6 APRILIE: D’ALE FISCULUI!

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 31 martie 2013

Diaspora romaneasca_6 aprilie, D'ale fiscului!

Pentru un contribuabil oarecare, ideea de an financiar constituie mai degraba o sursa de ingrijorare… Ea te duce cu gandul la taxe si impozite, plati si termene stricte sau la proiecte bugetare riguroase si severe. Asocierea se aplica intocmai si pentru cetatenii britanici obisnuiti sa isi indeplineasca constiincios obligatiile fiscale fata de propriul stat.

In cazul romanilor care traiesc in regat insa, lucrurile stau putin altfel… In timp ce pentru unii anul nou financiar britanic trece neobservat, pentru altii cea de-a sasea zi a lunii aprilie este asteptata cu nerabdare…

Data de 6 aprilie, care marcheaza inceperea unui nou an financiar britanic, a devenit pentru cei mai multi romani din Marea Britanie un prilej de bucurie comparabila cu sarbatoarea Revelionului, ce are loc la schimbarea anului calendaristic. Incepand cu aceasta zi, toti muncitorii constructori romani care lucreaza legal in Regatul Unit, in baza statutului de „self-employed”, se asteapta sa primeasca bani de la statul britanic…

Aparent, ei trebuie doar sa isi completeze bilantul contabil anual sau asa-numitul formular de Tax Return si sa se pregateasca sa recupereze o parte din banii platiti catre fisc saptamanal, timp de 12 luni. In realitate insa, procedura este mult mai complicata…

 

 

Anul financiar britanic

 

Momentul incheierii anului financiar britanic, tratat adeseori cu indiferenta sau nepasare de catre localnici, este foarte asteptat de catre cei mai multi dintre romanii care traiesc si muncesc in aceasta tara. Bucuria lor nu este motivata de dorinta acestora de a-si achita la timp contributia fiscala catre stat. Cei mai interesati de asa-numitul „Tax Return” sunt cei care nu mai au de platit, insa au dreptul sa recupereze o parte din banii retinuti sub forma de taxe in ultimele 12 luni.

In fiecare an, la 5 aprilie, se incheie in Marea Britanie perioada de 12 luni de exercitiu financiar pentru care anumite categorii de lucratori au obligatia sa raporteze Administratiei Fiscale propria declaratie de venituri si cheltuieli. Sunt obligati sa se supuna acestor prevederi legislative toate persoanele luate in evidenta institutiilor fiscale britanice ca lucrator self-employed, proprietarii de companii sau ai unor fundatii, precum si cei ce obtin diverse venituri in urma unor activitati care se desfasoara in afara granitelor regatului.

Declaratia anuala pe venit trebuie completata atat de acele persoane inregistrate ca self-employed care au lucrat in timpul anului financiar, cat si de catre cei care nu au avut un loc de munca in aceeasi perioada. De asemenea, bilantul contabil anual va trebui raportat indiferent de valoarea veniturilor realizate, atat de catre lucratorii carora li s-au retinut taxe in ultimele 12 luni, cat si de aceia care nu au platit niciun fel de contributie. Chiar si romanii care au muncit ca angajati pentru o perioada limitata din ultimul an financiar vor trebui sa completeze un formular de „Tax Return”.

 

Documente contabile

Modalitatea de parcurgere a aplicatiei TR este detaliata pe website-ul Administratiei Fiscale britanice, www.hmrc.gov.uk. Numerosi romani din Marea Britanie prefera, insa, sa se adreseze birourilor care ofera servicii si consultanta financiara pentru completarea declaratiei anuale de venit.

In general, Tax Adviser-ii autorizati din Marea Britanie solicita oricarui self-employed roman care doreste sa isi completeze aplicatia de TR pentru anul financiar 2012-2013 urmatoarele:

  • un document de identitate valabil;
  • numerele de inregistrate fiscala NINo (National Insurance Number) si UTR (Unique Taxpayer Reference Number);
  • extrasele de cont bancar ca dovada a intrarilor in cont pe parcursul unui an financiar;
  • un formular P60 sau P45 eliberat de catre angajator (numai pentru persoanele care au lucrat si ca angajati pe parcursul unui an financiar);
  • „voucherele” primite de la angajatori sau orice alte documente (facturi si state de plata) care atesta veniturile realizate de catre cei care au muncit ca self-employed sau ca angajati si au platit deja taxe in cursul ultimului an financiar.

In baza acestor documente, contabilii autorizati pot efectua bilantul contabil anual, tinand cont de cheltuielile avute de un lucrator independent in interesul desfasurarii propriei activitati. Chiar si in cazul in care dovezile acestor cheltuieli nu au fost pastrate, se poate intocmi o lista aproximativa a unor astfel de plati. Ea va trebui ulterior semnata si asumata de declarant.

 

De la declaratii la taxe si impozite

Aplicatia pentru Tax Return, continand bilantul contabil anual poate fi transmisa catre HMRC prin posta, dupa completarea unui formular specific transmis chiar de catre reprezentantii institutiei. Termenul pana la care trebuie parcursa aceasta procedura a fost fixat pana la data de 30 octombrie pentru anul in curs. Aplicatia TR mai poate fi completata si remisa HMRC online. In acest caz, data limita admisa pentru anul financiar 2012-2013 este ziua de 31 ianuarie a anului urmator. Pentru orice intarzieri sau depasiri ale acestor termene, HMRC calculeaza penalizari.

Aplicantii care opteaza sa isi raporteze declaratia de venituri si cheltuieli prin mijlocirea internetului trebuie sa isi creeze in primul rand un cont online pe website-ul HMRC. In consecinta, noului client ii va fi repartizat in cadrul sistemului informatic administrat de institutia britanica un ID (element de identificare) asociat cu cele doua coduri fiscale personale detinute de self-employed (UTR si NINo). El va primi apoi, in termen de zece zile, o parola pe care HMRC o trimite de obicei postal la adresa persoanei in numele careia urmeaza sa fie lansata aplicatia. Doar cu ajutorul parolei si a ID-ului astfel obtinute, contul de utilizator online poate fi accesat si aplicatia completata.

In baza acestor declaratii,  se calculeaza taxele pe care oamenii urmeaza sa le plateasca statului britanic. Acestea pot fi de 20% sau de 40% din venit, in functie de valoarea acestuia. In plus, indiferent de circumstante si ocupatie, toti cetatenii care muncesc in Regatul Unit au dreptul la un venit anual netaxabil de pana la £8.105 (prag stabilit pentru anul financiar 2012/2013).

——————————————

„Falsii contabili nu au de multe ori un sediu sau un numar de telefon unde pot fi contactati si isi induc clientii in eroare ademenindu-i cu promisiunea ca le va obtine in timp foarte scurt recuperarea integrala a tuturor taxelor platite intr-un an. Urmeaza un proces de inventare a unor sume de bani, pe care «contabilul» respectiv le considera cheltuieli. O asemenea aplicatie va fi procesata si trimisa sau nici macar nu va ajunge la destinatia finala, respectiv la HMRC. Si in ambele situatii, vor urma notificari, avertismente, amenzi, penalizari.”

Managerul unui birou de servicii contabile din Londra

——————————————

 

 

Plata… sau recuperarea taxelor?

 

Toti cei care lucreaza in Marea Britanie ca self-employed sunt obligati sa  isi completeze aplicatia TR, dar nu toti vor beneficia, neconditionat, de sumele de bani returnate de statul britanic sub forma recuperarii de taxe.

Exista doar doua cazuri in care romanii din Regatul Unit cu statut de lucrator independent pot recupera taxe: atunci cand lucreaza si ca angajati la o companie pentru mai putin de un an financiar sau atunci cand muncesc in constructii ca self-employed in schema cunoscuta sub abrevierea CIS.

Construction Industry Scheme (CIS) este un sistem care permite unei companii contractoare a unei lucrari de constructii sa apeleze la muncitori cu statut de lucrator independent. Firma deduce saptamanal sau lunar 20% din veniturile brute ale subcontractorului, sume pe care le plateste fiscului. Pot solicita recuperari de taxe, in consecinta, toate persoanele self-employed, care lucreaza ca subcontractori in constructii, primesc de la contractori vouchere de tip CIS25 si platesc la fiecare salariu 20% sub forma de taxe.

Legislatia britanica in vigoare admite ca in cazul lucratorilor self-employed in constructii, acestia pot face unele cheltuieli de-a lungul unui an, in interesul desfasurarii propriei activitati lucrative. In consecinta, se poate intampla ca valoarea taxelor care au fost retinute de catre statul britanic sa depaseasca suma care reiese in urma calculului contabil. In astfel de situatii, rezulta posibilitatea recuperarii taxelor.

Returnarea taxelor este, insa, un proces de durata care nu poate fi asociat cu un termen fix. Aplicatia pentru TR poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni sau chiar peste un an, daca reprezentantii HMRC decid initierea unor investigatii. Totul depinde in final de modul si durata procesarii aplicatiei de catre functionarii britanici, iar acestia devin rezervati atunci cand li se cere sa specifice termene fixe.

 

 

Venituri si cheltuieli

 

Romanii care se adreseaza unui birou specializat pentru recuperarea taxelor ar trebui sa se prezinte in fata contabilului autorizat cu toate actele ce pot justifica realizarea de venituri si cheltuieli pe parcursul unui an financiar, ne-a declarat Mihai O., unul din tax adviser-ii romani din Londra. Acestea pot fi, in terminologia britanica, payslipuri (state de plata) si invoce-uri (facturi emise de un self-employed ca subcontractor catre beneficiarul unei lucrari). Mai trebuie furnizate, in acelasi scop, toate extrasele bancare de pe parcursul ultimelor 12 luni, ca dovezi ale sumelor intrate in contul propriu in perioada specificata.

Pe langa acestea, aplicantul va prezenta dovezile banilor cheltuiti in interesul activitatii, cum ar fi cheltuielile de transport, fie ca este vorba de mijloace de transport public sau autoturismul personal. In cazul utilizarii propriului automobil, pot fi prezentate suplimentar dovezile costurilor intretinerii acestuia, adica eventuale reparatii, plata taxei de asigurare, de drum ori revizia tehnica anuala, cunoscuta sub abrevierea MOT.

Platile efectuate pentru cumpararea de echipament de lucru, scule si materiale, ca si banii investiti de catre un self-employed pentru achizitionarea unor „mijloace fixe” sunt la fel de importanti. Se incadreaza in aceasta din urma categorie autoturismele, computerele, laptopurile, aparatele foto, alte bunuri din domeniul IT si produse de birotica. Toate aceste costuri pot fi recuperate esalonat, pe mai multi ani financiari, in functie de valoarea produsului.

Se vor mai evidentia in formularul de aplicatie TR plata unor cursuri de specializare sau de calificare, parte din costurile unor abonamente de telefonie fixa sau mobila si chiar ale chiriei, in cazul in care o persoana self-employed si-a amenajat un birou in propria locuinta, in scopul derularii propriei afaceri.

 

 

Contabili si falsi contabili

 

Cele mai mici preturi pretinse pentru parcurgerea procesului de completare a declaratiei anuale de venituri si cheltuieli in Marea Britanie incep de la numai cateva zeci de „pounds”; iar cele mai mari costuri platite pentru aceleasi servicii pot fi de ordinul a catorva mii de lire sterline. Ambele variante de pret sunt extreme si ascund false oferte, atrage atentia managerul uneia din companiile specializate in consultanta fiscala pentru romanii din Londra.

 

Surprizele pretului mic

„Preturile foarte mici pretinse pentru acest gen de servicii sunt solicitate de persoane care nu au de regula un birou si care, probabil, au realizat ca se pot descurca cu procesarea si trimiterea unei aplicatii TR. Acest gen de prestatii se pot finaliza uneori bine, dar lipsa experientei ar putea cauza uneori greseli cu rezultate neplacute pentru clientii in cauza”, a subliniat acesta. El mai crede ca preturile suspect de mici pot trada intentiile uneori lipsite de onestitate a celor care se ofera sa intermedieze trimiterea aplicatiei mai ales pentru romanii care muncesc in constructii. Ei pot prelucra si transmite aplicatia in numele clientului, pentru ca apoi sa dispara, imediat dupa ce recupereaza de la Administratia Fiscala britanica sumele cuvenite acestuia.

 

Capcanele pretului mare

Si in cazul tarifelor mari, care depasesc cateva sute de lire, poate fi vorba de un contabil ultracalificat sau dimpotriva, doar de falsi agenti intermediari. Acestia ajung sa pretinda astfel de tarife pentru ca solicita constructorilor romani un anumit procent din suma recuperata.

„Exista pe piata tax-adviser-i care percep ca si contravaloare a serviciilor oferite pana la 15-20% din sumele recuperate in numele clientilor romani care au muncit timp de un an pe santiere. Plata in astfel de situatii se face dupa procesarea aplicatiei de Tax Return si recuperarea taxelor. Atunci cand pretul serviciilor se calculeaza procentual insa, intermediarii au tot interesul sa incerce recuperarea unor sume cat mai mari, chiar daca acestea nu sunt conforme cu realitatea. In prima faza, posibilitatea obtinerii de bani mai multi de pe urma acestei aplicatii ii bucura pe clienti. Lucrurile pot lua, insa, o turnura nefavorabila. Pentru ca inspectorii HMRC decid uneori investigarea corectitudinii completarii declaratiei privind impozitul pe venit”, mai spune directorul companiei care ofera servicii contabile romanilor din Regatul Unit.

——————————————

Sfaturi de la un Tax Adviser

 

  • Apelati intotdeauna la firme care au deja o reputatie solida si experienta de mai multi ani in procesarea si recuperarea taxelor.
  • Este bine sa va adresati constant aceluiasi contabil.
  • Fiecare Tax Return trebuie semnat de solicitant, indiferent daca este trimis prin posta sau online.
  • Contabilul trebuie sa faca o situatie contabila reala si sa explice exact clientului nivelul cheltuielilor si al veniturilor, asa cum rezulta din calculele facute.
  • Este preferabila virarea banilor recuperati in contul personal si nu in acela al falsilor contabili, care pot deturna sumele cuvenite clientului.

——————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!