500 de cercetători români pot lucra la CERN

Articol publicat in sectiunea Social pe data 3 iulie 2015

Numărul cercetătorilor români care vor putea lucra la Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), în Elveţia, creşte la 500, după admiterea României ca stat membru cu drepturi depline în organizaţie. Anunțul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Această schimbare de calitate are implicaţii foarte importante, deoarece numărul cercetătorilor români care vor putea participa la proiectele CERN creşte de la maximum 100 la maximum 500 şi, de asemenea, cuantumul finanţărilor care pot fi atrase pentru cercetarea românească în domeniul nuclear este mult mai importantă prin acest organism CERN”, a explicat ministrul Educaţiei, citat de Mediafax.

Rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Mihnea Costoiu, a spus că România participă la CERN cu 8,1 milioane de franci elveţieni. El a precizat că România participă la preluarea de contracte la CERN prin 39 de firme localizate în ţară, dintre care 12 firme româneşti, şi este beneficiar de comenzi în valoare de 2,35 milioane de franci elveţieni din partea organizaţiei.

Şeful delegaţiei României la sesiunea 176-a a CERN, senatorul Ecaterina Andronescu, a afirmat că la acest obiectiv – integrarea României ca membru cu drepturi depline – au contribuit toate guvernele.

Totodată, academicianul Nicolae Zamfir, preşedintele Institutului Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, a spus că apartenenţa „la acest grup de 20 de ţări ale lumii” înseamnă o recunoaştere a contribuţiei ştiinţifice, dar şi avantajul de a asigura stabilitatea în cercetările din domeniul particulelor elementare.

„Românii care sunt pregătiţi de universităţile româneşti şi ar dori să îşi continue activitatea academică în acest domeniu nu mai părăsesc ţara, având stabilitatea şi siguranţa faptului că pot să o facă şi de aici. (…) Bugetul CERN este de 1 miliard de franci elveţieni pe an. Cercetătorii vorbesc despre construcţia următorului accelerator care să fie de 100 km circumferinţă”, a mai spus Zamfir.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!