Curzon. Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Evenimentul este susţinut de Ambasada României în Marea Britanie. De data aceasta, a declarat directorul festivalului, Ramona Mitrică, festivalul a primit şi sprijinul partenerilor din Liverpool şi Edinburgh. Festivalul de Film Românesc de la Londra (FFR) prezintă, în fiecare an, o selecţie a celor mai incitante şi mai premiate titluri.

Istoria și succesul său fac din Festivalul de Film Românesc de la Londra unul dintre evenimentele culturale româneşti majore ale anului în Marea Britanie. FFR a început modest, în 2003, la un mic cinematograf de artă din centrul Londrei şi a crescut constant, având în program un spectru larg de filme în limba română: succese incontestabile, producţii semnate de regizori de ultimă oră şi retrospective. Drept urmare, festivalul a fost întotdeauna un mijloc important de a transmite un mesaj pozitiv despre România şi despre Europa Centrală şi de Est.

——————————————

Mesaj de susținere din partea primarului Londrei,

Boris Johnson

Londra_Festivalul de Film Romanesc_2014_Scrisoare primar Boris Johnson„Festivalul de Film Românesc de la Londra le oferă tuturor londonezilor o șansă fantastică de a se familiariza cu operele cinematografice ale unui număr important de regizori români. Este, de asemenea, o ocazie de a participa și la alte evenimente conexe despre filmul românesc.
Sper că acest festival, care va avea loc între 13 și 16 noiembrie, va fi parte integrantă, alături de alte evenimente, din calendarul cinematografic al capitalei britanice.”

Boris Johnson, Primarul Londrei, 20 octombrie 2014

——————————————

 

Programul Festivalului Românesc de Film 2014,

ediția a 11-a: ÎNCEPUT DE CAPITOL

Când: 13 – 16 noiembrie 2014, Curzon Soho (99 Shaftesbury Avenue, Londra W1D 5DY)

Website: www.rofilmfest.com

ÎNCEPUT DE CAPITOL prezintă producţii captivante ale efervescentei industrii de film românești. Actori şi regizori extrem de populari şi talentați vor fi prezenți la proiecțiile londoneze: regizorul Nae Caranfil (Closer to the Moon), actrița Ela Ionescu (La limita de jos a cerului), regizorul Dan Chișu și actrița Ioana Flora (Deja Vu), actorii Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț (Pădurea spânzuraților).

Accesaţi pagina de facebook a festivalului http://Facebook.com/RoFilmFest pentru ştiri de ultimă oră, concursuri şi premii, şansa de a întâlni actorii şi regizorii de top invitaţi şi multe altele!

 

Program proiecții Londra

Joi 13 noiembrie 2014, 6.15pm @ cinematograful Curzon Soho

Premieră în Marea Britanie: CLOSER TO THE MOON urmată de o discuție cu publicul, susținută de regizorul NAE CARANFIL

(Romania 2013 • 112 minute • Comedie • Regie: Nae Caranfil)

În distribuție: Mark Strong, Vera Farmiga, Harry Lloyd, Anton Lesser, Christian McKay, Tim Plester, Joe Armstrong

 

Vineri 14 noiembrie 2014, 6.30pm @ cinematograful Curzon Soho

Premieră în Marea Britanie: LA LIMITA DE JOS A CERULUI (THE UNSAVED) urmată de o discuție cu publicul, susținută de actrița ELA IONESCU

(România/Republica Moldova 2013 • 80 minute • Regie: Igor Cobileanski)

Scenariul: Corneliu Porumboiu, Igor Cobileanski

În distribuție: Igor Babiac, Sergiu Voloc, Ela Ionescu, Igor Caras-Romanov, Angela Ciobanu

 

Sâmbătă 15 noiembrie 2014, 6.30pm @ cinematograful Curzon Soho

Premieră în Marea Britanie: DEJA VU urmată de o discuție cu publicul, susținută de regizorul DAN CHIȘU împreună cu actrița IOANA FLORA

(România 2012 • 74 minute • Regie: Dan Chișu)

În distribuție: Ioana Flora, Mirela Oprișor, Dan Chișu, Anca Alexandrescu, Tudor Smoleanu, Gabriel Rauta

 

Duminică 16 noiembrie 2014, 4.45pm @ cinematograful Curzon Soho

Premieră în Marea Britanie: PĂDUREA SPÂNZURAțILOR (FOREST OF THE HANGEDurmată de o discuție cu publicul, susținută de actorul principal VICTOR REBENGIUC împreună cu actrița MARIANA MIHUȚ

(România 1964 • 157 minute • Regie: Liviu Ciulei)

Scenariul: Titus Popovici; bazat pe romanul cu același nume de Liviu Rebreanu

În distribuție: Victor Rebengiuc, Toma Caragiu, Anna Széles, Mariana Mihuț, Ion Caramitru, Liviu Ciulei, Marga Barbu, Ghoerghe Cozorici, Gina Patrichi

 

Programul detaliat al proiecțiilor suplimentare, din Liverpool și Edinburgh, va fi anunțat curând.

Vineri 21 noiembrie 2014

LIVERPOOL: MARIA TĂNASE (Regizor: Laurențiu Damian), AMINTIRI BUCUREȘTENE (Regizor: Radu Gabrea)

Marți 16 decembrie 2014

EDINBURGH: SUNT O BABĂ COMUNISTĂ (Director: Stere Gulea)

Mai multe informații despre filme și bilete vor fi afișate curând pe rofilmfest.com

 

Festivalul de Film Românesc de la Londra este organizat de Profusion International Creative Consultancy, în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei din România şi Cinematografele Curzon.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

Evenimentul este susținut de Ambasada României în Marea Britanie și ROMANi-ONLiNE.co.uk.

Filmul românesc are nevoie de sprijinul vostru: http://igg.me/at/romanianfilmfestival.

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!