6 APRILIE: UNII DAU, ALŢII IAU

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 31 martie 2014

Diaspora romaneasca_6 aprilie. Unii dau, altii iau

Şase-şase, vine 6 aprilie! Astfel că deja au început programările pentru depunerea declaraţiei fiscale obligatorie la birourile de consultanţă din Anglia. Majoritatea românilor care au lucrat în această ţară în baza statutului de self-employed aşteaptă cu nerăbdare ziua de 6 aprilie, când se pot prezenta în faţa contabilului pentru depunerea declaraţiei de venit cunoscută ca şi Tax Return.

Din categoria „nerăbdătorilor” fac parte toţi cei cărora li s-au reţinut taxe în perioada anului financiar şi nu au de plătit nimic, dar au dreptul de a recupera o parte din banii care le-au fost reţinuţi 12 luni.

Payslip-urile (fluturaşi de salariu), invoice-urile (chitanţe) și bank statements-urile (desfăşurătoare lunare bancare) sunt principalele documente cu care o persoană self-employed trebuie să se prezinte la birourile de consultanţă. În acelaşi timp, chitanţele aferente cheltuielilor trebuie atent calculate, atrag atenţia tax advisorii, mai ales că anul acesta HM Revenue and Customs (HMRC – Administraţia Fiscală britanică) a crescut numărul investigaţiilor şi poate verifica orice persoană care nu declară venitul, taxele sau cheltuielile CORECT!

 

 

Recuperarea taxelor

 

Ziua de 6 aprilie, prilej de îngrijorare pentru cei mai mulţi locuitori ai Marii Britanii, plătitori de taxe, este, în acelaşi timp, motiv de bucurie pentru numeroşii români din această ţară ce s-au văzut nevoiţi, în ultimii ani, să muncească în construcţii, ca lucrători pe cont propriu (self-employed).

Data de 6 aprilie a fiecărui an este aşteptată cu nerăbdare de toţi românii care lucrează în această ţară în baza statutului de self-employed; pentru că, începând din această zi, ei pot depune declaraţia fiscală obligatorie cunoscută sub numele de „Tax Return” (TR), prin care se evidenţiază veniturile şi cheltuielile realizate de fiecare, într-un an de muncă. Graba românilor nu este motivată de dorinţa acestora de a-şi achita contribuţia fiscală către statul britanic. Cei mai interesaţi de TR sunt cei care nu au de plătit nimic, dar au dreptul de a recupera o parte din banii care le-au fost reţinuţi 12 luni.

 

Declaraţie anuală de venituri şi cheltuieli

Din 6 aprilie, orice persoană luată în evidenţa instituţiilor fiscale britanice ca „Self-Employed” este obligată să raporteze administraţiei financiare propria declaraţie de venituri şi cheltuieli pentru anul financiar anterior. Această declaraţie anuală pe venit trebuie completată atât de acei self-employed care au lucrat în timpul ultimului an, cât şi de către cei care nu au avut un loc de muncă şi indiferent de valoarea veniturilor realizate.

Modalitatea de parcurgere a aplicaţiei TR este detaliată pe website-ul administraţiei fiscale britanice www.hmrc.gov.uk. Numeroşi români din Marea Britanie preferă, însă, să se adreseze birourilor care oferă servicii de consultanţă pentru completarea declaraţiei anuale de venit.

După definitivarea bilanţului contabil anual, fiecare persoană va trebui să completeze o aplicaţie care va fi trimisă şi supusă ulterior aprobării celor de la HM Revenue and Customs (HMRC – Administraţia Fiscală britanică). Aceasta poate fi transmisă prin poştă, după completarea unui formular pus la dispoziţie de reprezentanţii instituţiei. Termenul până la care trebuie parcursă procedura este 30 octombrie. Aplicaţia poate fi completată şi remisă HMRC şi online. În acest caz, data limită admisă pentru anul financiar 2013-2014 este ziua de 31 ianuarie 2015. Iar pentru orice întârzieri, HMRC calculează penalizări.

În baza celor declarate de fiecare persoană, se calculează taxele pe care oamenii urmează să le plătească statului britanic. Acestea pot fi de 20% sau de 40% din venit, în funcţie de valoarea veniturilor realizate. În plus, indiferent de circumstanţe şi ocupaţie, toţi cei care muncesc în Regatul Unit au dreptul la un venit anual netaxabil. Pentru anul financiar 2013-2014, suma veniturilor anuale netaxabile este de 9.440 lire sterline.

 

Cine recuperează?

Toţi cei care lucrează în Marea Britanie ca self-employed sunt obligaţi, după 6 aprilie, să raporteze administraţiei fiscale propria declaraţie contabilă de venituri şi cheltuieli realizate în ultimele 12 luni, dar nu toţi vor plăti taxe.

Românii din Regatul Unit cu statut de lucrător independent pot recupera taxe dacă lucrează şi ca angajaţi la o companie, pentru mai puţin de un an financiar sau atunci când muncesc doar în construcţii, ca self-employed, prin schema cunoscută sub abrevierea CIS.

Construction Industry Scheme (CIS) este un sistem care permite unei companii de construcţii să apeleze la muncitori cu statut de lucrător independent. Firma deduce săptămânal sau lunar 20% din veniturile brute ale muncitorului, sume pe care le plăteşte fiscului. Acest procent este fix şi nu depinde de veniturile persoanei.

În consecinţă, toate persoanele self-employed, care lucrează în construcţii, primesc de la contractori „vouchere” de tip CIS25 şi plătesc 20% din salariu ca taxă către HMRC, pot solicita recuperări de taxe la sfârşitul fiecărui an financiar.

La salarii mici sau medii şi în urma raportării unor cheltuieli făcute de constructori de-a lungul unui an, în interesul afacerii, se poate întâmpla ca valoarea taxelor reţinute de statul britanic să depăşească suma care reiese în urma calculului contabil. În astfel de situaţii, rezultă posibilitatea recuperării taxelor.

De cele mai multe ori, funcţionarii HMRC devin rezervaţi atunci când li se cere să specifice un termen referitor la durata procesării aplicaţiei şi trimiterea banilor către clienţi. Returnarea taxelor este deci un proces de durată care nu poate fi asociat cu un termen fix. Aplicaţia pentru TR poate dura, în consecinţă, de la câteva săptămâni până la câteva luni, putându-se întinde chiar şi la peste un an în cazul unor investigaţii. Totul depinde, în final, de modul şi durata procesării aplicaţiei de către funcţionari.

—————————————–

„Cea mai importantă modificare de care trebuie să ţină cont românii self-employed ce urmează să îşi raporteze situaţia financiară pentru anul fiscal 2013-2014 este aceea că plafonul veniturilor neimpozabile a crescut la 9.440 de lire sterline. Aceasta înseamnă că toţi cei care au avut venituri anuale sub această valoare nu vor trebui să plătească impozite deloc. Iar aceia care au câştigat mai mult de £9.440 în cursul anului financiar trecut vor calcula şi achita impozit doar pentru banii obţinuţi peste acest plafon.”

Ovidiu Mihali, tax adviser român din Londra

—————————————–

 

 

Primejdia investigaţiilor

 

Constructorii români din Regatul Unit ce se grăbesc să intre în posesia banilor cuveniţi din recuperarea taxelor trebuie să fie atenţi la corectitudinea declaraţiilor pe care le fac, în cadrul aplicaţiei TR, susţin consultanţii specializaţi în domeniul taxelor şi impozitelor. Aceştia avertizează că, în ultimii ani, inspectorii fiscali britanici şi-au intensificat activitatea de investigare a declaraţiilor depuse de muncitorii self-employed care lucrează în construcţii.

 

„Semi-investigaţii”

„Mare atenţie la investigaţii!”, insistă Ovidiu Mihali, un tânăr tax adviser care lucrează într-un birou de consultanţă din nord-vestul Londrei. „Numărul acestora a crescut foarte mult în ultimul an. Avem mulţi clienţi care au solicitat sume mai mari decât s-ar fi cuvenit şi în loc să primească înapoi banii de la stat, s-au trezit cu controale complicate”, subliniază acesta.

Consultantul specializat în plata şi recuperarea taxelor ne-a mai dezvăluit că, în ultimele luni, a sesizat un procedeu nou de verificare a declaraţiilor fiscale pus în aplicare de reprezentanţii HMRC. „Este un fel de semi-investigaţie, aş putea spune. Adică, nu este vorba de o investigaţie propriu-zisă, doar că funcţionarii de la HMRC nu trimit banii cuveniţi unui anumit lucrător self-employment, dacă au îndoieli asupra cifrelor referitoare la venituri şi cheltuieli. În astfel de situaţii, în loc să primească banii mult aşteptaţi, românii se trezesc cu o scrisoare în care li se cere o situaţie detaliată a cheltuielilor raportate pe parcursul întregului an financiar. Iar procedura nu se opreşte nici după trimiterea unei noi declaraţii. Urmează o cerere venită tot din partea HMRC, prin care se solicită toate chitanţele care să justifice sumele declarate. Şi de-abia după parcurgerea acestor etape, banii ajung în contul beneficiarului de drept; cu o întârziere de câteva săptămâni sau luni, însă”, ne-a explicat Ovidiu.

 

Clasificare…

Există trei categorii importante de investigaţii declanşate de inspectorii HMRC, am aflat de la Olivia P., o tânără din România care a ajuns să lucreze ca şi consultant în domeniul taxelor şi impozitelor la Londra.

Inspectorii HMRC pot porni la verificări dacă sesizează neconcordanţe privind veniturile declarate de un self-employed faţă de suma rezultată din raportările companiilor pentru care acesta a muncit, pe parcursul unui an. Ei mai declanşează investigaţii dacă sesizează nereguli privind valoarea taxelor deduse specificată în aplicaţia TR. Dar, în cele mai multe cazuri, o investigaţie urmăreşte corectitudinea cheltuielilor declarate de persoanele self-employed pe parcursul unui an.

„Investigaţiile pe venituri şi cele referitoare la taxele deduse nu sunt foarte frecvente. Ele apar când cifrele declarate de client nu coincid cu cele raportate de compania sau companiile pentru care acesta a lucrat. Astfel de situaţii apar de obicei involuntar. Am avut cazuri când un client, de pildă, nu îşi mai amintea că a lucrat pentru trei companii. El nu avea interesul să ascundă acest detaliu, care i-ar fi dat dreptul să recupereze mai mulţi bani, de altfel. Totuşi, procedura de investigaţie a fost declanşată pentru că declaraţia sa nu coincidea cu cea rezultată din raportările companiilor pentru care aceasta muncise. În astfel de cazuri, noi, ca şi consultanţi, iniţiem discuţii cu funcţionarii HMRC, care, în cele mai multe cazuri, manifestă înţelegere şi îşi dau seama că este vorba de o greşeală. Cu toate acestea, astfel de investigaţii duc la întârzierea termenului de returnare a banilor cuveniţi de către administraţia fiscală”, explică Olivia P.

 

Caz de puşcărie

Problemele cele mai serioase apar atunci când inspectorii HMRC anunţă începerea procedurii de investigaţie pentru verificarea cheltuielilor pe care un lucrător self-employed susţine că le-ar fi avut în cursul anului financiar.

„Suma finală a «recuperărilor» depinde direct de valoarea cheltuielilor declarate. Şi atunci, oamenii au tendinţa să susţină în declaraţia de sfârşit de an, că au făcut investiţii care sunt, practic, imaginare. Ei inventează plăţi pentru scule, materiale, unelte, combustibil sau chiar autovehicule şi tehnologie. Doar că, pentru ochiul experimentat al unui inspector de fisc, unele dintre acestea pot părea suspecte. Şi atunci începe, cu adevărat, «durerea de cap»… Pentru că funcţionarii HMRC solicită chitanţe doveditoare. Iar dacă ele nu există, se percep amenzi usturătoare. Şi, în final, banii mult aşteptaţi ajung la destinatar în sume mult mai mici şi cu întârzieri de peste un an, uneori”, conform Oliviei P.

Alteori, investigarea cheltuielilor din declaraţia TR pot lua o turnură şi mai gravă, susţine şi Ovidiu Mihali. „Anul trecut, unul dintre clienţii biroului de consultanţă pentru care lucrez a ajuns la închisoare. A fost acuzat de evaziune fiscală. Toate acestea s-au întâmplat doar pentru că a prezentat chitanţe false cu scopul de a-şi justifica cheltuielile declarate, care nu erau reale”, avertizează acesta.

————————————

„Celor care vor să evite o posibilă investigaţie le recomandăm să îşi declare veniturile şi cheltuielile 100% CORECT. În plus, ei vor trebui să păstreze toate chitanţele, începând de la călătoriile cu mijloacele de transport public, de pildă, şi până la cele pentru materialele necesare desfăşurării activităţii de constructor self-employed.”

Olivia P., consultant în domeniul taxelor şi impozitelor

————————————

 

 

Fără restricţii…

 

Data de 6 aprilie a acestui an aduce şi alte noutăţi pentru unii dintre cetăţenii României aflaţi în Regatul Unit, având în vedere că ne aflăm în 2014, anul liberalizării pieţei muncii britanice pentru români.

De acum, niciun român nu va mai fi nevoit să îşi păstreze statutul de lucrător pe cont propriu (self-employed), doar pentru a dovedi că munceşte legal în această ţară, atrage atenţia Ovidiu Mihali, tax adviser la unul din birourile de consultanţă în acest domeniu. Ca atare, oricine lucrează deja ca angajat poate, fără teamă, să îşi oficializeze această calitate.

„Mă refer la numeroşii români trataţi ca angajaţi de companiile pentru care munceau, care îşi menţineau şi statutul de self-employed, pentru că nu aveau acel Blue Card care să le permită să beneficieze de avantajele angajării. Am întâlnit chiar o situaţie în care unul din clienţii noştri de origine română a fost sancţionat de funcţionarii britanici, pentru că a acceptat încadrarea în muncă pe un post de angajat. În consecinţă, cei mai mulţi români, chiar dacă beneficiau de o asemenea şansă, continuau să declare că mai efectuează şi alte lucrări, ca lucrători independenţi. Toate aceste subterfugii nu mai sunt necesare după 1 ianuarie 2014. Orice român care lucrează ca angajat poate cere oficial renunţarea la Unique Tax Refference (UTR) – numărul acordat individual fiecărei persoane care se declară self-employed”, accentuează Ovidiu M.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!