500 de cazuri noi de infectare cu HIV anual

Articol publicat in sectiunea Social pe data 20 ianuarie 2014

Intre 400 si 500 de cazuri noi de infectare cu HIV/SIDA sunt inregistrate anual, la nivel national, iar categoriile la risc, precum cei care fac sex neprotejat sau iau droguri injectabile, trebuie sa se testeze pentru a depista infectia la timp, a spus doctorul Adrian Streinu-Cercel.  Declaratiile au fost facute cu ocazia lansarii Campaniei nationale de informare si educare pentru constientizarea testarii, intitulata „HIV Street Art”, in Centrul Vechi din Bucuresti, unde au fost amplasate panouri de mari dimensiuni cu graffiti.

„In momentul de fata avem in jur de 10.000 de pacienti infectati cu HIV. Mai mult de 8.000 sunt in tratament si urmarire constanta, restul asteapta sa fie inclusi in tratament. Numarul a ramas constant si Romania se poate lauda, daca vreti, cu faptul ca din 2001 incoace a ramas la o rata de infectare constanta, in jur de 400-500 de cazuri pe an, incluzand si cazurile de import”, a spus Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals” din Capitala. El a mai mentionat ca speranta de viata a crescut in cazul celor infectati, in ultimii 24 de ani. In prezent, sunt in viata si pacienti diagnosticati la inceputul anilor ’90, a precizat medicul. 

Actele sexuale neprotejate, principala cauza

„Varsta pacientilor cu HIV este intre 20 si 40 de ani. Cei de 24 de ani sunt cei mai multi. 80% din cazuri sunt din cauza actelor sexuale neprotejate. Sunt 50% femei si 50% barbati”, a mai spus Streinu-Cercel. Potrivit medicului, nu exista pericolul infectarii cu HIV prin intermediul transfuziilor, intrucat toate produsele sunt testate si evaluate. Cu ocazia lansarii campaniei „HIV Street Art”, Adrian Streinu-Cercel a explicat importanta testarii la timp a celor cu risc de infectare cu virusul HIV.

„Ceea ce ne dorim sa transmitem astazi este un semnal cat se poate de clar, si anume ca HIV in momentul de fata reprezinta o infectie cronica care se asociaza cu o boala de lunga durata, care cunoaste un tratament bine pus la punct si care tratament genereaza o speranta de viata egala cu a unui pacient care nu este bolnav de HIV. Asta inseamna ca daca o persoana se testeaza si este diagnosticata ca fiind pozitiva, are acces la servicii de sanatate de cea mai buna calitate in Romania si mai mult decat atat poate sa isi formeze o familie, sa aiba copii sanatosi, sa duca o viata absolut normala. Asta cu o singura conditie: sa se testeze la timp”, a declarat Streinu-Cercel.

Testarea tardiva face ca boala sa necesite tratamente mai dure si de mai mare durata, a mai adaugat medicul.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!