7/7. Zece ani de la atacul terorist din Londra

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 14 iulie 2015

Londra_atac terorist

În 2005, în dimineaţa zilei de 7 iulie, Londra avea să fie scena de teatru în care erau detonate patru bombe plantate de terorişti islamici sinucigaşi, rezultând în 52 de fatalităţi şi peste 700 de persoane rănite. La zece ani de la actul terorist, Marea Britanie comemorează tragicul eveniment şi îi analizează impactul.

O româncă printre victime

Trei dintre bombe au explodat pe circuitul metroului londonez. Una aproape de staţia de metrou Russel Square, unde au decedat 26 de persoane, a doua bombă, unde şi-au pierdut viaţa 6 persoane, a explodat în apropiere de staţia Edgware Road şi ultima a fost detonată în apropiere de Aldgate, unde şi-au găsit sfârşitul 7 persoane.

O oră mai târziu, un autobuz cu etaj a căzut pradă teroriştilor, în apropiere de Tavistock Square, rezultând în 13 alte fatalităţi.

Tragedia de la Londra a atins şi viaţa unei românce. Mihaela Otto, de 46 de ani, pe nume de fată Drăgănescu, trebuia să meargă în acea zi la muncă cu linia de metrou Northern, dar cum aceasta era foarte aglomerată, a trebuit să ia în schimb linia Piccadilly şi acolo, în apropiere de staţia de metrou Russel Square şi-a pierdut viaţa alături de alte 25 de persoane.

Mihaela făcea parte din diaspora românească veche, sosită în capitala britanică încă din 1984, la doar 25 de ani. Se întorsese la Londra în 2004, după ce fusese la Los Angeles, în SUA, pentru a studia tehnica dentară. Mihaela Otto se angajase în domeniu la o firmă de specialitate din Knightsbridge, dar pe 7 iulie 2005 românca nu a mai ajuns la muncă. Dumnezeu s-o ierte!

Ceremonii de comemorare

Un minut de linişte a marcat trecerea a zece ani de la eveniment la Catedrala St Paul din centrul Londrei, unde s-au adunat supravieţuitorii şi rudele şi cunoscuţii celor decedaţi.

În faţa monumentului ridicat pentru amintirea victimelor atacului terorist din Hyde Park, un supravieţuitor, Emma Craig, a spus mulţimii: „Londra a mers mai departe, însă unii dintre noi au fost marcaţi profund”. Emma avea 14 ani în 2005 şi a supravieţuit exploziei din metroul din apropierea staţiei Aldgate. Ea a continuat: „Cu toţii ne-am pierdut inocenţa în acea zi, naivitatea, gândul că aşa ceva nu mi se poate întâmpla mie sau Londrei”.

Prinţul William, Ducele de Cambridge, a depus şi el flori în faţa monumentului şi a stat de vorbă cu cei prezenţi.

Alţii, precum Lisa Drabwell, de 35 de ani, au marcat evenimentul prin mersul pe jos, parcurgând 8,4 mile de la casa ei din Bromley şi până la locul de muncă din London Bridge. „Îmi amintesc foarte bine acea zi”, a declarat Lisa pentru BBC. „Biroul nostru se afla lângă Edgware Road şi puteam vedea totul, intervenţia ambulanţelor, de la fereastră. Îmi amintesc cum am simţit că atacul a fost ceva personal. Erau până la urmă oraşul meu şi oamenii mei. Simţeam nevoia de a-i proteja. În seara acelei zile, am asistat la multitudinea de londonezi, cu toţii mergând pe jos. În linişte. A doua zi am venit la muncă şi am văzut oameni de afaceri venind în centrul oraşului cu motociclete, oameni care-şi scoseseră bicicletele nefolosite de mult, oameni pe role. Într-un fel, erau sfidători la ceea ce se întâmplase în ziua precedentă”.

Câte un minut de linişte s-a ţinut în mai multe locuri din întreaga reţea de metrou, iar buchete de flori au împânzit locurile unde au fost detonate cele patru bombe.

Carmen Macovei, o altă româncă, de data aceasta supravieţuitoare a exploziei de pe autobuzul din Tavistock Square, a depus flori în locul detonării. Ea a declarat pentru BBC:

—————————————

„Îmi amintesc fiecare moment al acelei zile, dar nu şi locul pe care stăteam în autobuz înainte de explozie. După detonarea bombei, îmi amintesc că stăteam acolo şi mă întrebam: ’Ce s-a întâmplat cu autobuzul meu?’ E ca şi cum a fost ieri”.

—————————————

Mai este Londra ameninţată de terorism?

Trei sferturi dintre membrii parlamentului britanic se aşteaptă ca în următorii zece ani să mai aibă loc un atac terorist în stilul 7/7 în Marea Britanie. Opt din zece membri ai parlamentului britanic consideră că legislaţia anti-terorism impusă după atacul din 2005 ajută serviciile de securitate să prevină un atac, dar numai un sfert dintre ei sunt de părere că un nou astfel de atac este mai puţin probabil decât acum zece ani.

Tony Blair, fostul prim-ministru britanic, a avertizat că ameninţarea din partea teroriştilor islamici s-a „intensificat” în urma atacurilor cu bombă din iulie 2005.

La acea dată s-a prezentat publicului şi scara cu cinci trepte pe care se marchează nivelul de ameninţare cu un atac terorist. Când riscul este „scăzut” un atac este improbabil, când riscul este „moderat” atacul este doar posibil, când riscul este „substanţial” atacul reprezintă o posibilitate reală, după care urmează riscul „sever”, când un atac este foarte probabil, respectiv „critic”, când atacul este iminent.

După atacul Charlie Hebdo din Franţa şi, mai nou, masacrul de pe plaja din Tunisia, nivelul de risc pentru Marea Britanie a rămas în continuare „sever”, cu toate că luna trecută erau temeri că nivelul de risc avea să crească.

În 2014 330 de persoane au fost arestate pe baza suspiciunii că ar putea desfăşura agresiuni teroriste, cu aproximativ o treime mai multe persoane faţă de cele reţinute în 2013, în timp ce primul ministru David Cameron a explicat săptămâna trecută cum numai în ultimele câteva luni au fost demontate patru sau cinci celule teroriste ce ameninţau Marea Britanie.

Conform MI5, un număr important de planuri teroriste care aveau ca ţintă Marea Britanie au fost dejucate, dar chiar şi aşa, atacul din 21 iulie 2005 nu a putut fi prevenit, deşi atunci nu s-a întâmplat nimic pentru simplul fapt că bombele nu au explodat, cum nici atacul din Woolwich din 2013 nu a putut fi blocat.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!