9 mituri despre căderea părului la bărbați

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 27 februarie 2015

london_prince william and kate

Una dintre cele mai mari temeri ale bărbaților este legată de căderea părului. Tocmai de aceea, căderea părului este intens exploatată, iar industria de profil valorează multe miliarde de euro.

În prezent, cercetătorii studiază genomul uman pentru a descoperi cauzele căderii părului la bărbați. Ceea ce spera să descopere acești oameni de știință și să încaseze potul de miliarde de euro este un tratament mai sofisticat care să corecteze sau chiar să rezolve problema căderii părului. În acest moment, nici măcar oamenii de știință nu știu cu exactitate de ce unii bărbați suferă de căderea părului, iar alții nu. Iar acest lucru nu face decât să alimenteze miturile despre căderea părului la bărbați.

 

Doar bărbații în vârstă sunt afectați de căderea părului

Este genul de mit în care cred tinerii când se privesc în oglindă și își analizează părul. Este de înțeles faptul că încearcă să nege cruda evidență, însă, în realitate, unii dintre bărbați încep să-și piardă părul încă din adolescență. Și nu doar atât, cei mai mulți dintre bărbați încep să chelească între 20-30 de ani. Și cu cât un bărbat  începe să-și piardă părul  mai devreme, cu atât mai drastic va fi rezultatul final.

 

Moștenești căderea părului din partea mamei

Dacă reformulăm, această teorie ar suna cam așa: „Dacă vrei să știi dacă vei suferi de căderea părului peste ani, privește-l pe tatăl mamei tale.” În 2005, un studiu german susținea faptul că gena vinovată de chelire este transmisă de mamă, ceea ce a întărit și mai mult acest mit. Însă trei ani mai târziu, un alt studiu a demonstrat faptul că boala căderii părului poate fi moștenită de la ambii părinți. Cu alte cuvinte, atât genele mamei, cât și ale tatălui pot fi vinovate de căderea părului.

 

Folosirea excesivă a gelului generează căderea părului

Bărbații care utilizează gelul pot răsufla ușurați: folosirea produselor de păr nu duc la căderea acestuia. Chiar dacă nimeni nu știe cu certitudine de unde provine acest mit, se spune că anumite chimicale din produsele pentru păr sunt vinovate de căderea părului. Însă nu există nicio evidență palpabilă care să susțină această teorie.

 

Dacă te tunzi des, stopezi căderea părului

Există credința populară că morților le cresc unghiile și părul. Aceasta este doar o iluzie creată de descompunere. Pe măsură ce carnea dispare, se creează impresia că unghiile și părul continuă să crească chiar și după ce omul a trecut în neființă. Același lucru se poate spune și despre mitul conform căruia dacă tunzi mai des părul, începe să se îndesească. Din nefericire, este doar o iluzie creată de circumferința scalpului.

 

Solarul poate să conducă la căderea părului

Este adevărat că solarul poate contribui la dezvoltarea multor probleme precum melanomul și alte tipuri de cancer de piele, însă nu va fi niciodată vinovat pentru căderea părului. Și nici soarele. Dacă vei ieși în soare în timp de caniculă, fii sigur că te vei confrunta cu probleme mult mai grave decât pierderea părului.

 

Poți să-ți regenerezi foliculii pierduți

Știm cu toții reclamele care promit că îți vor regenera foliculii pierduți după numai o aplicare a soluției minune. Cel puțin deocamdată, singura soluție de redobândire a părului este transplantul. Adevărul este că până în urmă cu câțiva ani se credea că celulele creierului sunt finite. Însă cercetări recente au scos la iveală următorul fapt: creierul are abilitatea de a crea noi celule. Așa că, nu se știe niciodată. Poate că într-un viitor nu prea îndepărtat vom ști cum să-l punem la lucru pentru a crea noi foliculi.

 

Șamponarea excesivă accentuează căderea părului

Poate ți s-a întâmplat ca după o șamponare să rămâi în mână cu o mulțime de păr, iar această experiență s-a repetat de nenumărate ori. Însă, pe măsură ce chelești, asta nu înseamnă că șamponarea este factorul declanșator. Nu înseamnă că spălatul pe cap este cauza căderii părului. După cum nici contrariul nu este adevărat: dacă alegi să te speli rar pe cap, nu înseamnă că vei cheli, deși riști să te alegi cu infecții ale scalpului.

 

Căderea părului și nivelul ridicat de testosteron merg mână în mână

Există ideea că un bărbat poate rămâne fără păr din cauza nivelului ridicat de masculinitate și a faptului că este foarte activ sexual, mulțumită abundenței de testosteron. Chiar dacă celor care au rămas fără păr le place să creadă asta, nu există nicio evidență palpabilă care să susțină legătura directă dintre căderea părului și un nivel ridicat de testosteron.

 

Pălăriile și șepcile sunt vinovate de căderea părului

Dacă mitul acesta ar avea fie și numai un sâmbure de adevăr, toate pălăriile și șepcile ar fi aruncate la gunoi pentru totdeauna. Din fericire, nu este nevoie să apelăm la acest gest, întrucât nu există vreun fapt care să demonstreze acest mit. Gândiți-vă puțin la soldați sau la jucătorii de baseball: dacă acest mit ar fi adevărat, n-am mai vedea niciun bărbat dintre ei care să aibă fie și un singur fir de păr.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!