£40 miliarde şi fastul cu care chinezii au fost primiţi de regină

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 28 octombrie 2015

Londra_David Cameron_Regina Elisabeta_Xi Jinping

Premierul britanic David Cameron a anunţat, miercuri, semnarea unui număr foarte mare de contracte în valoare totală de aproape 40 de miliarde de lire sterline, cu ocazia vizitei oficiale a preşedintelui chinez Xi Jinping în Marea Britanie.

„Acordurile încheiate în cadrul acestei vizite intăresc parteneriatul dintre cele doua ţări”, a susţinut Cameron într-un discurs în faţa antreprenorilor chinezi şi britanici.

Cameron a vorbit despre contractele cu gigantul petrolier BP în valoare de 12 miliarde de lire sterline, compania de croaziere Carnival în valoare de 2,6 miliarde sau acordul cu Rolls Royce ridicat la 1,4 miliarde de lire sterline.

China a fost de acord, de asemenea, cu finanţarea până la o treime a centralei nucleare ce urmează să fie construită în Marea Britanie pentru un total de 18 miliarde de lire sterline.

Pornirea reactoarelor este aşteptată pentru 2025, cu doi ani mai târziu decât se estima iniţial. Pentru Marea Britanie, acest proiect ar marca reînnoirea parcului său nuclear îmbătrânit şi prima centrală nucleară construită în regat în ultimii 20 de ani.

Presa britanică nu a văzut însă cu ochi buni această colaborare. Decizia de a permite Chinei să construiască centrale nucleare în Marea Britanie este pură nebunie, comentează cotidianul The Guardian în ediţia online, precizând că serviciile de informaţii sunt îngrijorate că acestea ar putea conţine dispozitive secrete, oferind chinezilor un instrument de şantaj.

Pe lângă contracte, premierul britanic a salutat cooperarea tot mai strânsă dintre cele două puteri în sectorul financiar. Preşedintele chinez Xi Jinping a subliniat consolidarea cooperării economice într-o serie de domenii, precum comerţul şi energia.

 

O primire regală

Xi Jinping, preşedintele Chinei, a avut parte de o primire fastuoasă la Londra, acolo unde regina Elisabeta a doua a oferit în cinstea sa un dineu la care au participat premierul David Cameron, ducele şi ducesa de Cambridge, dar şi prinţul Harry. Singurul care a preferat să nu participe a fost prințul Charles, cel care are o relație mai apropiată cu liderul spiritual tibetan Dalai Lama.

Însă nu toată lumea vede cu ochi buni această alăturare, iar activiștii pentru drepturile omului condamnă guvernul Marii Britanii pentru faptul că au apelat la acest truc datorită sumelor uriaşe aduse de China în economia din Regat. Doar anul trecut, investiţiile chinezilor din Marea Britanie s-au ridicat la aproape patru miliarde şi jumătate de lire sterline, iar în aceste zile Londra şi Beijingul vor încheia acorduri comerciale de 40 de miliarde de lire sterline.

—————————————

„Guvernul britanic întinde covorul roşu (pentru Xi Jinping, n.red.) datorită banilor chinezi şi investiţiilor, dar nu trebuie să uităm drepturile oamenilor, valorile şi libertatea democraţiei.”

Tsering Passang, lider al comunităţii tibetane

—————————————

Regina Elisabeta a doua şi Xi Jinping au călătorit împreună, în caleaşcă, iar președintele chinez a fost invitat inclusiv la Palatul Westminster, unde a susţinut un discurs în faţa Parlamentului.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!