31 ianuarie: taxe sau amenda?

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Bani, taxe şi beneficii, Diaspora pe data 16 ianuarie 2014

taxe uk

31 ianuarie 2014 este ultima zi in care mai pot fi trimise declaratiile de venit pentru anul financiar 2012 – 2013 de catre persoanele care lucreaza in Marea Britanie ca self-employed (lucrator independent). Cei care nu respecta acest termen-limita vor fi sanctionati de catre administratia fiscala britanica cu amenzi care incep de la 100 de lire, dar pot ajunge pana la valori de mii de lire sterline.

 

AMENZI SI PENALIZARI

Toti lucratorii self-employed care nu si-au trimis inca declaratia de venit pe anul financiar trecut o mai pot face online pana la miezul noptii de marti, 31 ianuarie, 2014.

Cei care nu respecta aceste termene vor plati o amenda de 100 de lire sterline pentru prima zi de intarziere fata de data de 31 ianuarie. Legislatia britanica mai prevede perceperea unor penalitati de 10 lire sterline/zi aplicate persoanei care nu si-a depus declaratia de venit cumuland 90 de zile de intarziere suplimentara. Pentru cazul persoanelor a caror situatie contabila de inchidere de an fiscal nu a fost depusa nici la sase luni dupa data de 31 ianuarie sunt prevazute amenzi de alte 300 de lire sterline la care se adauga 5% din valoarea taxelor datorate statului britanic. „Sanctiunile maxime pot obliga persoana care nu a respectat legea sa plateasca in plus pana la 100% din valoarea taxelor anuale pe care le datoreaza administratiei fiscale. Aceste penalitati se aplica pentru intarzieri de peste un an de la termenul limita fixat pentru 31 ianuarie 2014”, se precizeaza pe website-ul hmrc.gov.uk.

 

Penalizari pentru trimiterea cu intarziere a declaratiilor fiscale

Durata intarzierii

Penalitatile impuse

O zi

100 lire

3 luni

10 lire/zi, pentru un maximum de 900 lire

6 luni

300 de lire sau 5% din suma datorata, oricare dintre acestea e mai mare

12 luni

300 de lire sau 5% din suma, oricare dintre acestea este mai mare. In cazurile mai serioase, veti plati penalitati de pana la 100% din suma datorata.

 

Penalizarile de mai sus se aplica fiecarei persoane dintr-un parteneriat.

 

Plata taxelor

Si plata taxelor aferente aceleieasi perioade cuprinse intre 6 aprilie 2012 si 5 aprilie 2013 trebuie facuta pana in ultima zi a lunii ianuarie. Termenul limita este acelasi indiferent daca declaratia se face pe hartie sau online. Taxele se pot plati acum si prin Direct Debit, daca v-ati inregistrat pentru Self-AssessmentOnline (auto-evaluare online).

Direct Debit va permite sa platiti taxele online imediat ce ati calculat suma datorata catre stat, si deci nu veti intarzia niciodata cu plata. Daca sunteti la zi cu platile, va puteti de asemenea administra finantele stabilind un Plan De Plata Bugetar (Budget Payment Plan). Acesta va permite de asemenea sa faceti plati regulate in vederea viitoarelor taxe.

 

Primirea unei estimari fiscale in cazul in care ati intarziat

Aditional la penalizarile detaliate mai sus, daca ati intarziat, atunci HMRC va face o estimare a taxelor datorate. De asemenea, ei vor adauga o dobanda de la data la care ar fi trebuit platite taxele. Puteti schimba aceasta estimare doar trimitand la timp declaratia aferenta.

 

Vechile conturi bancare ale HMRC nu mai sunt valabile

Folositi noile conturi ale HMRC pentru a putea face plati electronice prin internet banking sau prin telefon. Platile facute catre vechile conturi HMRC nu vor mai fi acceptate.

Atentie: puteti plati o suprataxa daca plata catre HMRC nu a fost facuta pana la termenul limita stabilit. Daca platiti HMRC prin Bank Giro, atunci trebuie sa va asigurati ca aveti un fluturas de salariu pe care sunt scrise noile informatii despre contul NatWest.

Fluturasii care contin vechile informatii despre conturile HMRC nu mai pot fi folositi.

 

Dobanda pentru plati intarziate si suprataxe

Daca plata, inclusiv penalitatile, se va face cu intarziere, veti plati dobanda. In plus, daca n-ati platit balanta de plata la 28 de zile de la scadenta, veti fi taxat automat 5 la suta suprataxa pe langa ceea ce datorati deja. O a doua suprataxa de 5 la suta se poate aplica daca balanta de plata ramane neacoperita dupa 6 luni de la scadenta.

 

Cererile de chitante

In vederea minimalizarii costurilor pentru toti contribuabilii, HMRC nu emite automat chitante pentru plati. Puteti confirma ca plata a ajuns la contul dvs. folosind serviciul online. Toate platile vor aparea pe site la cateva zile de la primirea de catre HMRC, in cazul in care ati oferit un numar de referinta corespunzator.

Daca doriti sa informati HMRC in legatura cu o schimbare (cum ar fi o noua adresa), va trebui sa includeti o scrisoare separata alaturi de plata, daca aceasta se face prin posta sau sa le scrieti separat daca ati platit online. Trimiteti corespondenta la urmatoarea adresa: HM Revenue & Customs, Bradford BD98 1YY.

 

Raportarea unor schimbari care va pot afecta taxele

O schimbare in ceea ce priveste venitul sau anumite circumstante pot afecta ce taxa pe venit trebuie sa platiti. Este important sa informati imediat HMRC in legatura cu orice schimbare, astfel incat acestia sa deduca daca trebuie sa PL taxe mai mari sau mai mici. Contactand din timp Inland Revenue  veti evita sa platiti prea mult sau sa datorati bani la sfarsitul anului.

 

Schimbari ce trebuie comunicate HMRC-ului

Trebuie sa anuntati Inland Revenue daca:

  • va casatoriti sau formati un parteneriat civil;
  • primiti un al doilea venit;
  • incepeti sau incetati sa fiti self-employed;
  • incepeti sau incetati sa primiti beneficii de la companie, cum ar fi o masina a firmei sau asigurare medicala;
  • incepeti sa primiti o pensie a companiei sau personala;
  • incepeti sa primiti Pensia de Stat sau alte beneficii taxabile.

Va trebui, de asemenea, sa informati Inland Revenue daca alte venituri pe care le inregistrati (de exemplu, economii sau venituri imobiliare) cresc sau scad.

Toate aceste lucruri, precum si altele, pot afecta valoarea taxelor pe care trebuie sa le platiti.

 

Returnarea de taxe: dificultati de plata

Oamenii ar trebui sa stie ca, in conditiile crizei actuale, daca se intampla sa intampine dificultati in plata taxelor, trebuie sa se asigure ca depun Tax Return-ul pana la data de 31 ianuarie, dupa care sa contacteze HMRC.

HMRC dispune de acum de Business Payment Support Service, care activeaza ca un serviciu non-stop pentru cei care doresc o amanare a taxelor lor.

Serviciul, desi numele nu sugereaza acest lucru, este pus atat la dispozitia firmelor, cat si a persoanelor fizice.

Intotdeauna a existat posibilitatea sa discutati cu administratia financiara pentru a cere o prelungire a termenului de plata, insa noile contracte vor fi, se pare, ceva mai pline de compasiune in ceea ce priveste situatia financiara in care va aflati.

Dar trebuie sa stiti ca prin contactarea lor veti fi in situatia de a opri orice suprataxe sau penalitati care se aplica pentru taxele pe care le datorati – in acest caz 5% din valoarea lor totala.

Astfel ca noua strategie este aceea de a nu depasi data limita.

Si este foarte important sa depuneti Tax Return-ul ca o sansa de a amana taxele pe care le aveti de plata, daca aveti probleme financiare la data respectiva.

Autor articol: Liviu Untaru
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!