5.000 de militari NATO în România. Motivul? Rusia

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 iunie 2016

trupe americane in romania_NATO_1

Alianța Nord Atlantică va trimite în România 5.000 de militari pentru a descuraja acțiunile militare ale Rusiei în Europa. De asemenea, NATO va trimite patru batalioane în Polonia și în cele trei țări baltice – Estonia, Letonia și Lituania. Decizia a fost luată marți de statele membre NATO, care au hotărât să trimită în România o brigadă multinațională.

Potrivit unui comunicat MApN, remis Ziare.com, România discută în prezent cu Bulgaria și Turcia pentru a dezvolta măsuri suplimentare pentru întărirea apărării și securității în zona Mării Negre. Ministrul apărării, Mihnea Motoc, a precizat că aceste măsuri vor pune accent pe spațiul naval și aerian. Prin această operațiune se vrea ca NATO să își poată apăra în continuare toți aliații de orice tip de amenințări venite din orice direcție.

Mai mult, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că alianța va trimite trupe în Polonia și statele baltice, pentru a contracara tendințele expansioniste manifestate de Rusia după declanșarea crizei din Ucraina. „Câte un batalion va fi instalat în fiecare țară din flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, trupele urmând să fie înlocuite prin rotație în cadrul acestei misiuni de creștere a gradului de securitate din Europa”, anunță Defense News.

Față de varianta inițială, în care se preconiza ca grosul trupelor să fie asigurat de Statele Unite, cele patru formațiuni militare deplasate în regiunea baltică vor fi compuse din soldați proveniți din mai multe țări membre. „Am convenit să trimitem prin rotație patru batalioane multinaționale robuste în statele baltice și Polonia. Este un semnal că NATO este pregătită să apere orice aliat”, a anunțat Stoltenberg cu o zi înainte de întâlnirea miniștrilor apărării din statele membre ale Alianței.

O astfel de mișcare demonstrează intenția liderilor NATO de a aborda o linie mai dură în relațiile Alianței cu Moscova. Chiar dacă Stoltenberg nu a dat detalii despre numărul soldaților trimiși în zona Mării Baltice, experții militari sunt de părere că fiecare din cele patru batalioane va număra cel puțin de 2.500-3.000 de combatanți. În plus, pe fondul crizei din Ucraina, NATO a anunțat menținerea în stare de alertă a Forței de Reacție de 40.000 de soldați, ca și a Forței de Reacție Rapidă „Vârf de Lance” de 5.000 de combatanți din trupele speciale, gata să intre în luptă în maxim două zile de la declanșarea alarmei.

 

Forțe de reacție puternice

Pe lângă resursa umană, liderii Alianței au luat în calcul și constituirea unor depozite de armament în apropierea zonelor vulnerabile și a unor comandamente gata să fie folosite de forțele de reacție. Cel mai probabil, detaliile acestui plan vor fi discutate la Summitul de la Varșovia care va aduce în prim-plan și necesitatea ca fiecare stat membru să dedice 2 procente din PIB sectorului de Apărare pentru următorul deceniu, angajament asumat încă din 2014 de cele 28 de guverne ale țărilor membre NATO, dar respectat doar de 6 dintre acestea.

Măsurile luate de NATO pentru a descuraja Rusia să aibă și în statele baltice ori Polonia acțiuni similare cu cele din 2014, când și-a anexat Crimeea, nu au fost pe placul Kremlinului. Oficialii de la Moscova au transmis de mai multe ori că măsurile NATO reprezintă o amenințare la adresa Rusiei.

Stoltenberg a subliniat însă că reacția Alianței la criza declanșată în Ucraina este una pur defensivă, fără a se căuta o confruntare directă cu Rusia. În același timp, un studiu IHS Jane dat publicității la sfârșitul săptămânii trecute relevă o tendință de modernizare a forțelor armate ale țărilor din regiunea baltică axată îndeosebi pe tehnica militară dedicată unui război convențional.

Estonia și Letonia vor investi în total în acest an peste 1 miliard de dolari în echipament militar modern, în vreme ce planul multianual proiectat de Varșovia prevede un buget de 16,9 miliarde de dolari pentru înlocuirea tehnicii de luptă învechite a armatei poloneze.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!