30 de filme româneşti, gata în 2015

Articol publicat in sectiunea Monden pe data 6 februarie 2015

cameraman

2015 va veni cu un număr record de filme româneşti: aproximativ 30 de titluri au fost deja terminate, se află în post-producţie sau vor începe filmările pentru o premieră în cursul anului viitor. Doar patru titluri au deja o dată de lansare bătută în cuie. Află din materialul de mai jos ce filme vom vedea anul acesta, dar şi de ce 2015 va fi un an extrem de important în cinematografia noastră.

Concurenţa acerbă pentru atenţia publicului îi va face pe regizorii, producătorii şi distribuitorii de film din România să înţeleagă cât de importantă este promovarea producţiilor lor. Când în industria de film europeană şi mondială cineaştii se luptă pentru atenţia presei şi îşi anunţă fiecare etapă a producţiei prin comunicate de presă şi invitarea jurnaliştilor pe platouri, prea mulţi regizori români preferă să-şi facă filmul în secret, să anunţe lansarea cu câteva săptămâni înainte de premieră, să investească o sumă cât mai mică în promovarea filmului şi să dea vina pe preferinţele pro-hollywoodiene ale publicului, atunci când numărul de spectatori este dezamăgitor. În 2015 vor învăţa că această strategie este păguboasă şi că, oricât de mic este bugetul de promovare, o campanie inteligentă le-ar putea salva filmul de indiferenţa spectatorilor.

2015 va veni şi cu o schimbare a preferinţelor în ceea ce priveşte anotimpul cel mai potrivit pentru lansare. Deşi în ultimii ani filmele cele mai populare au fost lansate primăvara, distribuitorii au continuat să prefere toamna pentru o lansare locală, ceea ce a dus în fiecare an la o aglomerare de 10-15 premiere româneşti în fiecare toamnă. Deşi va rămâne un anotimp extrem de popular, în 2015 toamna ar putea fi întrecută de lunile de primăvară în ceea ce priveşte numărul de premiere, aproximativ zece titluri fiind aşteptate pe ecrane în martie, aprilie şi mai.

Cele patru filme care au o dată de lansare în 2015 sunt „De ce eu?”, thrillerul politic al lui Tudor Giurgiu (13 martie), filmul lui Cristian Comeagă, „Cel Ales” (24 aprilie), comedia „Cum să te măriţi în trei zile” de Cristina Iacob (1 octombrie) şi documentarul animat „Muntele magic”, semnat de Anca Damian (16 octombrie).

De o foarte posibilă selecţie într-un festival depind filme precum „Comoara” (regia Corneliu Porumboiu), „Box” (Florin Şerban), „Aferim!” (Radu Jude), „Orizont” (Marian Crişan), „Miracolul din Tekir” (Ruxandra Zenide), „Un etaj mai jos” (Radu Muntean), „La drum cu tata” (foto, regia Anca Miruna Lăzărescu) şi „Lumea e a mea” de Nicolae Constantin Tănase.

„El Rumano” (Cătălin Mitulescu) s-ar putea lansa la primăvară, ca şi „Carmen” al lui Doru Niţescu, „Poveste de dragoste”, al doilea lungmetraj al Cristinei Iacob, „Live” al lui Vlad Păunescu, „2+2” al lui Thomas Ciulei şi „Noi ştim că voi ştiţi că noi ştim” al lui Ioan Cărmăzan. Filmul selectat la Sundance al lui Bobby Păunescu, „Palatul pionierilor” B’92, se va lansa tot primăvara, cel mai probabil în luna martie.

Ofensiva toamnei ar putea veni cu „Autoportretul unei fete cuminţi” de Ana Lungu, „03. Bypass” de Nap Toader şi „La timp” de Adrian Sitaru. Nu există nicio informaţie deocamdată despre posibila dată de lansare a lui „Usturoi” (regia Lucian Alexandrescu), „Omega Rose” (George Dorobanţu) şi „Proiecte de trecut” (Andrei Zincă), dar aceste filme sunt finalizate şi ar putea fi văzute la anul pe marile ecrane.

Sperăm ca Andrei Ujică să termine „Beatles” şi să vedem documentarul „Chuck Norris versus comunism” cât mai repede după premiera mondială din competiţia festivalului de la Sundance, din ianuarie. Cântăreţul Adrian Enache va debuta şi el cu un lungmetraj numit „Kandy – Ciocolată de lux cu gust de femeie”, iar Adrian Popovici şi-ar putea lansa cel mai recent film, „Femeia cu cravată neagră”. O surpriză a lui 2015 va fi horrorul „Be My Cat: A Film for Anne”, în regia lui Adrian Ţofei, selectat deja în competiţia unui important festival de gen, Fantasporto. În cursul anului vom vedea şi coproducţia franco-română „Marussia”, debutul în lungmetraj al Evei Pervolovici.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!