5p pe sacoşă în Anglia. Când? Cum? Unde?

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 13 octombrie 2015

uk_pungi-plastic-taxa

După ce în Scoţia, Ţara Galilor şi în Irlanda de Nord oamenii s-au obişnuit deja cu taxa pe pungi la cumpărături, iată că o măsură similară a intrat în vigoare săptămâna aceasta şi în Anglia. Ca întotdeauna, este nevoie de clarificări.

Unele tabloide britanice au avertizat că la introducerea taxei pe pungi ar urma să se formeze un haos total la supermarket-uri, unde cumpărătorii frustraţi şi neînţelegători ar intra în discuţii aprinse cu casierii prea puţin pregătiţi pentru schimbare.

Dar hai să vedem despre ce este vorba:

  1. Cât se taxează? Comercianţilor li s-a explicat să taxeze un minimum de 5p pe sacoşă deci, teoretic, sacoşile pot fi şi mai scumpe de 5p.
  2. Cine taxează? Doar magazinele care au de la 250 de angajaţi în sus, dar este de aşteptat ca şi alţi comercianţi să aplice taxa, inclusiv unele off licence-uri.
  3. Când se plăteşte? Taxa se aplică doar atunci când pungile sunt de unică folosinţă, deci n-au mai fost folosite în prealabil, când sunt din plastic (în Scoţia, spre exemplu, se taxează şi punga de hârtie), dacă au mânere şi dacă au o grosime de până la 70 de microni. Nu contează mărimea pungilor.
  4. Există excepţii? Atunci când se cumpără alimente neîmpachetate, carne sau peşte crud şi chiar viu, medicamente, lame neprotejate, seminţe, bulbi şi flori. Iar dacă în aceeaşi pungă se pun produse care nu sunt exceptate, atunci taxa se aplică. Reguli, reguli…
  5. Unde se duc banii? Se aşteaptă ca marile companii să doneze sumele astfel colectate pentru cauze nobile, având obligaţia de a raporta guvernului cum sunt banii cheltuiţi.

 

Comedie cu pungi de 5p

Dar, pe un asemenea subiect, cum ar fi putut britanicii să nu comenteze în fel şi chip pe reţelele sociale?

Un internaut a dat sfoară-n ţară că îşi vinde vasta colecţie de pungi de plastic, cerând doar 4p pe pungă, un altul s-a gândit bine şi a zis că trebuie să aibă bani cam de o vacanţă de două săptămâni în Dubai în „capital” stocat sub chiuvetă. „La doar 5p pe pungă, o pereche de pungi care să-ţi protejeze încălţămintea sensibilă la ploaie, e o adevărată afacere!”, se mai postează.

Alături de o poză cu o bătrânică ce îşi împinge cu atenţie căruciorul de cumpărături, scrie că „bătrânica a fost pregătită pentru marea taxă încă din prima zi!”, iar într-o altă poză un individ este trântit la pământ de şase poliţişti puternici pentru că „nu a plătit cei 5p pentru pungă”.

Cât de hain la inimă să fii? Cineva a postat o fotografie cu un om al străzii prăbuşit de pe bicicleta încărcată ochi cu pungi de plastic pline până la refuz. Mai jos, un comentariu nonşalant: „Tocmai ce i-am spus că pungile de plastic costă acum 5p!”.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!