300.000 de copii au părinții plecați în străinătate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 iulie 2016

copil trist31 Administrația prezidențială a inițiat un grup de lucru interinstituțional dedicat situației copiilor ai căror părinți muncesc în străinătate, care potrivit estimărilor ar fi în jur de 300.000. Grupul de lucru va elabora un raport pe care îl va prezenta în luna septembrie, scrie News.ro.

Administrația prezidențială a găzduit recent, la Palatul Cotroceni, întâlnirea unui grup de lucru interinstituțional dedicat situației copiilor ai căror părinți muncesc în străinătate. În contextul în care președintele Klaus Iohannis consideră necesar ca atenția pentru diaspora să devină o prioritate națională, grupul de lucru și-a propus pe de o parte să identifice probleme de ordin administrativ, statistic, legislativ și să găsească soluțiile adecvate, bazate pe date și dovezi, pentru a răspunde nevoilor acestor familii, se arată într-un comunicat al Președinției.

Administrația prezidențială precizează că doar printr-un efort integrat al instituțiilor statului și al societății civile se pot creiona politicile publice care să vină efectiv în sprijinul acestor copii și al familiilor lor.

 

Situație îngrijorătoare

Situația copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate este îngrijorătoare. Este vorba despre o generație de copii, după unele estimări peste 300.000, care, crescând fără îndrumare și dragoste părintească, riscă să nu-și dezvolte suficiente abilități pentru a deveni cetățeni împliniți, activi și productivi.

Una dintre chestiunile cele mai stringente cu care se confruntă copiii cu ambii părinți plecați la muncă în străinătate este delegarea autorității tutelare, fără de care copiii sunt privați de accesul la o serie de servicii cum ar fi îngrijirea medicală, înscrierea în sistemul educațional și o serie de alte beneficii la care sunt îndreptățiți, adaugă sursa citată.

Grupul de lucru își propune să contribuie la armonizarea datelor statistice, discrepanțele între instituții în ceea ce privește numărul copiilor în această situație fiind majore. Totodată, acest grup va propune simplificări administrative și legislative, precum și creionarea unor politici publice integrate și proiecte inovative care să vină în sprijinul acestor copii și ai familiilor lor.

În încheierea discuțiilor de la Cotroceni, membrii grupului s-au împărțit în sub-grupe, care vor lucra independent pe diferitele probleme identificate și vor elabora un raport pe care îl vor prezenta în luna septembrie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!