40.000 de lire pe an. Un job pe care nimeni nu-l vrea

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă pe data 16 martie 2015

uk_poultry

40.000 de lire pe an şi totuşi, nimeni nu se încumetă să se angajeze. Este vorba despre o meserie, despre care jurnaliştii britanici de la câteva cotidiene scriu că nicio persoană nu s-a arătat interesată de acest job. Mai precis, crescătorii de pui caută disperaţi oameni care să examineze sexul puilor de găină, pentru a deosebi „fetele” de „băieţi”.

Poate cele câteva mii de lire pot părea ispititoare, însă jobul nu e chiar „floare la ureche”. Fermierii din industria păsărilor de curte din Marea Britanie spun că cei interesaţi trebuie să examineze până la 1.200 de păsări pe oră.

În ciuda unui salariu anual care ar face cu ochiul oricui, adică 40.000 de lire, pare că nimeni nu îşi doreşte posibilitatea acestui câştig substanţial. Industria de păsări din Marea Britanie se confruntă cu un deficit de „chick-sexers”, oameni care să determine sexul puilor de găină, se plâng angajatorii British Poultry care caută disperaţi persoane care să stabilească dacă un pui este de sex masculin sau feminin. Reprezentanţii British Poultry au solicitat ca meseria să fie trecută pe o listă oficială guvernamentală de ocupaţii cu lipsă de personal cronic.

Fermierii, spun jurnaliştii de la The Independent, cred că dacă meseria s-ar afla pe lista Guvernului, ar fi mai uşor pentru industria lor să recruteze personal din afara Uniunii Europene, cum ar fi Coreea de Sud, unde examinarea puilor de găină, pentru a le deosebi sexele, este considerată o muncă de standard înalt. Din păcate, jobul nu a fost trecut pe listă, iar Guvernul a invocat problema migraţiei, cu toate că, anul trecut, crescătorii de pui nu au reuşit să recruteze decât o singură persoană.

————————————–

Identificarea sexului unui pui de găină este o sarcină delicată care necesită dexteritate şi o vedere bună, și nu poate fi reprodus de o maşină. Lucrătorii trebuie să examineze „diferenţe minuscule” în organele genitale ale unui pui pentru a decide sexul.”

Andrew Large, chief executive al British Poultry Council pentru The Times

————————————–

Cel care acceptă un astfel de post primeşte un salariu anual de 40.000, numai că nu sunt deloc doritori. Candidaţii primesc un training, sunt şcoliţi timp de trei ani să examineze până la 1.200 de păsări pe oră, notează jurnaliştii de la Daily Mail. Problema acestui job, potrivit unui reprezentant, este că fiecare angajat trebuie să petreacă 12 ore pe zi analizând faţa şi spatele păsărilor. Rezultatul aşteptat de la o persoană care trebuie să determine sexul este ca analiza să fie 97-98% corectă şi să examineze între 800 şi 1.200 de păsări pe zi.

Dacă în Marea Britanie această meserie este prost văzută, în Asia această meserie este foarte vânată.

 

Ce spun românii despre această meserie?

„Ca să fiu sinceră, salariul este cel care mi-a sclipit în faţa ochilor. Sunt mulţi bani, dar cred că munca este pe măsură, 12 ore pe zi… să îţi treacă prin faţa ochilor 1.200 de pui pe oră e nebunie curată. Într-un an de zile, deja nu mai vezi bine. Nu ştiu dacă aş accepta, dar sună interesant. Poate un an sau poate doi m-aş duce, dacă ar fi posibil, pentru că am citit că trei ani ţine doar trainingul. Aş rămâne pe gânduri dacă mi s-ar ivi practic şi serios acest job. 50% m-aş duce. Nu cred că poate fi mai greu decât în cleaning.”

Nicol, 35 de ani, lucrează în cleaning

 

„Da, cred aş fi de acord să fac acest job. Dar nu pentru o perioadă de lungă durată. Sunt totuşi 12 ore pe zi de muncă, nu mai ai timp de nimic. Să spunem că începi la 7 dimineaţa şi mai termini la 7 seara. Mănânci, te speli şi dormi, iar a doua zi o iei de la capăt. Nu mai ai viaţă. Poate un an de zile aş face acest sacrificiu… sună tentant.”

Cristi, 41 de ani, şofer

 

„Dacă nu e mai greu decât în construcţii, cred că aş face-o şi pe asta. Sună oarecum ciudat să spui că meseria ta este să stabileşti sexul puilor de găină, dar pentru bani aş face-o. Mai ales că vreau să scap de construcţii.”

Dorin, 52 de ani, lucrează în construcţii

 

„Nu e de mine. Poate să îmi dea şi 50.000 de lire şi tot nu m-aş duce. Mi se pare greu… 1.200 de pui pe oră, 12 ore pe zi, înnebuneşti. Într-un an de zile cred că aş avea ochi ca de chinez.”

Marius, 27 de ani

 

„Cred că românii care lucrează în agricultură ar fi interesaţi de acest job. Nu zic acum că toţi ar fugi de la fructe la pui, dar o parte din ei sigur ar accepta, pentru că munca la cules de căpşuni sau zmeură e foarte grea, ştiu că stau aplecaţi toată ziua, stau în apă, în umezeală, iar salariile nu sunt cine ştie ce. Nici la pui nu e uşor, dar măcar salariul e mai mare. Eu cred că ei ar fi interesaţi… Ar trebui făcută mai multă publicitate.”

Nicu, 23 de ani, student

 

„Nici nu ştiam că există aşa ceva… e prima oară când aud. Nu ştiu ce să spun, dar cred că mulţi ar accepta pentru bani, pentru că, să fim serioşi, nu prea sunt alte meserii, decât prin construcţii, unde un român ar putea câştiga 40.000 de lire pe an. Da, banii sunt mulţi şi cred că mulţi s-ar duce pentru bani. Problema este că mulţi nu ştiu că există această meserie, sunt sigură de asta. Aşa cum sunt eu… sunt de opt ani de zile în Londra şi acum e prima oară când aud că există munca asta.”

Mariana, 50 de ani

 

„Cei care vin aici strict pentru bani nici nu ar sta pe gânduri şi ar face această muncă. Sunt români care muncesc câte 10-12 ore în construcţii pentru un sfert din venitul acesta, de 40.000, aşa că sigur astfel de oameni nici nu ar avea la ce să se gândească şi s-ar duce. Crescătorii de pui nu ştiu unde să caute… sunt sigur că sunt români care ar face meseria asta, cel puţin aceasta este părerea mea.”

Silviu, 28 de ani

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

3 pareri la “40.000 de lire pe an. Un job pe care nimeni nu-l vrea”

  1. Nicoleta Spune:

    Adevarat, nu stim unde sa cautam , caci firmele din Romania percep comisione si la salariul pe care il ai nu iti permiti si chiar daca te imprumuti nu ai ceritudinea unde ajungi

  2. Cristina Spune:

    Bun…as vrea si eu sa stiu cam cum as putea aplica la acest job. Imi vor trebui mai multe detalii. Mi-am lasat adresa e-mail mai sus..ma gandesc ca adminul acestei pagini il poate vedea. In acest caz astept sa ma contactati pentru a putea discuta mai multe in legatura cu acest job. Multumesc. Astept mesajul dumneavoastra

  3. Stefania Spune:

    Foarte bun jobulma intereseaza 07537809787

Spune-ti si tu parerea!